Kauno ligoninėje vietų COVID-19 ligonių gydymui nebeliko: situacija nuolat kinta | Kas vyksta Kaune

Kauno ligoninėje vietų COVID-19 ligonių gydymui nebeliko: situacija nuolat kinta

Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Šios savaitės pradžioje pradėjo daugėti informacijos apie sparčiai tirpstančias vietas ligoninių skyriuose, kuriuose gydomi dėl COVID-19 ligos komplikacijas patiriantys pacientai. LSMU Kauno ligoninė iki šiol buvo pagrindinė medicinos įstaiga, į kurią buvo vežami koronavirusu sergantys kauniečiai, kuriems reikalingas gydymas stacionare. Antradienio vakaro duomenimis, ligoninėje buvo gydomi 214 COVID-19 ligonių, galimybės priimti daugiau pacientų ligoninė šiuo metu nebeturi.

Kauno ligoninėje vietos užsipildė

Kaip trečiadienio rytą portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Kauno Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas Paulius Keras, užsipildžius Kauno ligoninės pajėgumams, pagal poreikį yra naudojamos atraminės ligoninės visame regione – Kėdainių, Jonavos, Marijampolės, Jurbarko, taip pat Kauno klinikos.

„Situacija Kauno ligoninėje yra nuolat besikeičianti, kažkas pasveiksta, kažkas – numiršta – atsiranda viena, kita laisva vieta, tačiau iš esmės dabartiniai pajėgumai yra išsemti. Ir trūksta ne vietos lovoms ar pačių lovų, medicininės įrangos, o medikų, slaugos darbuotojų, kito personalo“, – antradienį sakė Kauno ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

Pasak jo, antradienio duomenimis, COVID-19 liga sirgo 212 Kauno ligoninės darbuotojų. Trečiadienio popietę paskelbta, kad Kauno ligoninėje susirgo dar 9 medikai. Viso nuo rugsėjo Kauno ligoninėje sirgo 408 medicinos darbuotojai, kai per pirmąją bangą – vos 20.

Kad problemos atrasti patalpų papildomoms COVID- 19 gydymo vietoms Kaune nėra, portalui teigia ir Kauno miesto savivaldybės atstovai. „Buvusiame Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninės-sanatorijos pastate dar šių metų pradžioje naudojimui parengti 2 skyriai, kuriuose galima hospitalizuoti beveik pustrečio šimto lengvesne COVID-19 ligos forma sergančių pacientų“, – sako P. Keras.

Tačiau sprendimus dėl papildomų vietų koronavirusu sergantiems asmenims Kaune steigimo priima ne miesto savivaldybė. „Kauno regiono ligoninės, kuriose įrengti COVID-19 skyriai, yra patvirtintos Sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Taip pat ministro įsakymu paskirta ir Kauno regiono sergančiųjų gydymą koordinuojanti ligoninė – tai LSMU Kauno klinikos, kuri organizuoja pacientų paskirstymą tarp gydymo įstaigų“, – sako Kauno Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas.

Per praėjusią parą Kauno regione mirė rekordinis skaičius koronavirusu sergančių žmonių – 13.

Situacija kitose ligoninėse

Kaip pirmadienį skelbė portalas LRT.lt Jurbarko ligoninėje COVID-19 skirta 40 lovų bei dar keturios yra reanimacinės, tačiau pacientų yra daugiau. Pirmadienio duomenimis, šioje ligoninėje yra 48 koronavirusu užsikrėtę ligoniai, iš jų trys – reanimacijos skyriuje. Daugiau, nei numatyta lovų sergantys koronavirusu užėmę Marijampolės ligoninėje. Jiems skirtos 55 terapinės lovos ir 4 reanimacinės, tačiau, remiantis LRT.lt informacija, pirmadienį čia pacientų buvo daugiau: 59 terapiniame skyriuje ir 6 reanimaciniame.

LSMU Kauno klinikos pav.

Kėdainių ligoninėje, padidinus lovų skaičių, gali būti gydomi 55 koronavirusu užsikrėtę ligoniai, dar dvi lovos yra reanimacijos skyriuje. LRT.lt pirmadienio duomenimis Kėdainiuose buvo gydoma 50 pacientų, tačiau ženkliai mažėjo kitų paslaugų apimtys, nes COVID-19 susirgo medikai.

Jonavos ligoninėje didinti lovų skaičiaus nebeįmanoma dėl nepritaikytos įstaigos infrastruktūros, pirmadienio duomenimis iš 25 terapinių lovų 22 buvo užimtos, o abi reanimacinės lovos – laisvos. Prienų ligoninėje, kuri taip pat neturi galimybės plėsti COVID-19 skyriaus, pirmadienį buvo užimtos 24 lovos iš 25 terapijoje ir viena iš dviejų reanimacijos skyriuje.

LSMU Kauno klinikos pav.

„Laisvų vietų skaičius regiono gydymo įstaigose nuolat kinta, kadangi į ligonines atvežami pacientai pakeičia jau pasveikusius“, – teigia ir Kauno savivaldybės atstovas P. Keras. Pasak jo, jei visos Kauno regiono ligoninėse esančios lovos būtų užpildytos, ligoninėse numatyta plėsti jų skaičių, atidarant naujus skyrius.

Kaip ir minėta, pritrūkus patalpų, galima būtų pasinaudoti sukurta infrastruktūra buvusiame Kulautuvos vaikų tuberkuliozės ligoninės-sanatorijos pastate.

„Jei SAM paskirta Kauno regiono koordinuojanti ligoninė – LSMU Kauno klinikos – priimtų tokį sprendimą, patalpos Kulautuvoje, kaip laikinoji ligoninė, galėtų būti naudojamos iškart. Už personalo paskirstymą Kauno regione taip pat atsakinga koordinuojanti įstaiga, todėl tikimės, kad profesionalūs medicinos specialistai, atsižvelgdami į situaciją, priimtų geriausius sprendimus“, – sako P. Keras.

Lovų yra, medikų – ne

Kauno Ekstremalių situacijų ir operacijų valdymo centro vadovas tikina, kad laikinosios priežiūros centro patalpos Kulautuvoje yra pilnai sutvarkytos ir pritaikytos infekcinėms ligoms gydyti.

Čia sumontuotos specialios pertvaros, vadinamieji šliuzai, įdiegta elektroninių kortelių sistema, įrengtos palatos, procedūriniai kabinetai ir kitos darbuotojų zonos, nupirktos modernios ligoninės lovos ir kiti baldai, dalį jų miestui kai paramą dar per pirmąją COVID-19 bangą miestui suteikė didžiausias baldų gamintojas šalyje – SBA.

Paskutinius trejus metus nenaudota gydymo įstaigos teritorija išvalyta, aptverta, paruošti patogūs įvažiavimai ir stovėjimo aikštelė, įrengti užkardai bei sargybos postai. Greta pastatytos specialios konteinerinės talpos užkrėstoms medicininėms atliekoms saugiai sandėliuoti ir išgabenti utilizavimui.

Kadangi realaus poreikio šioms patalpoms iki šiol nebuvo, buvo pasirūpinta pastato apsauga, jis šildomas minimaliu režimu. „Jei tik prireiktų priimti ligonius, palatos gali būti pradėtos naudoti tiesiog tą pačią akimirką. Esant poreikiui, vietų skaičių galima operatyviai padvigubinti. Greta yra galimybė paruošti vietas ir saviizoliacijai“, – teigia P. Keras.

Jei epidemiologinė situacija šalyje stabilizuosis ir patalpų COVID-19 keliamiems iššūkiams tenkinti Kulautuvoje neprireiks, planuojama čia įkurti socialinės globos įstaigą senyvo amžiaus žmonėms.

Tokiu atveju pastatas bus pritaikytas garbaus amžiaus kauniečiams globoti ir patenkins didėjantį slaugos, palaikomojo gydymo bei paliatyviosios pagalbos paslaugų poreikį Kaune. Būsima įstaiga bus pavesta K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės žinion.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA