Nauji metai, nauji pokyčiai: negalėsime rūkyti balkonuose, tačiau didėja kai kurios išmokos, minimalus atlyginimas | Kas vyksta Kaune

Nauji metai, nauji pokyčiai: negalėsime rūkyti balkonuose, tačiau didėja kai kurios išmokos, minimalus atlyginimas

ELTA, BNS 2021/01/01 09:12
R. Tenio nuotr.

Laikrodžiams išmušus vidurnaktį, Lietuvoje įsigaliojo šūsnis pasikeitimų. Kviečiame susipažinti su svarbiausias iš jų. Taip pat keisis dujų ir elektros kainos. Daugiau apie tai galite sužinoti čia.

Įsigaliojo draudimas rūkyti daugiabučių balkonuose

Nuo šiandien įsigaliojo tokį draudimą reglamentuojančios Seimo priimtos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimai.

Pagal kadenciją baigusio Seimo priimtas įstatymo pataisas, nuo 2021 m. uždrausta rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui. Įstatyme taip pat įtvirtinta, kad pastato (buto) savininkas ar kitas fizinis asmuo, kuris naudojasi pastatu (butu) ir jame rūko, privalo užtikrinti, kad tabako dūmai nepatektų į kito savininko pastato (buto) patalpas bei į to paties buto patalpas.

Teisę atlikti administracinio nusižengimo tyrimą turinčio pareigūno reikalavimu buto arba patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas turės šiam pareigūnui nurodyti asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenis (vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą). Buto savininkas, nenurodęs asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenų, turės atsakyti Administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka.

Įsigalioję Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimai numato, kad už įstatyme nustatytų reikalavimų nevykdymą butų arba patalpų savininkams grės bauda nuo 30 iki 60 eurų, už pakartotinį nusižengimą – bauda nuo 60 iki 120 eurų.

Didėja vaiko pinigai, minimali alga

Vaiko pinigai nuo šio pentadienio didėja nuo 60 iki 70 eurų.

Vaiko pinigai mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų arba iki 21 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, kai į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa.

Papildoma išmoka (41 euras) skiriama vaikams su negalia, taip pat vaikams iš gausių ar nepasiturinčių šeimų, t. y. vaiko pinigai neįgaliems, gausių ar nepasiturinčių šeimų vaikams sieks 111 eurų per mėnesį.

Gausi šeima yra tokia, kurioje auginami, globojami 3 ir daugiau vaikų. Nepasiturinčia šeima laikoma ta, kurioje vidutinės pajamos per mėnesį vienam šeimos nariui kitąmet neviršys 256 eurų, neįskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio bei nedarbo socialinio draudimo išmokos.

Vaiko pinigus iš viso gauna apie 518 tūkst. vaikų visoje Lietuvoje, iš jų apie 144 tūkst. vaikų – su papildoma išmoka vaikui.

Minimali mėnesio alga (MMA) nuo Naujųjų didėja iki 642 eurų „ant popieriaus.“

Praeitais metais MMA, neatskaičius mokesčių, sudarė 607 eurus, minimalusis valandinis atlygis – 3,72 euro (dabar – 3,93 euro).

Trišaliame nacionaliniame susitarime sutarta, kad Lietuvoje MMA negali būti mažesnė kaip 45 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU) ir didesnė kaip 50 proc. VDU.
Minimali alga Lietuvoje gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

Augs darbo užmokestis ir valstybės tarnautojams, pareigūnams, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojams, politikams ir teisėjams, nes bazinis pareiginės algos dydis didinamas nuo 176 iki 177 eurų.
Darbo užmokestis dėl to apie 200 tūkst. darbuotojų didės nuo 4 iki 32 eurų.

Pensijų pokyčiai

Nuo sausio „Sodra“ pradės mokėti vidutiniškai 38 eurais didesnes senatvės pensijas. Didesnių sumų sulauks ir netekto darbingumo, našlių ir našlaičių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai.

Gyventojai, gaunantys išankstines senatvės pensijas ir šalpos išmokas, padidėjimą pajus nuo vasario, kadangi šios išmokos mokamos už praėjusį, o ne už einamąjį mėnesį.

2021 metais socialinio draudimo pensijos didės 9,58 proc. Vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu sieks 440 eurų (didėja 41 euru), o vidutinė pensija – 415 eurų (didėja 38 eurais).

Kiekvieno gavėjo pensija ir jos augimas bus individualus, nes priklausys nuo asmens įgyto stažo ir pensijos apskaitos vienetų skaičiaus. Labiau augs daugiau stažo turinčių žmonių pensijos.
Šalpos pensijos bazė kitąmet didės nuo 140 iki 143 eurų.

Pokyčiai išankstinių pensijų gavėjams:

Nuo kitų metų pokyčiai laukia ir išankstinių senatvės pensijų gavėjų. Jų pensijos didės ne tik dėl indeksavimo, bet ir pasikeitus išankstinių pensijų mažinimo procentui.

Skaičiuojant išankstinės pensijos dydį bus taikomas mažinimas po 0,32 procento už kiekvieną mėnesį, likusį iki senatvės pensijos amžiaus. Iki šiol buvo taikomas mažinimas po 0,4 procento už kiekvieną mėnesį.

Perskaičiuotos, taikant 0,32 proc. mažinimą, išankstinės senatvės pensijos bus pradėtos mokėti 2021 metų vasarį.

Subsidijos už prastovas ir darbo paiešką

Dėl karantino negalintiems vykdyti veiklos darbdaviams kompensuojama ne daugiau kaip pusantros minimalios mėnesio algos, arba 963 eurų.

212 eurų dydžio darbo paieškos išmoką galės gauti gyventojai, darbo netekę tris mėnesius iki karantino.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA