Turtingiausias Lietuvos politikas – V. Matijošaitis | Kas vyksta Kaune

Turtingiausias Lietuvos politikas – V. Matijošaitis

BNS, DELFI 2020/12/14 08:52
Visvaldas Matijošaitis, Liudas Skierus, Ramūnas Karbauskis / R. Tenio, DELFI nuotr. / "Kas vyksta Kaune" montažas

Auditorių ir finansininkų vertinimu, turtingiausias Lietuvos politikas yra Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, antroje vietoje – jo verslo partneris, Plungės rajono savivaldybės tarybos narys Liudas Skierus, o trečiasis – Seimą palikęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.

Žurnalo „Reitingai“ kartu su portalu „Delfi“ atlikto tyrimo duomenimis, Kauno miesto mero V. Matijošaičio bendro turto vertė sudaro per 153,4 mln. eurų. V. Matijošaitis yra vienas pagrindinių „Vičiūnų grupės“ akcininkų. Kartu su verslo partneriu Liudu Skierumi šią įmonių grupę jis valdo per bendrovę „VG Holding“, kuri yra pagrindinė „Vičiūnų grupės“ akcininkė.

Ekspertų skaičiavimais, Kauno mero verslo partnerio Plungės politiko L. Skieraus bendra turto vertė sudaro per 134,66 mln. eurų.

Iš Seimo neseniai pasitraukusio „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio bendra turto vertė sudaro per 94,2 mln. eurų. Per metus, kaip nurodo tyrimo autoriai, ji išaugo apie 10 mln.eurų. R. Karbauskis yra „Agrokoncerno“ akcininkas.

Daugelio įmonių akcijas valdančio Seimo nario Antano Guogos reali valdomo turto vertė, tyrimo skaičiavimais, siekia per 27–30 mln. eurų.

Tarp turtingiausiųjų parlamentarų taip pat Valdemaras Valkiūnas (per 21,6 mln. eurų), konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis (19,64 mln. eurų), konservatorius Dainius Kreivys (6,5 mln. eurų), Seimo narys Kęstutis Glaveckas (4,198 mln. eurų).

Prezidentas Gitanas Nausėda su sutuoktine deklaravo valdantys 762,6 tūkst. eurų vertės turtą, tačiau deklaracijose neįvertinta antikvarinių spaudinių kolekcija. Įvertinus ją, pasak bibliofilų, bendra turto vertė neabejotinai persiverstų per milijoną eurų.

Tyrimo autoriai pažymi, kad politikai savo turimą turtą – tiek įmonių akcijas, tiek nekilnojamąjį turtą (NT) – dažniausiai deklaruoja nominalia verte, o tai, pasak specialistų, visiškai iškreipia realų vaizdą.

Sąrašas pailgėjo

Įdomu tai, kad šiais metais į sąrašą pateko gerokai daugiau politikų nei praėjusiais. Kaip sako žurnalo „Reitingai“ vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas, turtingiausių politikų gretos padidėjo, nes specialistai patikrino kone visų Lietuvos politikų pateiktus duomenis. Įvertinus jų turtą dabartinėmis rinkos sąlygomis paaiškėjo, kad milijonierių politinėje padangėje kur kas daugiau, nei gali pasirodyti žiūrint į oficialias deklaracijas.

„Praeitais metais mes per daug dėmesio nekreipėme į Europos parlamento narius, atskirai negvildenome savivaldybių politikų ir žiūrėjome tik tuos, kurie deklaravo daugiau negu 1 mln. turto. Dabar tikrinome visus Lietuvos padangėje esančius politikus, kad ir kiek jie deklaravo“, – sakė G. Sarafinas.

Kaip ir praeitais metais, ekspertų komanda žiūrėjo ne tik pačių politikų, bet ir jų sutuoktinių deklaracijas bei turimas akcijas, tačiau šį kartą tai buvo vertinama kaip bendras šeimos turtas.

„Jeigu jie – šeima, tai mes linkę manyti, kad jie sienomis neatsitvėrę ir gal turi vieną bendrą finansų ūkį. Jeigu imtume be sutuoktinio, tai būtų pusinė teisybė, pusinė realybė“, – aiškino G. Sarafinas.

Specialistai politikų turtą vertino pagal 7 parametrus, tačiau tyrimas parodė, kad pagrindinę turto dalį sudaro „trys banginiai“ – įmonių akcijos, nekilnojamasis turtas bei piniginės lėšos.

Visą turtingiausių Lietuvos politikų sąrašą galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA