„Lidl“ turės sunaikinti 38,4 tūkst. pakuočių vištų kiaušinių | Kas vyksta Kaune

„Lidl“ turės sunaikinti 38,4 tūkst. pakuočių vištų kiaušinių papildyta „Lidl“ atstovo komentaru

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad nustačius mikrobiologinės taršos (Salmonella spp.), uždrausta realizuoti ir nurodyta sunaikinti 38,4 tūkst. pakuočių baltų ant kraiko laikomų vištų kiaušinių iš Ukrainos.

Lietuvoje skubus tyrimas dėl galimai nesaugių produktų prekybos pradėtas gavus pranešimą Eusopos Sąjungos (ES) Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF) ir remiantis įmonės UAB „Lidl Lietuva“ informacija, rašoma VMVT pranešime žiniasklaidai.

Pranešime, kurį RASFF sistema išplatino Latvijos atsakinga institucija, teigiama, kad pardavėjas OVOSTAR EUROPE SIA (Latvija) iš Ukrainos įvežė ir rinkoje išplatino baltus ant kraiko laikomų vištų kiaušinius (M dydis, pakuotėse po 10 vnt., tinkamumo vartoti terminas – iki 2020-12-26), kuriuose laboratoriniais tyrimais nustatyta mikrobiologinės taršos – Salmonella spp. Šių kiaušinių siuntą įsigijo ir Lietuvos rinkoje išplatino UAB „Lidl Lietuva“.

VMVT nedelsiant uždraudė UAB „Lidl Lietuva“ tiekti rinkai šios partijos kiaušinius iš Ukrainos. Taip pat iš rinkos atrinko kitos partijos ukrainietiškų kiaušinių mėginius dėl Salmonella bakterijų ištirti Nacionaliniame maisto maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, gauti tyrimų rezultatai atitiko teisės aktų normas, Salmonelių neaptikta. Įmonės atsakingiems asmenims nurodyta įvertinti tiekėjo patikimumą ir priimti atitinkamas prevencines priemones, kad šalies vartotojus pasiektų tik saugi produkcija.

Anot maisto produktų saugą kontroliuojančių specialistų, tokie atvejai yra pavieniai. Pavyzdžiui, pernai putpelių kiaušiniuose buvo nustatyta didžiausią leistiną normą viršijančių veterinarinių vaistų – salinomicino likučių.

Iš viso 2020 m. VMVT inspektorių vykdomos planinės ir neplaninės kontrolės metu buvo atrinkti ir ištirti 78 kiaušinių mėginiai dėl Salmonella bakterijų, visuose tirtuose mėginiuose taršos Salmonelėmis nebuvo nustatyta. Taip pat rinkoje atliekama ir antimikrobinių medžiagų, veterinarinių vaistų likučių stebėsena – atrinkus 19 mėginių, visų tyrimų rezultatai atitiko teisės aktų normas.

VMVT reguliariai vykdo ne tik prekybos kiaušiniais kontrolę, taip pat yra užtikrinama, kad iš gamybos vietų, t. y. vištų dedeklių ūkių, rinkai būtų tiekiami tik saugūs kiaušiniai. Pagal kasmet vykdomą stebėsenos planą, kasmet ištiriama apie 200 mėginių. Nustačius kiaušinių saugos, kokybės, ženklinimo ir kitų privalomų reikalavimų pažeidimų, tokia produkcija sulaikoma dar ūkyje arba gamybos įmonėje ir šalies vartotojų nepasiekia.

Lietuvos rinkoje atsiradus iš ES nepriklausančių šalių atvežtų vištų kiaušinių pasiūlai, VMVT specialistai atkreipia vartotojų dėmesį, kad renkantis savo stalui šiuos produktus ypač svarbu atidžiai perskaityti ženklinimo informaciją.

Vertėtų žinoti, kad nuoroda „auginimo būdas yra „ne EB standartas“ reiškia, kad kiaušiniai gauti nesilaikant ES nustatytų vištų dedeklių gerovės reikalavimų. Jei kiaušinių gamintojas ne ES valstybėje ir yra įdiegęs ES gyvūnų gerovės reikalavimus atitinkančias vištų dedeklių laikymo sistemas (tai patvirtina Europos Komisijos auditoriai), papildomas ženklinimas ant kiaušinių – nededamas.

Primenama, kad pagal ES galiojančius teisės aktus kiaušiniai ženklinami žymeniu, sudarytu iš skaičių ir raidžių sekos. Pirmasis skaičius ant kiaušinio nurodo, kaip laikomos vištos dedeklės: 1 – laisvai laikomos, 2 – ant kraiko (paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios), 3 – narvuose, 0 – ekologiški kiaušiniai (vištų, laikomų pagal ekologinio ūkininkavimo reikalavimus, šeriamų pašaru, kuris užaugintas naudojant tik natūralius priedus).

Viduriniosios žymens dalies raidės nurodo šalies kodą (LT – Lietuvoje užaugintų vištų kiaušiniai, UA – Ukrainoje, LV – Latvijoje, PL – Lenkijoje). Trečioji žymens dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, reiškiantį, jog ta laikymo vieta kontroliuojama kompetentingos veterinarijos tarnybos.

Naujienų portalas Kas vyksta Kaune kreipėsi į „Lidl Lietuva“ atstovus, su klausimu ar salmonelėmis užkrėsti kiaušiniai pateko į rinką. Gavus informaciją, publikaciją papildysime.

Papildyta 17.06 val.

Komentuoja „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

„Nuolatiniame asortimente šių kiaušinių neturime, prekiaujame jais tik kartais, laikinų akcijų metu. Šios konkrečios partijos kiaušiniai prekyboje buvo vos kelias dienas, nuo gruodžio 7 iki 10 dienos.

Gruodžio 10 dieną iš tiekėjo gavome informaciją apie galimą mikrobiologinę taršą ir nedelsiant išėmėme juos iš prekybos, patys informavome Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą bei paskelbėme apie šios partijos kiaušinių susigrąžinimą iš vartotojų. Skelbimo terminas galioja iki gruodžio 24 d., žinoma, atšaukiamus produktas klientai gali grąžinti ir vėliau. Apgailestaujame dėl šios situacijos ir ateityje padarysime viską, kad tokie atvejai nesikartotų“, – teigė V. Lopeta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA