Fejerverkų šaudymo taisyklės: nesilaikantiems reikalavimų – baudos | Kas vyksta Kaune

Fejerverkų šaudymo taisyklės: nesilaikantiems reikalavimų – baudos

delfi.lt 2020/12/31 20:53
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Viena didžiausių ir kartu nesaugiausių pramogų, pasitinkant Naujuosius metus, yra fejerverkai. Ypatingai, kai jie savarankiškai leidžiami savuose kiemuose, gatvėse, kitose viešose vietose. Pareigūnai ir medikai kasmet perspėja dėl fejerverkų sukeliamų padarinių, sunkių sveikatos sužalojimų ir ragina gyventojus elgtis itin atsakingai bei laikytis visų saugumo reikalavimų, kad nenukentėtų ne tik jie patys, bet ir šalia esantys žmonės, medžiai ar statiniai.

Per penkerius metus kilo 45 gaisrai

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, dėl pirotechnikos gaminių naudojimo reikalavimų pažeidimo 2020 metais kilo net 15 gaisrų. Daugeliu atveju petardos uždegė lauke tujas, medžius, miško paklotę. Buvo keli atvejai, kai nukentėjo statiniai.

Iš viso dėl pirotechnikos gaminių naudojimo reikalavimų pažeidimų 2015-2019 metais kilo 30 gaisrų. Jei pridėtume šiuos metus, viso būtų 45 gaisrai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus viršininkas Aurimas Gudžiauskas sako, kad pirotechnika nėra žaislai – tai didelio pavojaus gaminiai, ypatingai reikia saugoti vaikus.

Savadarbė pirotechinka yra pati pavojingiausia

„Leidžiant fejerverkus reikėtų būti ypač atsargiems. Labai svarbu naudoti pirotechnikos priemones tik griežtai laikantis gamintojo instrukcijų, todėl prieš naudojant fejerverkus, būtina išsiaiškinti, kaip tai daryti saugiai. Fejerverkai gali sužaloti žmones, uždegti pastatus, todėl juos naudoti reikėtų atokiau nuo tų vietų, kur susirenka žmonių, yra pastatų, medžių, automobilių ir panašiai“, – pataria A. Gudžiauskas.

„Jeigu asmenys, leisdami fejerverkus, sukelia gaisrą, jiems gali būti skirta bauda nuo 20 iki 70 eurų, taip pat gali tekti atlyginti padarytus nuostolius“, – perspėja A. Gužiauskas.

Labai svarbu, pasak departamento viršininko, atokiau atsitraukti nuo tų žmonių, kurie leidžia fejerverkus, o leidžiant fejerverkus, negalima nukreipti juos į žmones. Nesuveikusių pirotechnikos priemonių negalima uždegti pakartotinai, prie jų nereikėtų artintis dar kurį laiką.

A. Gudžiauskas pataria net nebandyti pasigaminti fejerverkų patiems: „Savadarbė pirotechnika yra labai pavojinga, nes nėra išbandyta ir negalima prognozuoti jos veikimo, kuria kryptimi ir kokiu atstumu lėks skeveldros. Taip pat, nesaugu sprogdinti kitus daiktus, pavyzdžiui, butelius“.

Sužalojimai – labai sunkūs

Visi sužalojimai, kurie padaromi dėl neatsargaus pirotechnikos priemonių naudojimo, yra labai pavojingi ir sunkiai gydomi.

Asmenims, leidžiantiems fejerverkus, patartina dėvėti apsauginius akinius. Pagal JAV atliktus tyrimus, apie 40 proc. sužalojimų patiriama galvos srityje – tai akys, veidas, ausys, dar apie 40 proc. sudaro rankų ir pirštų sužalojimai. Dažniausi sužalojimai yra nudegimai.

Fejerverkais susižaloja 74 proc. vyrų, 26 proc. moterų. Vyrai paprastai susižeidžia patys, leisdami fejerverkus, o moterys juos stebėdamos.

Policija sulaukia iškvietimų net tik dėl fejerverkų keliamo triukšmo

Pasak Lietuvos policijos pareigūnų, gyventojai dažniausiai skundžiasi dėl keliamo triukšmo, naudojant pirotechnikos priemones, švenčiant kaimynams, taip pat ir dėl kaimo turizmo sodybose leidžiamų fejerverkų. Gyventojai skambina pareigūnams, kad keliamas triukšmas trukdo ilsėtis, ypatingai, jei yra mažamečių vaikų.

Neretai į policiją kreipiamasi dėl sugadinto turto naudojant pirotechnikos priemones, tai gali būti pašto dėžutės, šiukšliadėžės, automobiliai, pastatų stogai, balkonai, langai, drabužiai ir kt. Lyginant atvejus, kai pirotechnikos priemonėmis buvo padaryta materialinė žala turtui. Policijos pareigūnai pažymi, kad 2019 metais tokių atvejų buvo 40 (iš jų 38 atvejai, kai veika buvo padaryta iš chuliganiškų paskatų). 2018 metais buvo užfiksuota 30 tokių atvejų, o 2017 metais tokių atvejų buvo 35.

Policijos pareigūnai taip pat sulaukia skundų dėl nepilnamečių ar kitų asmenų chuliganiškos veiklos ir keliamo triukšmo, naudojant pirotechnikos priemones, taip pat ir dėl asmenų grupelių, kurios sprogdindamos pirotechnikos gaminius trikdo rimtį viešose vietose.

2019 metais buvo sužalota 60 asmenų, iš jų 15 nepilnamečių.

Privalu žinoti

Pirotechnikos priemones draudžiama naudoti nuo 22.00 val. iki 8.00 val. (išskyrus švenčių dienas, taip pat per masinių pramogų renginius, kuriuos rengti nustatyta tvarka yra išduotas leidimas).
Fejerverkų negalima naudoti prie vaikų darželių, gydymo ir reabilitacijos įstaigų. Draudžiama naudoti pirotechnikos priemones arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų.

Taip pat draudžiama parduoti ir naudoti pirotechnikos priemones asmenims iki 14 metų, o tam tikrų kategorijų fejerverkus draudžiama parduoti asmenims, neturintiems 18 metų.

Pagrindiniai pirotechnikos priemonių saugaus naudojimosi reikalavimai

Daugiašūvės baterijos statomos ant kieto, lygaus paviršiaus. Uždegus dagtį, būtina atsitraukti saugiu atstumu (ne arčiau kaip 25 m).

Raketos kotas įstatomas į gerai įtvirtintą vertikalų stovą, esantį ant lygaus, kieto pagrindo, ir uždegama dagtis. Būtina atsitraukti saugiu 25 m atstumu.

Vulkanai / fontanai statomi ant lygaus, kieto, nedegaus pagrindo. Uždegus dagtį, būtina atsitraukti saugiu atstumu.

Romėniškos žvakės pritvirtinamos prie vertikalaus kuolo, įtvirtinto žemėje, ir uždegama dagtis. Būtina atsitraukti saugiu atstumu.

Suktukai paguldomi ar pastatomi nurodyta kryptimi ant kieto pagrindo ir uždegama dagtis. Būtina atsitraukti saugiu atstumu.

Jei pirotechnikos gaminys neiššovė

Neikite prie jo mažiausiai penkias minutes arba tiek, kiek nurodyta instrukcijoje;
Nebandykite jo ardyti ar uždegti iš naujo;

Neužsidegusį ar neiššovusį gaminį reikia panardinti į vandenį, įdėti į maišelį ir išmesti į šiukšlių konteinerį.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA