Iš parduotuvės išprašyti kauniečiai pasipiktinę: ar apsauginio skydelio neužtenka? | Kas vyksta Kaune

Iš parduotuvės išprašyti kauniečiai pasipiktinę: ar apsauginio skydelio neužtenka?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Antrą kartą šalį sukaustęs karantinas pratęstas iki Naujųjų, tačiau kauniečiai vis dar pasigenda teisingos informacijos apie veido apsaugos priemonių dėvėjimą. Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi du vyrai, besipiktinantys saugumo priemonių nešiojimo tvarka, kurią prilygina dar vienai aferai.

Pirmadienį Draugystės gatvės „Senukuose“ apsilankiusi pora nebuvo įleista į parduotuvę, mat pasak apsaugos darbuotojų, skydelis nėra tinkama priemonė užtikrinti savo ir kitų saugumą pandemijos metu.

Apsauginį skydelį dėvinčios moters vyras nepasidavė, esą kreipėsi į „Senukų“ apsaugos vadą, kuris nurodė, kad su skydeliu į parduotuvę gali patekti tik pirmos grupės invalidai ir pensininkai. „Kodėl tada eiliniai žmonės negali patekti? Jeigu skydeliais prekiauja, tai reiškia jie nėra uždrausti ir galima su jais eiti visur“, – piktinosi vyras.

Antradienio popietę į portalą kreipėsi dar vienas vyras, tvirtindamas, kad skydelio nešiojimo tvarka primena aferą. Kaunietį papiktino žmonos darbdaviai, neleidę parduotuvėje dirbti tik su skydeliu ir reikalavę papildomai užsidėti vienkartinę medicininę veido kaukę.

„Tam tikros parduotuvės darbdaviai nurodė, kad mano žmona negali dirbti su skydeliu, jų teigimu, apsauginį skydelį gali nešioti tik kvėpavimo sutrikimus turintys asmenys. Jeigu skydelis yra, jį parduoda, jis dengia burną ir nosį. Kodėl negalima? Kas per tvarka? Ar čia vėl afera? Parduoda, bet naudoti negalima“, – apmaudo neslėpė vyras.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare teigė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Brigita Ramanauskaitė, apsauginiai veido skydeliai yra tik iš dalies apsauganti priemonė, kuri, siekiant maksimalaus efektyvumo, turėtų būti derinama su apsaugine veido kauke.

„Žinoma, yra išimčių, kada žmogus dėl sveikatos būklės negali dėvėti apsauginės kaukės arba jos dėvėjimas gali pakenti žmogaus sveikatai – tokiu atveju kaip alternatyvią apsaugos priemonę rekomenduojama nešioti apsauginį veido skydelį“, – pridūrė B. Ramanauskaitė. Apie vasaros pabaigoje atnaujintą kaukių dėvėjimo tvarką ir minėtas išimtis skaitykite čia.

Pasak šeimos gydytojo Valerijaus Morozovo, veido apsaugos priemonės gali padėti tik tuomet, kai asmenys laikosi čiaudėjimo etiketo, saugaus socialinio atstumo ir plauna rankas. Veido apsaugos priemones gydytojas išskiria į dvi grupes. Pirmoji, tam, kad būtų galima apsaugoti save. Antroji, tam, kad būtų galima apsaugoti save ir aplinkinius.

Pirmajai grupei priskiriami respiratoriai ir skydeliai. Antrajai – medicininė vienkartinė kaukė, prigludusi prie nosies ir smakro bei skydelio ir vienkartinės kaukės kombinacija.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA