Panelių iš Laisvės alėjos Kalėdos Kaune prieš 100 metų ir dabar | Kas vyksta Kaune

Panelių iš Laisvės alėjos Kalėdos Kaune prieš 100 metų ir dabar populiaraus romano ištraukas skaito rašytoja I. Pukelytė

Kaip daugiau nei prieš 100 metų per šv. Kalėdas atrodė Kaunas ir jo gyventojai: apie Laisvės alėjos parduotuvių ir kavinių vitrinų puošmenas, apsnigtas gatves, šventinės prekybos ir ruošos šurmulį, švenčių laukimo ir šventimo tradicijas to meto įvairiataučiame mieste mintimis pasidalino kaunietė teatrologė, romano „Panelės iš Laisvės alėjos“ autorė Ina Pukelytė.

Pasivaikščioti drauge po baltu sniegu pasipuošusį, artėjančių švenčių laukimu alsuojantį Kauną savo skaitytojus prieš šventes pakvietė Laisvės alėjoje įsikūrusi Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka, surengusi virtualų susitikimą su rašytoja I. Pukelyte.

Autorė ne tik pasidalino istorinėmis žiniomis apie prieš 100 metų Kaune gyvenusių lietuvių ir lenkų šventinius papročius, bet ir papasakojo, kaip šv. Kūčias, šv. Kalėdas buvo įprasta švęsti jos šeimos namuose. Taip pat I. Pukelytė palygino, kaip šios šventės minimos Prancūzijoje, nes teatrologės vyras yra prancūzas, kuris per šv. Kūčias visuomet ant stalo pasigenda mėsos.

Visą interviu ir romano ištraukas kviečiame žiūrėti prieš šv. Kalėdas Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos surengto virtualaus knygos „Panelės iš Laisvės alėjos“ pristatymo vaizdo įraše. Pokalbį su romano autore moderuoja žurnalistė Brigita Sabaliauskaitė.

I. Pukelytė yra teatrologė, dramaturgė, monografijos „Žydų teatras tarpukario Lietuvoje“ autorė. Romanas „Panelės iš Laisvės alėjos“ yra jau antrasis jos romanas. Pirmasis – „Prancūziškas romanas“ – buvo išleistas 2000 m. Vėliau I. Pukelytė nėrė į teatro vandenis: sukūrė ir režisavo pjesę „Shalom, Bellissima!“, vienaveiksmes komedijas „Meilė Paryžiuje“, „Brendžio trims!“, „Brendžio trims. Po dešimt metų“, taip pat parašė daugybę straipsnių apie teatrą.

„1932-ieji, auksiniai Kauno laikai. Tiek lenkiškai kalbanti knygyno darbuotoja Zofija, tiek gražuolė žydaitė Rachelė, vykstanti vaidinti į Kauno žydų teatrą, puoselėja pačias gražiausias ateities svajones. Kaunas juk beveik mažasis Paryžius! Čia – teatras, meilė, džiazas…“, – apie tokį auksinį tarpukario Kauną romane „Panelės iš Laisvės alėjos“ pasakoja knygos autorė I. Pukelytė, kviečianti drauge pasivaikščioti po to meto Laisvės alėją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA