Kalėdų autobusas pradėjo kelionę po Kauną: pirmieji linksminosi Petrašiūnai | Kas vyksta Kaune

Kalėdų autobusas pradėjo kelionę po Kauną: pirmieji linksminosi Petrašiūnai

Ketvirtadienio vakarą viename dailiai šventinėmis lemputėmis išpuoštame Petrašiūnų kieme skambėjo improvizuotas kalėdinis koncertas su Jurga Šeduikyte priešaky. Čia užsuko pritinkančiai švytintis Kalėdų autobusas, kuris džiugią nuotaiką po kauniečių langais muzikos garsais skleis iki pat Kūčių. „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ komandos sumanytas projektas jau sulaukė milžiniško gyventojų susidomėjimo – registruoti savo kiemą gali kiekvienas, bet tam, kad autobusas užsuktų, reikės atlikti namų darbus!

Tai – ne gyvas koncertas, bet daug geriau nei niūrus žiemos vakaras pro langą žvelgiant į pilkumą. Nors vienas T. Masiulio gatvės kiemų pilkumos pertekliumi, tiesa, taip pat nesiskundžia, apie 18 val. prie šviesų operos prisijungė dar viena ant ratų, dar ir užpildžiusi erdvę kalėdinės muzikos garsais. Iš didžiulio autobuso iššokusi J. Šeduikytė sveikino kauniečius ir linkėjo išlikti pozityviems nelengvu laikotarpiu, o tarp šiltų žodžių skambėjo specialios šventinės lietuvių kūrėjų dainos.

Šitaip gruodžio 3-iosios vakarą duotas startas „Kaunas 2022“ projektui – Kalėdų autobusui, kuris miestiečių kiemus lankys iki pat gruodžio 23 dienos. šiemet kviečia miestiečius išlaikyti šventinę dvasią, nes kalėdinė nuotaika į gyventojų kiemus atkeliaus… autobusu.

Žmonės pasiilgę muzikos

Kaip „Kas vyksta Kaune“ svarstė J. Šeduikytė, nėra etapo, iš kurio nebūtų galima pasimokyti. Kūrėja per karantiną sakė atsiminusi visas sferas, kurios buvo užmestos kitai dienai, kitiems metams.

„Dėl karantino parašiau knygą, kurią visą laiką norėjau parašyti. Dirbu prie dar vieno projekto, dar penkių kūrybinių muzikinių projektų. Tai yra kitoks formatas, prie kurio reikia greitai persiorientuoti ir prisitaikyti, bet labai suprantu žmones, gyvenime turinčius tik muziką ir daugiau nieko neveikiančius. Jiems yra labai sudėtinga, siunčiu didelį palaikymą per atstumą. Patikėkite, yra visokiausių būdų – balandį darėme koncertą kieme Garliavoje. Tai buvo naujas formatas ir po kelių mėnesių tas formatas tarp atlikėjų prigijo“, – optimizmo nestokojo žinoma dainininkė.

J. Šeduikytė T. Masiulio gatvės gyventojams davė garo / R. Tenio nuotr.

Anot jos, galima kurti albumus ir išleisti juos po kurio laiko: „Žmonės muzikos labai pasiilgę. Tai, kad mes, atlikėjai, negalime koncertuoti, nereiškia, kad žmonės nėra pasiilgę muzikos. Ir džiaugiuosi, jog Kaune skamba šis autobusas, kuris man primena paauglius, ant paties besinešiodavusius tą didelę dėžę, kuri labai nervindavo pagyvenusius žmones. Čia boomboxas, kuris kieme labai laukiamas.“

J. Šeduikytės manymu, viskas priklauso nuo požiūrio ir jeigu yra labai neramu, atlikėja siūlo kreiptis į žmogų, kuriam yra ramiau. Pašnekovės žodžiais, mažas virusiukas parodė, kad visi esame labai sujungti ir užkratas neplistų, jei nebūtų kontakto tarp žmonių.

„Jis ne tik fizinis, bet esame vieni su kitais susiję ir mums tai tarsi pliusas, kad esame viename laive, tai turime ir padėti vieni kitiems, rūpintis laivo įgula“, – samprotavo J. Šeduikytė.

Kviečia jungtis kūrėjus

Kalėdų autobusas, pasak daininkės – ne tik alternatyvus būdas atlikėjams pasiekti klausytojus, bet ir atlikėjams neužsisėdėti ant sofos ir ten neužsiverkti, kad negalima išlįsti į koncertus.

„Esame pripratę, kad gruodis – hiperaktyvus mėnuo, po kurio visi sausį važiuoja ilsėtis pas močiutę ar į svečias šalis. Galima lygiai taip pat aktyviai kurti kalėdines dainas ir siųsti jas adresu kaledosikiemus@gmail.com, o jeigu tingite kurti, bet norite, kad atvažiuotų autobusas, užeikite į „Kaunas 2022“ puslapį ir užregistruokite savo kiemą. Jis turi būti gražiai papuoštas ir sulauksite autobuso-boomboxo į savo kiemą šventei“, – šypsojo J. Šeduikytė.

Grojaraštis yra atnaujinamas atlikėjų atsiųstomis kalėdinėmis kompozicijomis. Kaip tik prieš Kalėdas besiruošianti išleisti naują kalėdinių kūrinių EP, kuris vadinsis „Kelionė laiku“, atlikėja, sužinojusi apie šią akciją, pasakoja labai apsidžiaugusi, pati kaip „Kaunas 2022“ ambasadorė prisiprašiusi, kad renginyje leistų sudalyvauti gyvai. Kūrėja pasidalijo savo legendinio „Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!“ versija iš pasirodysiančio albumo.

„Norisi tos šventės ir šiemet jeigu jos nekursi pats, tai nieks ir nesukurs“, – patikino J. Šeduikytė.

Paraiškų skaičius maloniai pribloškė

„Kaunas 2022“ komunikacijos projektų vadovė Agnė Pinigienė „Kas vyksta Kaune“ patvirtino, kad Kalėdų autobusas pradėjo savo kelią po Kauną. Šiandien aplankyti du kiemai: pirmasis – T. Masiulio, o antras – A. Juozapavičiaus gatvėje, Šančiuose, kur prie akcijos prisijungė aktorius ir Nacionalinio Kauno dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas.

„Ketvirtadienį autobusas šventinę nuotaiką skleidė čia, kiti kiemų maršrutai nuo pirmadienio bus dėliojami iki pat gruodžio 23 dienos. Šiuo metu, vos per kelias dienas, akcijai jau yra užsiregistravę 168 kiemai. Aišku, galbūt ne į visus atvyks autobusas – jeigu į kiemą autobusui galimybių įvažiuoti nėra, gali bent jau pro kiemą stabtelėjęs pravažiuoti. Kiemų gyventojai turi atlikti namų darbus: pasipuošti, kad būtų ryškūs, matomi. Didelių atrankos būdų nėra, svarbiausia, kad kiemas pats rodytų didelę iniciatyvą ir norą sulaukti autobuso“, – aiškino A. Pinigienė.

„Kaunas 2022“ projektas mėgautis muzika iš balkonų kvies visą gruodį / R. Tenio nuotr.

Visi maršrutai, jos teigimu, bus skelbiami „Kaunas 2022“ portale ir „Facebook“ puslapyje. Šventinio autobuso kelią galima sekti ten, kiekvieną savaitę bus galima matyti artėjančių maršrutų taškus, tiesa, verta priminti, kad maniakiškai būriais sekioti paskui muziką ant ratų dėl pandemijos nederėtų – verčiau sulaukuti autobuso savo kieme ir džiaugtis muzika saugiai.

„Dabar sunku pasakyti, kiek kiemų autobusas aplankys per dieną, esame džiugiai nustebę matydami tokį kauniečių susidomėjimą. Stengsimės užsukti į kuo daugiau kiemų“, – tikino A. Pinigienė.

Ji pažymėjo, kad akcijos kaspiną šįvakar energingai „nukirpusi“ „Kaunas 2022“ ambasadorė J. Šeduikytė visus Lietuvos atlikėjus kviečia jungtis prie iniciatyvos ir dalytis savo kalėdiniais įrašais. Ketvirtadienio vakarą skambėjusieji autobuse – tie, kuriuos „Kaunas 2022“ komanda iš atlikėjų jau gavo.

„Dabar turime J. Šeduikytės, Lino Adomaičio, Jazzu, „Anties“, „Antikvarinių Kašpirovskio dantų“, „Colours of Bubbles“, Rūtos MUR, „Golden Parazyth“ kompozicijas. Po truputį, tikimės, kūrėjų pildysis ir per ateinančias savaites dainų sulauksime vis daugiau. Kviečiame dalytis savo įrašais“, – sakė „Kaunas 2022“ komunikacijos projektų vadovė.

Tiesa, kol kas neplanuojama daugiau muzikos pasaulių žvaigždžių gyvų apsilankymų pas kauniečius, nors parodžius didelį norą tai įvykti, rodosi, galėtų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA