Trumpinamas išmokų mokėjimo terminas nukentėjusiems nuo karantino | Kas vyksta Kaune

Trumpinamas išmokų mokėjimo terminas nukentėjusiems nuo karantino

ELTA 2020/12/03 14:30
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas ketvirtadienį galutinai pritarė pataisoms, kuriomis išmokų mokėjimo terminas savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie nukentėjo nuo karantino ribojimų, būtų trumpinamas.

Parlamentarai pritarė, kad išmokos tokiems asmenims būtų mokamos dar vieną mėnesį po to, kai karantinas ar ekstremali situacija yra atšaukti.Už įstatymo projektą balsavo 117 parlamentarų, prieš nebuvo, susilaikė 2.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sakė, kad reikia užtikrinti pagalbą savarankiškai dirbantiems ir pasibaigus karantinui.

„Kietasis nusileidimas savarankiškai dirbantiems neturėtų būti mūsų tikslas. Turime užtikrinti, kad pasibaigus karantinai dar kurį laiką būtų teikiama pagalba. Šita nueinanti Vyriausybė planavo kietą nusileidimą, nubraukti pagalbą pasibaigus karantinui, bet vienas mėnesis galėtų būti tas aukso vidurys, kuriam reikės numatyti finansavimą ateinančių metų biudžete, ir tikiu, kad tai padarysime“, – sakė M. Majauskas.

Socialdemokratų frakcijos narys Julius Sabatauskas pritarė, kad pagalbą savarankiškai dirbantiems pratęsti būtina.

„Man labai keista, kad įstatymo projekto rengėjai – laikinoj Vyriausybė nesuprato, kad žmonėms, kurie dirba savarankiškai, pirmą dieną iškart po ekstremalios situacijos pasibaigimo ar karantino nei pajamos, nei klientai neatsiranda. Tai būčiau balsavęs prieš šitą įstatymą, bet, ačiū Dievui, kad atsirado kolegų siūlymas bent mėnesį pratęsti išmokų mokėjimą ir delspinigių, įsiskolinimų mokėjimo ir palūkanų atidėjimą“, – sakė J. Sabatauskas.

„Valstiečių“ frakcijos narys Tomas Tomilinas sakė, kad kompromisas dėl vieno mėnesio teisingas, bet įžvelgė prieštaravimą naujų valdančiųjų retorikoje.

„Kompromisas dėl vieno mėnesio teisingas, bet atkreipiu dėmesį į vieną prieštaravimą valdančiųjų retorikoje – iš vienos pusės yra rodoma vieta tam tikroms kategorijoms žmonių, pavyzdžiui, pensininkams, kad jiems vieno ar kito skaičiaus užteks, kita vertus, čia pakankamai dosniai pasiūloma padidinti išlaidas. Jeigu yra, jūsų manymu, pinigai, tai netaikykite dvigubų standartų ir kitoms sritims, kur pinigai jau dabar yra numatyti“, – sakė T. Tomilinas.

Įstatymo projektu taip pat patikslintas Užimtumo tarnybos įstatymas, nustatant, kad savarankiškai dirbantys asmenys, įtraukti į Valstybinės mokesčių inspekcijos Savarankiškai dirbančių asmenų, pripažintų nukentėjusiais nuo ekstremaliosios situacijos ir karantino, kurio metu nustatyti ūkiniai apribojimai, sąrašą, turi teisę gauti išmoką, jei savarankiška veikla buvo registruota ne trumpesnį kaip 3 mėnesių laikotarpį per 12 mėnesių ir nebuvo išregistruota iki ekstremaliosios situacijos ir karantino paskelbimo dienos.

Šiuo metu Užimtumo įstatyme nustatyta, kad išmokos savarankiškai dirbantiems asmenims yra skiriamos ir mokamos, kai Vyriausybė paskelbia ekstremaliąją situaciją ir karantiną. Išmokos savarankiškai dirbantiems asmenims mokėjimas nutraukiamas, kai po Vyriausybės ekstremaliosios situacijos ar karantino atšaukimo arba bent vieno iš jų paskelbimo termino suėjimo praėjo 2 mėnesiai.

Savarankiškai dirbantys asmenys pretenduoti į 257 eurų dydžio išmoka už visą mėnesį gali, jeigu atitinka tris sąlygas: jų veikla yra registruota bent 3 mėn. iki karantino paskelbimo, gaunamas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar prilyginamus teisinius santykius neviršija 607 eurų neatskaičius mokesčių, o jei tai juridinis asmuo, jis negali būti bankrutuojantis ar likviduojamas.

Įstatymas įsigalios sausio 1 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA