Besirūpinantiems fizine forma ir sveikata – unikali kauniečių plėtojama genetinių testų paslauga | Kas vyksta Kaune

Besirūpinantiems fizine forma ir sveikata – unikali kauniečių plėtojama genetinių testų paslauga

Organizatorių nuotr.

Inovacijas sporto ir sveikatos srityje neretai siejame su išmaniųjų laikrodžių, apyrankių, širdies ritmo matuoklių ir juos stebinčių mobiliųjų programėlių naudojimu. Nors šie prietaisai mūsų sveikatos ir sporto rutiną iš tiesų pakėlė į naują lygmenį, specialistai pažymi – nešiojami sporto ir sveikatos prietaisai nėra tokie tikslūs ir efektyvūs, kaip daugelis mūsų linkę galvoti.

Nešiojami išmanieji sporto ir sveikatos prietaisai mums suteikia daugybę naudingų ir labai svarbių aktyvumo duomenų. Visgi, pagrindinė problema, kurią šiandien išskiria specialistai – daugelis žmonių, neturi žinių, kaip teisingai vertinti gaunamus duomenis. Dėl to išsikeltas asmeninis sporto, mitybos ar sveikatos tikslas ne visada virsta norimais rezultatais.

Dėl šios priežasties sporto, mitybos, sveikatos ir technologijų sričių ekspertai sutinka – sporto ir sveikatos inovacijų ateitis yra duomenų personalizavimas. Kitaip tariant, norint pasiekti geriausių rezultatų, duomenys, kuriuos matome savo išmaniųjų įrenginių ekranuose, turi būti vertinami atsižvelgiant į asmeninę mūsų kūno sandarą bei organizmo procesus.

Proveržis – DNR ir epigenetikos testai

Genų įtaka fizinei formai ir sporto rezultatams jau seniai žinoma ne tik mokslo, bet ir profesionalaus sporto pasaulyje, tačiau dėl aukštos tokių tyrimų kainos iki šiol nebuvo prieinami plačiajai visuomenei. Sparčiai tobulėjančios genų nuskaitymo technologijos per dešimt metų leido >100 kartų sumažinti tyrimo kainą, taip atveriant galimybes tokius tyrimus naudoti platesniame kontekste. Specialistų teigimu, būtent DNR tyrimų ir technologijų sinergija yra sporto bei sveikatos inovacijų ateitis.

Nors šiandien išsamus DNR tyrimas dar gali skambėti kaip sunkiai individualiems asmenims pasiekiama paslauga, Kembridžo universiteto genetikos mokslų absolventas Artūras Pūras kartu su partneriais ją Jungtinėje Karalystėje plėtoja jau trečius metus. Šiais metais, nusprendęs grįžti į Lietuvą, šį tyrimą pristatys ir Lietuvos gyventojams bei su čia suburta “Muhdo LT” komanda toliau tobulins produktą.

Artūras Pūras / Organizatorių nuotr.

Ilgus metus gyvenote, mokėtės ir dirbote Jungtinėje Karalystėje, veikėte finansų srityje. Kaip kilo mintis profesinį kelią pakreipti gyvensenos genetikos kryptimi?

Investicijų bankuose bei skirtingose Jungtinės Karalystės finansų institucijose dirbau maždaug 15 metų, bet visada daug dėmesio skyriau sportui, sveikatai. Siekdamas savo asmeninių sporto tikslų susidariau įspūdį, kad gana didelė dalis sportuojančių žmonių yra įgiję tik gana paviršutinišką bagažą žinių, kuris dažnai apsiriboja baltymų, angliavandenių ir riebalų derinimu, asmenine sporto programa bei savo kūno tipo įvertinimu.

Žinodamas, kad DNR yra pagrindinė mūsų organizmo veikimo formulė, visada svarstydavau – kaip panaudoti genuose slypinčią informaciją geresniems rezultatams pasiekti.

Paskatintas šių svarstymų pradėjau ieškoti galimybių, kur galėčiau įgyti medicininių žinių ir moksliškai susipažinti su šia sritimi. Po ilgų bandymų ir sunkių pasiruošimo stojimams darbų, pavyko įstoti į Kembridžo universiteto genetikos studijas Jungtinėje Karalystėje.

Technologijoms žengiant į priekį, pradėjau svarstyti, ar yra galimybė sukurti sistemą, leidžiančią išsitirti kiekvienam norinčiam ir gautas žinias pritaikyti formuojant savo sporto, mitybos ir sveikesnės gyvensenos planą.

Studijuodamas pradėjau tyrinėti rinkoje esančius tyrimus, jų teikiamą vertę. Pats išbandęs daugelį genetinių tyrimų, bei pabendravęs su jų kūrėjais, radau bendrą kalbą su Jungtinėje Karalystėje įsikūrusia kompanija Muhdo. Nuo pat pradžių mūsų mintys sutapo, kad rezultatams pasiekti svarbu ne tik žinoti paveldėtą DNR kodą, bet ir suprasti, kaip kinta genų veikla priklausomai nuo aplinkos veiksnių.

Tą ir parodo epigenetiniai tyrimai. Muhdo buvo viena iš pirmųjų pasiūliusi epigenetinius tyrimus plačiajai visuomenei apjungdama genetikos, epigenetikos ir aplinkos veiksnių informaciją mobilioje programėlėje.

Kuo reikšmingi gyvensenos genetiniai tyrimai? Kaip jie gali pakeisti supratimą apie sportą bei sveikatą?

Žinant savo individualius genetinius bei epigenetinius duomenis galima optimizuoti ir tiksliau pritaikyti būtent sau tinkančius mitybos, sporto, poilsio metodus. Kiekvienas esame unikalus, tad ir būdai rezultatams siekti turėtų būti individualūs.

Labai svarbu suprasti, kad mūsų kūno reakcija skiriasi ne tik į tam tikrą sporto pratimą, fizinį krūvį ar maisto produktų rūšį, įtakos rezultatams turi net ir reakcija į oro sąlygas ar oro užterštumą, stresą, miego įpročius.

Muhdo tyrimų dėžutė / Organizatorių nuotr.

Kokius individualius organizmo procesus leidžia išanalizuoti jūsų atliekami DNR tyrimai?

Visų pirma genetinio tyrimo metu sužinome apie tai, kas lemia unikalią mūsų kūno sandarą. Sužinome, kaip virškinami skirtingi maisto produktai, kaip efektyviai pasisavinamos maistingosios medžiagos, kokia mūsų raumenų jėga ir ištvermė, tam tikroms sporto šakoms palankios fizinės savybės ar net traumų rizika.

Pavyzdžiui, esame matę daugybę pavyzdžių, kuomet treniruodamiesi ir taikydami tam tikrą krūvio režimą žmonės galvojo, jog šis krūvis juos veikia teigiamai. Visgi, tyrimo metu paaiškėjo, kad ląstelių lygmenyje jie save tiesiog alindavo, o tai lemdavo dažnesnius susirgimus, padidėjusią traumų riziką.

Antra, DNR tyrimas gali padėti gerinti ne tik sveikatą, bet ir kognityvines funkcijas, kūrybiškumą, IQ, pagerinti darbinę atmintį, skaitymo bei suvokimo įgūdžius.

Greta jau minėtų rodiklių, tyrimo metu įvertinamas biologinis žmogaus amžius, nutukimo, ligų ir susirgimų rizika, vertinama vitaminų nepakankamumo rizika, papildų tinkamumas, medžiagų apykaita, raumenų jėga, ištvermė ir daugelis kitų rodiklių.

Iš viso DNR tyrimo metu analizuojama apie 1 tūkst. žmogaus sveikatai aktualiausių genetinių sričių. Ištyrę paprastą seilių mėginį pateikiame daugiau kaip 300 su genais susijusių sveikatos ataskaitų.

Išskiriate DNR ir epigenetikos tyrimus. Kuo jie skiriasi?

„Muhdo LT“ siūlo du genetinių tyrimų paketus – DNR testą arba DNR + epigenetikos testą. Paprastai tariant, epigenetika leidžia save pažinti dar nuodugniau.

DNR yra paveldima ir nesikeičia visą mūsų gyvenimą. Tuo tarpu epigenetiniai duomenys per žmogaus gyvenimą gali keistis daug kartų, taip sustiprindami arba slopindami genų raišką. Šie epigenetiniai žymenys ir jų kitimas stiprėja su amžiumi, tad, jei į tai neatsižvelgiama, gali kilti rizika žmogaus sveikatai.

Epigenetika iš esmės kontroliuoja mūsų genų elgseną. Dėl šios priežasties, pasirinkdami išanalizuoti ne tik savo DNR, bet ir epigenetiką, galime gauti visai naujų įžvalgų. Pavyzdžiui, sužinoti apie savąjį biologinį, klausos, regos ar atminties amžių, uždegiminius ir kitus procesus. Atitinkamai, pasirinkus atlikti epigenetikos tyrimą galime pateikti patarimų, kaip šiuos rodiklius pagerinti.

Muhdo tyrimų dėžutė / Organizatorių nuotr.

DNR ar epigenetinį tyrimą siūlančių įmonių pasaulyje yra ir daugiau. Kuo išskirtinis „Muhdo LT“?

„Muhdo“ sukūrė pirmąjį plačiajai visuomenei prieinamą gyvensenos epigenetinį tyrimą, kurio rezultatai kinta reikšmingai pasikeitus žmogaus gyvenimo būdui ir aplinkai.

Šiandien rinkoje galime matyti ir daugiau epigenetinį tyrimą siūlančių įmonių, visgi visi jie – pakankamai siauri, apsiribojantys keletu rodmenų. Tad šiame kontekste išsiskiriame tyrimo platumu ir gilumu.

Galiausiai, išsiskiriame ir tyrimo rezultatų pateikimu. Tyrimų analizei sukūrėme išmaniąją programėlę, kurioje klientas gali rasti ne tik interaktyviai pateiktą tyrimo ataskaitą, bet ir kur kas daugiau naudingų, kartu su savo sričių specialistais įdiegtų funkcijų. Programėlė gali sekti tiriamojo riziką užsikrėsti virusais, oro taršą, pateikti mitybos, sporto, papildų vartojimo rekomendacijų.

Programėlė yra nuolat atnaujinama, o atsiradus naujiems moksliniams straipsniams, tiriamojo informacija bei patarimai jam gali būti atitinkamai papildomi. Dėl šios priežasties, naujausius mokslinius duomenis klientas visada turės po ranka ir tam jam nereikės kartoti testo.

Ar DNR bei epigenetinio tyrimo atlikimas yra sudėtingas procesas? Kokia jo eiga ir trukmė?

Atlikti tyrimą labai paprasta. Mėginio surinkimas užtruks vos keletą minučių, o didžiąja dalimi logistinių procesų pasirūpina „Muhdo LT“ komanda. Viskas, ko reikia – paprastas seilių mėginys, kurį klientas paruošti gali tiesiog namuose.

Tyrimą užsakyti klientas gali mūsų internetinėje svetainėje, adresu www.muhdo.lt. Sulaukus specialaus mėgintuvėlių rinkinio ir trumpos, instrukcijos, tereikia surinkti seiles į komplekte esantį mėgintuvėlį ir išsiųsti atgal. Mėginys ištiriamas mūsų partnerių laboratorijoje, Danijoje, o atsakymai pateikiami į mobiliąją programėlę.

Nuo sausio mėnesio programėlėje bus įdiegta ir lietuvių kalba, todėl savo rezultatus lietuviai galės peržiūrėti savo gimtąja kalba. Įprastai tyrimo rezultatai klientą pasiekia per 3-4 savaites. Tiek mėgintuvėlio kelionė, tiek kliento duomenys mūsų sistemoje yra saugomi ir tvarkomi laikantis aukščiausių, trigubų duomenų apsaugos standartų.

Muhdo tyrimų dėžutė / Organizatorių nuotr.

Detaliai susipažinti su DNR ir epigenetinių tyrimų metu analizuojamais organizmo parametrais bei pateikiamomis įžvalgomis galima „Muhdo LT“ internetinėje svetainėje.

Daugiau naujienų ir aktualių patarimų norintys ras „Muhdo Lietuva“ profilyje „Facebook“, „Instagram“ socialiniuose tinkluose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA