Būtingės terminale išsiliejo „Orlen Lietuva“ priklausantys naftos produktai | Kas vyksta Kaune

Būtingės terminale išsiliejo „Orlen Lietuva“ priklausantys naftos produktai papildyta

BNS 2020/12/28 11:44
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lenkijos kapitalo naftos importo ir perdirbimo bendrovei „Orlen Lietuva“ priklausančiame Būtingės terminale pirmadienį išsiliejo nafta. Tai BNS patvirtino Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro vadovas.

Aplinkos apsaugos departamento atstovas pranešė, kad teršalai juda į atvirą jūrą, link Latvijos.

„Išsiliejo nedidelis kiekis naftos, tokią informaciją gavome iš Būtingės terminalo budėtojo. (…) Šiuo metu Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras koordinuoja pagalbos suteikimą“, – BNS sakė Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas Eugenijus Valikovas.

Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis sako, kad išsiliejusių teršalų plotas preliminariai siekia apie 1 kvadratinį kilometrą. Dėl srovių ir vėjo jie juda ne prie kranto, o į atvirą jūrą, link Latvijos. Pasak jo, šiuo metu virš jų turėtų kilti sraigtasparnis.

„Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras perima visus koordinavimo darbus, jie šiuo metu turėtų kelti sraigtasparnį, kuris stebės, kokia yra situacija ir spręs dėl priemonių, kaip likviduoti incidentą“, – BNS sakė A. Malinovskis.

„Aplinkos apsaugos inspektoriai pradėjo tyrimą ir skaičiuosime žalą aplinkai“, – pridūrė jis.

Anot E. Valikovo, teršalams surinkti išsiųstas paieškos ir gelbėjimo laivas „Šakiai“. Taip pat į incidento vietą išskrido Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnis – jis patikslins teršalų dėmės dydį.

Pasak A. Malinovskio, kas tiksliai išsiliejo jūroje, dar bus tiriama.

„Paprastai sakome, kad tai naftos produktai, nes kol nenustatyta, Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija irgi išvyko į įvykio vietą, ims mėginius ir nustatys, kokie tai teršalai, kas ištekėjo, preliminariai tai naftos produktai“, – teigė jis. .

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas feisbuke rašė, kad Būtingės terminale nutrūko žarna ir išsiliejo naftos produktai, tačiau kiek, neaišku. Anot jo, Aplinkos apsaugos departamentas ir Lietuvos kariuomenė reaguoja į incidentą.

Papildyta 13.36 val.

Lietuvos kariuomenė apie 13 val. patvirtino, kad gruodžio 28 d. Karinių jūrų pajėgų (KJP) Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC) 10.11 val. gavo pranešimą iš Butingės terminalo, kad jūroje šalia terminalo pastebėtos naftos produktų dėmės. Pagal iš Būtingės terminalo gautą informaciją, krovos darbų iš laivo tuo metų nevyko.

10.55 val. Būtingės terminalas KJP Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro paprašė pagalbos nustatant naftos išsiliejimo mastą ir organizuojant teršalų likvidavimo operaciją. JGKC budėtojas operacijai pasitelkė Karinių jūrų pajėgų budintį sraigtasparnį, dislokuotą KOP Paieškos ir gelbėjimo poste Nemirsetoje. Skrydžio metu nustatyta preliminarus naftos dėmės plotas, judėjimo kryptis.

Teršalų likvidavimo operacijai aktyvuotas KJP paieškos, gelbėjimo ir teršalų likvidavimo laivas „Šakiai“. Šiuo metu teršalų likvidavimo operacijoje prie taip pat dirba Būtingės terminalo samdomas vilkikas „St. Tengiz“.

Papildyta 16.52 val.

Kaip BNS sakė E. Valikovas, teršalų dėmė šiuo metu aptveriama boninėmis užtvaromis. „Einant prieš kryptį, prieš vėją surenkami šitie teršalai“, – teigė jis.

Anot centro vadovo, teršalų valymas gali užtrukti bent iki vakaro, incidento vietoje yra ir Latvijos kariuomenės laivas: „Negaliu pasakyti tikslaus laiko, kiek užtruks, čia yra valandų klausimas. Jie (latviai – BNS) stebi situaciją, jei reikės, jie padės.“

Teritoriją vėliau taip pat apžiūrės ir Lietuvos kariuomenės sraigtasparnis, kuris įvertins, ar yra likę teršalų dėmių.

Papildyta 17.12 val.

Tuo metu „Orlen Lietuva“ pirmadienio pavakarę patvirtino, kad dėl mechaninio pažeidimo terminalo akvatorijoje išsiliejo žaliavinė nafta, tačiau teigia nepastebėjusi teršalų pakrantėje nuo Šventosios iki Liepojos.

„Šiuo metu avarijos vietoje aktyviai dirba „Orlen Lietuvos“ jūriniai vilkikai, avarijos padarinių likvidavimo grupė, bendrovės apsaugos komanda patruliuoja ir stebi pakrantę. Patikrinta Baltijos jūros pakrantė nuo Šventosios iki Liepojos – taršos nepastebėta“, – komentare BNS teigė „Orlen Lietuva“.

Pasak bendrovės, naftos išsiliejimas sustabdytas, o tikslus į aplinką patekusių teršalų kiekis bus žinomas likvidavus avariją. „Orlen Lietuva“ teigia po incidento skubiai sukvietusi Ekstremaliųjų situacijų operacijų centrą, sudariusi incidento tyrimo komisiją. Bendrovės teigimu, dėl incidento jos veikla nesutriks.

„Naftos perdirbimo produktų gamykla Mažeikių rajone yra sukaupusi žaliavinės naftos rezervą, naftos perdirbimas vyks pagal planą“, – teigiama komentare.

Pasak Aplinkos ministerijos, per avariją pirmadienį į aplinką pateko iki dviejų tonų teršalų, jų dėmė juda Latvijos teritorinių vandenų link ir per tris artimiausias paras pakrantės nepasieks. Ekologinį incidentą tiria aplinkosaugininkai. Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, žala aplinkai priklausys nuo meteorologinių veiksnių.

Per Būtingės terminalą „Orlen Lietuva“ naftą importuoja nuo 2006 metų, kai Lenkijos koncernas „Orlen“ įsigijo tuometinę „Mažeikių naftą“. Nuo 1998 metų veikiančiame Būtingės terminale 1999–2008 metais yra įvykę keturi didesni ar mažesni incidentai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA