Vyriausybėje – siūlymas visiškai kompensuoti prastovose esančių darbuotojų atlyginimą | Kas vyksta Kaune

Vyriausybėje – siūlymas visiškai kompensuoti prastovose esančių darbuotojų atlyginimą

ELTA 2020/12/16 11:32
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Subsidijos darbo užmokesčiui maksimalų dydį siūloma padidinti iki dviejų patvirtintos minimaliosios mėnesinės algos (MMA) dydžių. Šį ir kitus Užimtumo įstatymo pakeitimus Vyriausybė planuoja svarstyti trečiadienio posėdyje.

Įstatymo projektu siūloma atsisakyti skirtingų subsidijos darbo užmokesčiui dydžių ir nustatyti vieną dydį, kad darbdaviui už prastovose esančius užimtus asmenis mokama subsidija darbo užmokesčiui, kuris negali būti didesnis, nei numatyta darbo sutartyje iki prastovos paskelbimo, kompensuojant 100 proc. užimtam asmeniui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne daugiau kaip 2 MMA.

Siūloma numatyti, kad darbo paieškos išmokos mokėjimas pratęsiamas, nustatant, kad darbo paieškos išmoka nutraukiama, kai po paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino atšaukimo arba bent vieno iš jų paskelbimo termino suėjimo praėjo 1 mėnuo.

Įstatymo projektu taip pat siūloma atsisakyti nuostatos, kad darbo paieškos išmoka gali būti skiriama asmenims, turintiems teisę gauti nedarbo socialinio draudimo išmoką.
Be to, siūloma nustatyti galimybę darbo paieškos išmoką gaunančiam asmeniui jo prašymu nutraukti šios išmokos mokėjimą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos preliminariais skaičiavimais, įstatymo projekte numatomų subsidijų darbo užmokesčiui ir darbo paieškos išmokų finansavimo poreikis 2021 metams – 230,6 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Iš jų: 202,2 mln. eurų – subsidijoms darbo užmokesčiui 170,7 tūkst. darbuotojų, kuriems buvo paskelbta prastova, 28,4 mln. eurų – darbo paieškos išmokoms 35,5 tūkst. asmenų.
Skaičiavimai atlikti numatant, kad subsidijos darbo užmokesčiui mokėjimo laikotarpis būtų 6 mėnesiai, o darbo paieškos išmokos mokėjimo – 4 mėnesiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA