Be elektros likę kauniečiai pasipiktinę: čia koks nors socialinis eksperimentas? | Kas vyksta Kaune

Be elektros likę kauniečiai pasipiktinę: čia koks nors socialinis eksperimentas?

Asociatyvi / R. Tenio, ESO nuotr.

Elektros tiekimo trečiadienį netekusiems Kleboniškio gyventojams užkliuvo „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) sprendimas planinį remontą atlikti pačiame karantino įkarštyje. Nors gyventojai prašė atidėti darbus, elektros tinklus prižiūrinti įmonė teigia, kad juos vykdyti buvo būtina.

Paliko be elektros tamsiausiu metų laiku

Kaip pasakojo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas, nepatogumų patyrė Vasarvietės gatvės Kleboniškyje gyventojai. Vyro teigimu, elektrą visai dienai ESO atjungė, nes suplanavo pakeisti transformatorinę – tai esą daryta ne dėl gedimo, o įrengimų amžiaus ir susidėvėjimo.

Skaitytojas kėlė klausimą, kodėl remonto laikas parinktas žiemą, kai namams reikalingas šildymas, tamsiausiu paros metu (darbai numatyti 8-18 val.) ir dar per griežtą karantiną, kai visi privalo būti namuose, dirbti ir mokytis.

„Negalima niekur išeiti, turi būti namuose be šviesos, šilumos ir elektros. Čia koks nors socialinis eksperimentas? Prieš savaitę ESO paskelbus apie planuojamus darbus, buvo rašomi gyventojų skundai, seniūnaičio prašymas. Bet atsakymas buvo vienas šabloninis: reikia keisti, suplanavom, įspėjom, žodžiu, atsikniskit“, – skundėsi kaunietis.

Siekia apsisukti kaip įmanoma greičiau

ESO valdančios valstybės kapitalo įmonės „Ignitis grupė“ ryšių su visuomene projektų vadovas Tadas Markevičius „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare pažymėjo, kad transformatorinė Kleboniškyje yra keičiama siekiant užtikrinti teikiamos elektros energijos kokybę ir patikimumą klientams, taip pat – elektros įrenginių ir aplinkinių žmonių saugumą.

„Darbų trukmė įvertinama pagal darbų apimtis ir kiekvienu atveju ji gali būti skirtinga, todėl planuojant darbus, jų trukmė vertinama kiekvienu atveju atskirai. ESO specialistai siekia užtikrinti, kad suplanuotas elektros tinklo atjungimas būtų kuo trumpesnis. Pavyzdžiui, planinių atjungimų rugsėjo–lapkričio mėn. duomenys rodo, kad siekiant gyventojams sumažinti nepatogumus darbai atliekami vidutiniškai 2 val. greičiau nei būna planuota, o atliktų darbų vidutinė trukmė dažnai nesiekia 4 val.“ – aiškino T. Markevičius.

Jis pripažino, kad buvo gauta prašymų atidėti darbus, tačiau gyventojams paaiškinta šį remontą esant būtiną ir jo atidėlioti negalima dėl aukščiau įvardytų priežasčių.

Intensyvesnis darbų grafikas antroje metų pusėje, anot T. Markevičiaus, susidarė dėl to, kad pavasarį, kai šalyje buvo paskelbtas pirmasis karantinas, didelė dalis planuotų tinklo rekonstrukcijos darbų buvo sustabdyta ir atidėta vėlesniam laikui. Dauguma tokių darbų jau yra perkelta iš ankstesnio laikotarpio.

Peržiūri darbų grafikus

„Taip pat noriu atkreipti dėmesį, kad atsižvelgiant į sugriežtintas karantino sąlygas, artėjančias šventes ir vaikų atostogas, yra peržiūrimi elektros tinklo rekonstravimo darbų grafikai siekiant kuo labiau trumpinti darbų laiką, kad gyventojai patirtų kuo mažiau nepatogumų dėl planuojamų elektros tiekimo atjungimų“, – nurodė „Ignitis grupės“ atstovas.

Planiniai darbai nebus vykdomi gruodžio 24–27 d. ir gruodžio 31 d.–sausio 1 d. Švenčių dienomis ESO rūpinsis tik gedimų šalinimo darbais, pavyzdžiui, jei ant elektros linijos užvirto medis, dėl kitų priežasčių sugedo elektros linija ar transformatorinė, nustatyti kritiniai tinklo defektai ar sugedo kiti elektros ar dujų tinklo įrenginiai.

Duomenys apie šalyje vykdomus ESO darbus realiu laiku pateikiami interaktyviame atjungimų žemėlapyje, o gyventojams kilus klausimų dėl ESO atliekamų būtiniausių darbų laiko ir trukmės, T. Markevičius pataria skambinti nemokamu telefonu 1852. Daugiau informacijos apie ESO darbus šventiniu laikotarpiu pateikiama čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA