A. Veryga kritikuoja naujo sveikatos ministro planą: tai yra nerealu | Kas vyksta Kaune

A. Veryga kritikuoja naujo sveikatos ministro planą: tai yra nerealu

DELFI, ELTA 2020/12/11 13:27
DELFI nuotr. / "Kas vyksta Kaune" montažas

Būsimajam sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui pristačius tikslus, kurių naujoji Vyriausybė sieks valdant pandemiją, laikinasis ministras Aurelijus Veryga sako, kad tokį planą pasiekti iki Naujųjų metų yra nerealu.

„Aš nežinau, kaip pasieks. Aš žinau, ką mes darėm, kad galėtų Nacionalinis visuomenės sveikatos centras daugiau atsekti kontaktų – buvo pasitelkta 100 kariškių, daugiau nei 400 visuomenės sveikatos biuro darbuotojų talkino“, – apie savo pasitelktas priemones kalbėjo A. Veryga.

Jis teigė nežinantis, kaip A. Dulkiui pavyks pasiekti norimus rodiklius, tačiau, pabrėžė A. Veryga, iki Naujųjų metų akivaizdaus situacijos pagerėjimo pasiekti neįmanoma.

„Ir nulį realu kažkada pasiekti. Nežinau apie kokį laikotarpį yra kalbama – reikės šiaip pasiekti, kad kažkada nebebūtų visai (koronaviruso – aut.p.). Jeigu kalbama apie Naujuosius metus – nulis šansų“, – konstatavo A. Veryga.

Pasak jo, dabar reikėtų stebėti, ar priemonės, kurias šią savaitę įvedė laikinoji Vyriausybė, veikia, o tik po to svarstyti, ar karantiną reikia dar labiau griežtinti.

„Tik ką įsigaliojo. Tik trečiadienį įsigaliojo naujos priemonės – kad pamatyti, ar tos priemonės veikia, tai mažiausiai dviejų savaičių reikia. Jeigu jie daro prielaidą, kad jų neužteks, tai bus prielaida viso labo. Jos negalima patikrinti, kol nesulauksi tam tikro laiko“, – pridūrė laikinasis ministras.

A. Veryga taip pat pridūrė, kad griežtesnes priemones galima priimti ir be nepaprastosios padėties šalyje įvedimo.

„Ko norima nepaprastąja padėtimi pasiekti? Jeigu norima riboti judėjimą tarp miestų, tai galima padaryti ir be paprastosios padėties, kaip buvo daroma per Velykas. Jeigu norima suvaržyti politines partijas ar riboti informacijos teikimą (…) Jeigu skaitėte nepaprastosios padėties įstatymo turinį, juk jums galima neleisti šnekėti, kas nepatiks valdžiai.

Juk žinote, kad gali būti ribojama žiniasklaida, galima turinį riboti. Ten galima „n“ dalykų daryti. Mano supratimu, ir kiek man teisininkai aiškino, norint tokią padėtį skelbti, turi būti grėsmė šalies konstitucinei santvarkai. Tai ar ji yra? Manau, kad ne“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, jis nesuprantąs ir komendanto valandos įvedimo idėjos.

„Kas yra komendanto valanda? Tai paprastai daroma naktį, kad žmonės nejudėtų. Nežinau, kiek jie naktį juda. Jeigu jie turi kažkokius duomenis, kad žmonės kažkur vaikšto ir tuo metu vyksta veiksmas, ir jie užsikrečia, gal tuomet reikia. Bet tik primenu, kad mes seniai uždraudėme barų, klubų veiklą, tai nelabai yra kur eiti naktį“, – teigė A. Veryga.

A. Dulkys Seime šiandien pristatė konkretų 3 punktų planą, kaip naujoji Vyriausybė valdys koronavirusą. Pasak jo, būtina gerinti koronavirusu užsikrėtusių asmenų atvejų atsekamumą, pasiekti, kad nemažinant testavimo apimčių teigiamų rezultatų skaičius siektų 5 proc. ir mažinti asmenų viruso perdavimo kitiems statistiką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA