Lietuva pirks dar beveik 1,4 mln. COVID-19 vakcinos dozių | Kas vyksta Kaune

Lietuva pirks dar beveik 1,4 mln. COVID-19 vakcinos dozių

BNS 2020/12/30 14:59
Asociatyvi / Kauno klinikų nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė, jog Lietuva įsigytų beveik 1,4 mln. dozių COVID-19 vakcinų iš Vokietijos farmacijos bendrovės „CureVac“.

Šių vakcinų pirkimą dar lapkritį svarstė kadenciją baigęs Ministrų kabinetas, tačiau, kaip trečiadienį nurodė Sveikatos apsaugos ministerija, „dėl galimai techninės klaidos“ Vyriausybės protokole tuomet nebuvo nurodyta, kad pritariama vakcinos dozių įsigijimui pagal nustatytas proporcijas, t.y. pagal vadinamąjį pro rata principą. Taip pat nebuvo nurodyta ir konkretaus vakcinų kiekio.

„Vakar kaip tik gavome iš Europos Komisijos prašymą patvirtinti galutinį kiekį, ar Lietuva toliau laikysis pro ratą principo ir rezervuos tą 1,4 mln. kiekį. Mes siūlome nieko nekeisti, laikytis pro rata principo, tik šį kartą protokole jį užfiksuoti“, – posėdyje sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Lietuva yra nusprendusi pirkti vakcinas iš šešių kompanijų – „Moderna, „AstraZeneca“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „Sanofi ir GSK“, „BioNTech ir Pfizer“ bei „CureVac“. Iš viso šiuo metu suplanuota pirkti apie 7,8 mln. dozių.

Keli tūkstančiai pirmosios Europos Sąjungoje, „BioNTech ir Pfizer“ vakcinos dozių Lietuvą ir kitas šalis pasiekė per Kalėdas, pirmieji skiepijami medikai.

Lietuvą pasieks trečioji vakcinos siunta

Trečioji kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ pagamintos vakcinos nuo COVID-19 siunta Lietuvą turėtų pasiekti kitą savaitę, teigia sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Turime gavę informaciją, kad po sausio 4 dienos (…) Lietuvą pasieks dar viena vakcinų siunta“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė ministras.

„Tai reiškia, kad jau sausio pirmąją savaitę mes galėsime tęsti vakcinavimo procesą ir tą antrąją siuntą išgabenti į koordinuojančius centrus“, – pridūrė jis.

A. Dulkys teigė besitikintis, kad trečiosios vakcinų siuntos data dar bus patikslinta ir ji bus „artima“ sausio 4 dienai.

Jis teigė besitikintis, kad trečioje siuntoje bus ne mažiau nei 20 tūkst. vakcinos dozių.

„Ji turėtų būti tokio dydžio, kad mums panaudojus pirmą ir antrą siuntas, kad užtikrintų ne mažesnį kaip 20 tūkst. dozių skaičių“, – tvirtino A. Dulkys.

Ministras taip pat sakė, kad trečiadienį baigiama išnaudoti savaitgalį gauta pirmoji vakcinų siunta.

„Maždaug 16 val. šiandien bus baigtas pirmos vakcinų siuntos vakcinavimas Lietuvoje“, – sakė A. Dulkys.

Jo teigimu, vakcinavimo procese dalyvavo apie 200 medikų ir savanorių, tačiau tikslus paskiepytų medikų skaičius neįvardijamas.

Lietuva iki šiol yra gavusi dvi kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ pagamintos vakcinos siuntas, iš viso – 20 tūkst. 475 dozes.

Pirmoji siunta savaitgalį išdalinta penkioms pagrindinėms šalies ligoninėms – pradėtas medikų vakcinavimas, o antrąją siuntą, kaip BNS trečiadienį sakė Sveikatos apsaugos ministerija, priklausomai nuo trečiosios siuntos gavimo, ketinama panaudoti pakartotiniam medikų skiepijimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA