Karantino griežtinimas gali būti skaudus: rekomenduoja uždaryti visus prekybos centrus | Kas vyksta Kaune

Karantino griežtinimas gali būti skaudus: rekomenduoja uždaryti visus prekybos centrus

delfi.lt 2020/12/11 19:58
„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Per praėjusią parą patvirtinti 3067 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė 29 žmonės, penktadienį pranešė Statistikos departamentas. Seimo narys Linas Slušnys laidoje Delfi diena sako, kad kol kas neskubama dalytis konkrečiomis priemonėmis, kaip naujoji valdžia valdys koronavirusą, tačiau akivaizdu, kad kai kurios griežtesnės rekomendacijos žmones gali pasiekti jau netrukus.

„Mes esame priėmę tokį principinį sprendimą, kad kol neperėmėme valdžios, į diskusijas jokias nesileidžiame, nes diskutuoti, kai tu iki galo nežinai, ką tu gauni, nes dar penktadienį mes turbūt ne visai ir žinome, kas pas mus yra, taigi mes ir planų nelabai viešiname, nors jų yra gal apie šimtas punktų, kiek mes čia ko ruošiamės daryti“, – sako pašnekovas.

Paklausus, kur žadėtas atvirumas ir skaidrumas, politikas sako, kad dar reikia sukonkretinti daugelį dalykų.

„Atvirumas ir skaidrumas tikrai nenukenčia iki tos vietos, kai mes tikrai jau būsime pasirengę, kad tie dalykai, kuriuos rekomenduos ekspertai, bus suderinti. Mes tikrai nesiruošiame nieko slėpti. O dabar, žinote, kai yra šimtas pasiūlymų, tu turi vis tiek apsispręsti, kiek iš tų pasiūlymų yra realūs įgyvendinami. Mes norime realių dalykų.“

Sprendimai gali būti skausmingi

Anot politiko, vieną didžiausių problemų matome ligoninėse, kurios sunkiai valdo sergančiųjų srautus.

„Pirmiausia, turėkime galvoje, kad augantis žmonių, kurie serga koronavirusu skaičius, augina ir skaičių žmonių, kurie yra ligoninėse. Mes galime kalbėti, kad 80 procentų yra besimptomiai arba nepavojingi, galime sakyti, kad galime džiaugtis, kad tik labai nesidelė dalis yra labai grėsmingi, tačiau nepaisant to, kuo didesnis skaičius, tuo tas procentas didesnis ateina į ligonines.

Mūsų problema šiandien ta, kad prie ribos artėja visos ligoninės, priimančios žmones, sergančius koronavirusu. Viena iš problemų ir yra, kad turėsime atlaisvinti galimybes patekti pacientams, sergantiems koronavirusu.“

Paklausus, ar galime tikėtis staigių sprendimų, pavyzdžiui, kad pramerkus akis sužinosime, jog nebegalime judėti, pašnekovas tikino, kad gali būti ir taip.

„Kviečiu būti atsakingais, kad nereiktų gydytojams, medikams vietoje Kalėdų turėti sprendimus, kurie bus skausmingi – kurį iš atvežtų žmonių verta gaivinti, o kurį neverta gaivinti. Kviečiu parodyti sąmoningumą.“

Priemonės gali būti griežtinamos

LSMU prorektorius, profesorius Kęstutis Petrikonis, paklausus, kokios, jo akimis, priemonėmis šiuo metu yra pačios reikalingiausios, tikino, kad priemonės gali būti dar griežtesnės negu buvo siūlomos ekspertų.

„Aš pritariu, kad situacija, kokia šiandien yra, tęstis nebegali. Turime tas tikras priemones, kurios yra įvestos trečiadienį. Jos, greičiausia, duos rezultatą atsižvelgus, ką siūlė sveikatos ekspertų taryba, kad reikia sumažinti kontaktus, tai mes siūlėme patį minimaliausią variantą sumažinti darbą ar uždaryti pramonės prekių parduotuves savaitgalį – vėlgi čia buvo minimaliausios priemonės.

Tai būtų Vyriausybės ženklas, kad situacija tikrai yra bloga. Dabartinė Vyriausybė prisiima visą atsakomybę, tai jeigu ji įves dar griežtesnes priemones, tai bus jos atsakomybė, nes atsakyti už tai, kas dabar vyksta, ir socialiniame gyvenime, ir sveikatos sistemoje, reikės dabartiniams įstatymų priėmėjams. Aš visiškai pritariu, kad priemonės gali būti dar griežtesnės negu buvo siūlomos ekspertų, įvertinus praėjusį savaitgalį.“

Rekomenduotų riboti judėjimą, uždaryti didžiuosius prekybos centrus

Paklausus Slušnio, ar prasminga būtų uždaryti miestus, kai situacija juose yra labai panaši, pašnekovas tikino, kad tai galėtų būti viena priemonių, kuri padėtų suvaldyti virusą.

„Migravimas yra didelis, žmonės, jeigu uždarius miestus, ta migracija, kad ir burbule, vis tiek to viruso būtų mažiau, bent vienas lašelis sustos, bus mažiau kontaktų. Kuo žmonės daugiau migruoja, tuo didesnė tikimybė tam virusui plisti. Manau, kad viena iš galimybių yra, bet ar ji bus įgyvendinta, tikrai negaliu atsakyti“, – sako L. Slušnys.

„Dar vienas yra toks mano pamąstymas arba tokia rekomendacija, aš tikrai pritarčiau profesoriui, kad reikėtų uždaryti vos ne visus didžiuosius prekybos centrus, paliekant tik mažas maisto parduotuves“, – sako pašnekovas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA