Šmaikščių dovanų kūrėjams iš Kauno idėjų nepritrūksta | Kas vyksta Kaune

Šmaikščių dovanų kūrėjams iš Kauno idėjų nepritrūksta

„Urmas“ nuotr.

„Kai kiekvieną dieną gyveni tuo, ką darai, problemų dėl kūrybos nėra. Svarbiausia – viską suspėti padaryti“, – sako kaunietis Audrius Vasiliauskas, kartu su žmona pasinėręs į netradicinių dovanų verslą. Viskas prasidėjo kaip nedidelis hobis, o dabar tai – viena didžiausių šios srities bendrovių Lietuvoje.

Pradėjo nuo gėlės ir drugelio žmonai

Kaip pasakojama prekybos miestelio „Urmas“ pranešime žiniasklaidai, Kaune įsikūrusi sutuoktinių įmonė „Agrava“ dabar gamina gausybę įvairios produkcijos, kuri parduodama daugiausia kaip personalizuotos ar proginės dovanos.

„Anksčiau dirbau lauko reklamos srityje. Ten buvo iš esmės tos pačios technologijos, su kuriomis dirbame ir dabar, tik pobūdis kitas. Viskas prasidėjo prieš maždaug septynerius metus. Žmona buvo motinystės atostogose, sugalvojo sau šiokios tokios veiklos ir paprašė lazeriu išpjauti keletą smulkmenų – gėlę, drugelį. Paskui to paties prireikė draugams, pažįstamiems. Tada įsigijome savo lazerį, bet tai buvo labiau tik pomėgis greta pagrindinio darbo, darėme priemones įvairiems rankdarbiams“, – apie verslo ištakas pasakojo įmonės vadovas.

Augimo nesitikėjo

Pasak pašnekovo, jie tikrai nesitikėjo, kad ateityje viskas taip išaugs. Tačiau kai sugalvojo savo gaminiams sukurti „Facebook“ puslapį, pamatė, kad žmones jie labai domina.

„Ėmė sparčiai kilti pardavimai. Po metų turėjome priimti papildomą darbuotoją, o tada atėjo metas apsispręsti ir mums. Ar tai lieka tik papildoma veikla, ar paliekame darbus ir visą dėmesį skiriam savo verslui. Paprasčiausiai nebespėdavome. Pirmiausia darbą paliko žmona, o paskui ir aš. Man apsispręsti buvo sunkiau, nes turėjau tikrai gerą gamybos vadovo poziciją, o čia iš dalies ėjau į nežinią“, – prisiminė A. Vasiliauskas.

Tačiau sprendimas pasiteisino – įmonės apsukos augo dar sparčiau. O dabar čia jau dirba virš 20 žmonių, veikia 7 lazeriai, keletas specialių spausdintuvų.

Šimtai variantų

Lazeriu išgraviruoti užrašai ant įvairių medinių ir metalinių daiktų. Užrašai ant marškinėlių, iš medžio išpjauti žodžiai ir mielos smulkmenos, dekoratyvinės dėžutės, detalės rankdarbiams, suvenyrai. Kojinės, marškinėliai, kepuraitės, veido kaukės su užrašais – šimtai variantų įvairių mielų, šmaikščių, išradingų dovanų. Toks dabar yra įmonės gaminių asortimentas.

„Kai tik pradėjome gamybą, ši verslo niša buvo praktiškai tuščia. Tai buvo naujovė, todėl sulaukė didelio žmonių dėmesio. Tiesa, pačios technologijos jau buvo žinomos ir anksčiau, bet naudojamos daugiausia reklamos gamybai, verslo dovanoms, sporto apdovanojimams. Mes vieni pirmųjų Lietuvoje pritaikėme jas kur kas platesnei rinkai“, – pasakojo A. Vasiliauskas.

Pirkėjai gali įgyvendinti savo idėjas

Beje, įmonėje galima ne tik įsigyti jau pagamintų dovanų, bet ir užsakyti savo – išgraviruoti ar uždėti užrašus ant įvairių daiktų, įgyvendinti kitokias idėjas.

„Kaune įsikūrusiame prekybos miestelyje „Urmas“ turime dvi parduotuves. Viena skirta labiau jau pagamintai mūsų produkcija. Kita daugiau orientuota į tai, kad žmonės gali ten ateiti, išdėstyti savo idėjas ir kai kas netgi gali būti pagaminta ten vietoje“, – sakė įmonės vadovas.

Pasak A. Vasiliausko, kurdami dovanų idėjas jie stengiasi, kad šių kaina pirkėjui neviršytų 20 Eur.
„Tai susiję su tuo, kad dabar žmonės dažniausiai dovanoja pinigus. Tačiau prie to dažniausiai norisi ir kažkokios smulkmenos, bet su mintimi, idėja. Kad dovana būtų įdomesnė, personalizuota. Tačiau ji negali būti brangi, nes pagrindinė dovana – pinigai ir tai labai iškeltų bendrą dovanos kainą“, – aiškino pašnekovas.

Kaip „kibiras laimės“ realybe tapo

Anot jo, idėjų kūrimu dažniausiai užsiima žmona, o jis jas įgyvendina. „Kai nuolat sukiesi toje srityje, idėjų netrūksta. Matai, kas žmonėms patinka, galvoji kaip tai patobulinti, išplėsti. Mintis veja mintį. Būna, kad idėjų randi aplinkoje, kasdienybėje. Pavyzdžiui, kartą bekepant šašlykus sugalvojome, kad būtų galima ką nors išgraviruoti ant iešmų. Padarėme užrašą, tinkantį tėvo dienai ir tai tapo viena populiariausių dovanų tais metais.

Kartą manęs paties klausė, ko norėčiau dovanų. Juokais atsakiau, kad nieko nereikia – tik pilno kibiro laimės. Po to pagalvojome, kad tai visai nebloga idėja ir pasiūloje atsirado tokia dovana – kibiras su išgraviruotu užrašu. Į kurį galima sudėti tai, kas iš tikrųjų dovaną gaunančiam žmogui gali atnešti daug laimės“, – apie idėjų generavimą pasakojo A. Vasiliauskas.

„Veryga liepė“

Atėjus koronaviruso pandemijai atsirado didelis kaukių poreikis. Įmonė nepraleido ir šitos progos – pradėjo gaminti daugkartinio naudojimo kaukes su paveikslėliais ar šmaikščiais užrašais. Būtent „Agravoje“ gimė ir kaukės su legendiniu užrašu „Veryga liepė“.

„Facebooke jas pamatė Aurelijaus Verygos patarėja, kuri parašė, kad ministrui ši ironiška idėja labai patiko. Nusprendėme padovanoti jų ir pačiam Verygai. Tada iš jo sulaukėme nuotraukos, kur jis pozuoja su šia kauke“, – išskirtinę istoriją pasakojo išskirtinių dovanų gamintojas.

Svarbios ne tik Kalėdos

Artėjančios Kalėdos – didelis darbymetis dovanų gamintojams, tačiau užimtumo netrūksta ištisus metus. „Gyvename nuo šventės iki šventės, kurių Lietuvoje yra išties nemažai. Svarbios ne tik Kalėdos, bet ir Tėvo, Motinos, Mokytojų, Boso dienos. Velykos, Joninės, Mindauginės, o visą vasarą – krikštynos, vestuvės.

Kalbant apie Kalėdas, šia proga žmonės perka visokias dovanas – ne tik kalėdine tema. Tai visai suprantama. Ir mes patys kurdami dovanas dažnai vengiame tiesioginių sąsajų su Kalėdomis. Nes, tarkim, gerti vidurvasary iš puodelio su užrašu „Linksmų Kalėdų!“ gali atrodyti truputį keista. Todėl jį keičiame, pavyzdžiui, palinkėjimu „Džiaugsmingų akimirkų!“.

Kita vertus, kalėdinę dovaną visada galima suasmeninti. Pavyzdžiui, žvejui per Kalėdas galima dovanoti kokią nors smulkmeną su užrašu apie žvejybą. Pastaruoju metu labai populiarūs buvo mediniai žaisliukai eglutei su vardais“, – apie švenčių specifiką pasakojo A. Vasiliauskas.

Sustoti nežada

Pasak jo, vien populiariausių naujovių dabar yra raidės formos taupyklė, kurią galima dovanoti pagal tai, kokia yra žmogaus vardo pirmoji raidė. Kita miela naujiena – vaikų kambariui ypač tinkantis šviečiantis debesėlis su užrašytu vaiko vardu arba palinkėjimu „Saldžių sapnų“.
Artimiausiu metu įmonė planuoja pradėti gaminti ir plastikinius veido skydelius. Akivaizdu, naujų idėjų šiame versle sutuoktiniams niekad nepritrūksta. O, kad jas spėtų įgyvendinti, nuolat rūpinasi verslo plėtra.

„Kartais darbą baigiu ir 11 valandą vakaro. Bet jaučiuosi labai gerai, nes darau tai, kas man labai patinka. Kartu su žmona mes tiesiog gyvename tuo. Džiaugiamės po kiekvieno įveikto iššūkio ir tuo, kad kaskart savo darbe galime atrasti kažką naujo“, – pokalbį baigė A. Vasiliauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA