Kauno arkivyskupija pradeda naujus liturginius metus ir ypatingąjį – „pandeminį Adventą“ | Kas vyksta Kaune

Kauno arkivyskupija pradeda naujus liturginius metus ir ypatingąjį – „pandeminį Adventą“

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiandien, lapkričio 29 dieną, Bažnyčia pradeda naujus liturginius metus ir Advento metą (lot. „adventus“ reiškia „atėjimas“). Tai keturių savaičių ir keturių sekmadienių laikotarpis, kai laukiame ir rengiamės švęsti Jėzaus Kristaus Gimimą – šventąsias Kalėdas. Šiam laikui savo kvietimą mums skiria ir popiežius Pranciškus, kuris gruodžio mėnesio intencijoje Dievo žodžiu ir malda prašo žmonių, kad jie stiprintų asmeninį ryšį su Jėzumi Kristumi.

Šį sekmadienį 12 val. Kauno arkikatedroje bazilikoje į tikinčiuosius, pradedančius tą budėjimo ir dvasinio atsinaujinimo metą, kreipsis arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, vadovausiantis Advento pirmojo sekmadienio Eucharistijos liturgijai, rašoma Kauno arkivyskupijos pranešime žiniasklaidai.

Negalintieji jose dalyvauti dėl grėsmės kitų žmonių ar savo sveikatai Lietuvos vyskupų sprendimu gali rinktis tiesiogines transliacijas. Kauno arkivyskupijoje, atsižvelgiant į karantino metą ir vis dar plintant pavojingai infekcijai, be gyvo dalyvavimo pamaldose, naudojamasi medijų galimybėmis ir kviečiama į tiesiogines šv. Mišių transliacijas arkivyskupijos jutubo kanalu, taip pat arkivyskupijos „Facebook“ paskyroje. Transliacijos vyks kiekvieną Advento sekmadienį.

Į ypatingą maldą – Advento rekolekcijas – Kauno arkivyskupas K. Kėvalas kviečia trečiadienio vakarais. Jos taip pat vyks arkikatedroje, kiekvieną savaitę pakviečiant vis kitą žmonių grupę (jaunimą, artimo meilės konkrečias tarnystes atliekančius, taip pat šeimas, mokytojus bei visus jaunimo ugdytojus).

Tai ne tik šv. Mišios 18 val. drauge su ganytoju, jo vilties bei padrąsinimo žinia, bet ir jo adventinė konferencija. Be to, arkikatedroje bus galimybė susitaikyti su Dievu atliekant išpažintį ar tiesiog pasikalbant rūpimais gyvenimo ir tikėjimo klausimais su kunigu. Trečiadienio vakaruose galima dalyvauti ir gyvai, ir per numatomas tiesiogines transliacijas.

Dešimčių tūkstančių žmonių susidomėjimo sulaukė pavasarį, siaučiant pirmajai viruso bangai, Kauno arkivyskupijos organizuotos gavėnios rekolekcijos. Per šį adventą gruodžio 17–23 d. vėl numatomos rekolekcijos internetu (užsiregistravusiems) su arkivyskupu emeritu Lionginu Virbalu SJ.

Vaizdo ir garso įrašais, dailės kūriniais ir tėvo jėzuito Liongino įžvalgomis praturtintos rekolekcijos lydės link Jėzaus Gimimo. Tai patraukli „internetinė“ galimybė stabtelėti ir atverti save džiaugsmingai Dievo artumai, kurios širdies gilumoje ilgisi žmogus šiame iš visų pusių kartais spaudžiančiame laike.

Šiuolaikišku būdu, per virtualų susitikimų ciklą, atveriant širdis menui ir maldai, karantiną išgyventi kviečia Šiluvos šventovė. Advento šeštadienių vakarais bus galimybė atrasti vis kitą krikščioniškosios dailės kūrinį – Dievo Motinos atvaizdą.

Dvasinį dialogą su juo padės užmegzti Popiežiškojo Grigaliaus universiteto Bažnyčios kultūros paveldo doktorantė, muziejininkė Rūta Giniūnaitė. Esame kviečiami dalyvauti šiuose susitikimuose Šiluvos šventovės „Facebook“ paskyroje, šeštadieniais nuo 17.30 val.

Geriems darbams nuolat kviečiantis Caritas, jau šį sekmadienį pradės tradicinę akciją „Gerumas mus vienija“, kurios šių metų tema – Visi esame viena šeima. Beje, ir čia nusimato naujovių – atsinaujina ne tik pačių karitiečių rankomis gaminamos žvakelės, bet ir siūloma virtualių žvakelių alternatyva pandemijos laiku! Be to, Caritas jums paruošė šių metų Advento kalendorių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA