Per šventes smarkiai sumažėjęs gyventojų mobilumas nereiškia, kad karantinas veikia | Kas vyksta Kaune

Per šventes smarkiai sumažėjęs gyventojų mobilumas nereiškia, kad karantinas veikia

BNS 2020/12/30 17:53
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Prieš ir per didžiąsias metų šventes smarkiai bangavę gyventojų mobilumo duomenys kol kas neparodo, ar gruodžio viduryje sugriežtintas karantinas duoda efektą, sako duomenų ekspertas.

„Google“ mobilumo duomenimis, gyventojų judėjimas į parduotuves buvo padidėjęs prieš pat Kalėdas – gruodžio 21-23 dienomis, bet drastiškai krito per Kūčias, dar labiau – pirmąją Kalėdų dieną, tačiau tądien didžioji dalis parduotuvių nedirbo.

Švenčių dienomis taip pat smarkiai sumažėjo gyventojų kelionės viešuoju transportu.

Tačiau bendrovės „Euromonitor International“ duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius teigia, kad išvadas daryti dar anksti.

„Mes negalime sakyti, kur yra švenčių efektas, o kur yra apribojimų efektas“, – BNS sakė V. Zemlys-Balevičius.

„Reikia pripažinti, kad mes kol kas negalime pasakyti ir reikia palaukti sausio pradžios, kol (duomenys – BNS) nusistovės, nes sausio pradžioje jau galėsime lyginti su praeitais metais“, – teigė ekspertas.

Jis pabrėžė, kad sausio pradžioje informacija bus tikslesnė ne tik dėl to, kad jau bus pasibaigusios šventės, bet ir todėl, kad jau bus praėję metai, kai „Google“ pradėjo rinkti gyventojų mobilumo duomenis.

„Google“ kasdienius gyventojų mobilumo duomenis lygina su vadinamuoju baziniu laikotarpiu iki pandemijos – nuo sausio 3 iki vasario 6 dienos.

Pavyzdžiui, gyventojų judėjimas į parduotuves gruodžio 21-23 dienomis buvo 49-54 proc. mažesnis nei baziniu laikotarpiu, tuo metu Kūčių dieną jis buvo kritęs 77 proc., pirmąją Kalėdų dieną – 91 proc.

Panaši buvo ir naudojimosi viešuoju transportu dinamika. Prieš pat šventes juo naudojosi 41-45 proc. mažiau žmonių nei prieš pandemiją, per Kūčias – 70 proc., per Kalėdas – 79 proc. mažiau.

Tuo pat metu gruodžio 24-25 dienomis išaugo judėjimas į parkus – pirmąją Kalėdų dieną žmonės parkuose lankėsi tiek pat, kaip vidutiniškai per bazinį laikotarpį.

Be to, išaugo ir judėjimas gyvenamuosiuose kvartaluose – gruodžio 25 dieną jis buvo 34 proc. didesnis nei metų pradžioje.

Tačiau V. Zemlys-Balevičius pažymi, kad pastarieji duomenys yra dviprasmiški, nes jie gali parodyti atvejus, kai žmonės ėjo pasivaikščioti arba į svečius.

„Gal tiesiog žmonės išėjo pasivaikščioti, nes tiesiog niekur negali eiti, tai pasivaikštai po apylinkes ir automatiškai susigeneruoja didesnis aktyvumas. Tai nereiškia, kad jie ėjo pas kitus į svečius. Tačiau čia atsiranda „Google“ mobilumo duomenų apribojimai“, – sakė duomenų ekspertas.

„Kadangi mobilumas persiduoda į atvejų skaičių, tai mes pamatysime po švenčių tikrą situaciją“, – pridūrė jis.

„Google“ duomenys rodo, kad vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje Lietuvos gyventojų judėjimas buvo panašus, kaip iki pandemijos. Tačiau situacijai vėl pradėjus blogėti, spalį ėmė ryškėti parduotuvių vengimo tendencija, tačiau net tada lietuviai vis dar aktyviai keliavo į biurus ar kitas darbo vietas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA