257 eurų išmoką gaus trečdaliu mažiau savarankiškai dirbančių žmonių | Kas vyksta Kaune

257 eurų išmoką gaus trečdaliu mažiau savarankiškai dirbančių žmonių

delfi.lt / Ernestas Naprys 2020/12/10 18:51
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Paskutinėmis laikinosios Vyriausybės darbo dienomis baigiamas derinti veiklų sąrašas, kurie savarankiškai dirbantieji ir įmonės galėtų naudotis valstybės parama. Nurodomos plačios veiklos nuo mažmeninės prekybos, iki pramogų, bet detalų sąrašą dar rengs VMI. 20-30 procentų tų asmenų, kurie iki šiol naudojosi parama, jos nebegaus, o kiti gaus trumpiau.

Ketvirtadienį, paskutinę laikinosios Vyriausybės darbo dieną, baigiamas derinti ir turėtų būti patvirtintas dėl karantino metu tiesiogiai ir netiesiogiai ribojamų ūkinių veiklų sąrašas. Į šį sąrašą patenkantys savarankiškai dirbantieji galės tikėtis 257 eurų išmokos, o įmonės – atidėti įmokas „Sodrai“.

Sąrašas apima mažmeninę prekybą, keleivinį transportą, apgyvendinimą, maitinimo ir gėrimų teikimo veiklą, kino, fotografijos veiklas, kelionių organizavimą, švietimą, sveikatos priežiūrą, įvairias pramogas, azartinius žaidimus, sportinę veiklą, drabužių ir avalynės nuomą bei kitas paslaugas. Platesnis sąrašas pateikiamas teisės aktų informacinėje sistemoje.

„Šis sąrašas bus taikomas Ekonomikos ir inovacijų ministerijos taikomoms priemonėms, kaip paskolos, ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos priemonei savarankiškai dirbantiesiems, tai yra, 257 eurai, ir taip pat pagal valstybinio socialinio draudimo įstatymą įmonėms dėl įmokų atidėjimo“, – „Delfi“ paaiškina socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

Eglė Radišauskienė / DELFI nuotr.

Seimas jau priėmė pataisas, kad 257 eurų išmoką savarankiškai dirbantieji gaus tik ekstremalios situacijos ir karantino metu bei mėnesį po to, šias pataisas dar turi pasirašyti prezidentas Gitanas Nausėda. Anksčiau išmokos buvo mokamos dvejus mėnesius po karantino.

Detalų konkrečių įmonių ar savarankiškai dirbančiųjų sąrašą dar turės parengti VMI, jis bus siauresnis nei anksčiau. Sąrašu naudosis Užimtumo tarnyba, skirdama konkrečias išmokas. Tikimasi, kad išmokų gavėjų bus iki 30 proc. mažiau.

„Ką matome pagal sąrašą – iš esmės 70-80 proc. visų gaunančiųjų išmokas. Jei pasižiūrėsime, maksimaliai buvo virš 88 tūkstančių savarankiškai dirbančiųjų, pateikusių ir gavusių išmokas. Tai mes planuotume, kad liks 70-80 proc. žmonių. Jau ir dabar yra apie 56 tūkstančių užsiregistravę“, – sako E. Radišauskienė.

Sąrašas apriboja, kokie asmenys ir įmonės gali naudotis dviejų ministerijų taikomomis pagalbos priemonėmis. Tačiau pagalba gali naudotis ir tos įmonės, kurių vieno mėnesio apyvarta vidutiniškai sumažėjo ne mažiau nei 30 procentų, lyginant šiemet kovą-spalį su pernai tuo pačiu metu – pagal šį kriterijų planuojamos naujos subsidijos, apie jas rašė „Delfi“.

Ji patikino, kad darbdaviams lieka galioti subsidijos už prastovas, kuomet kompensuojama iki 90 arba iki 70 proc. darbo užmokesčio, priklausomai, ar mokamas minimalus, ar didesnis darbo užmokestis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA