Prekybininkai kritikuoja siūlymą nedirbti sekmadieniais ir švenčių dienomis | Kas vyksta Kaune

Prekybininkai kritikuoja siūlymą nedirbti sekmadieniais ir švenčių dienomis

DELFI, ELTA inf. 2020/11/26 20:04
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seime siūloma mažmeninėms prekybos įmonėms uždrausti dirbti teikiant prekybos paslaugas kiekvieną sekmadienį ir švenčių dienomis. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vadovė Rūta Vainienė sako, kad pagal dabartinį pasiūlymą negalėtų dirbti jokios prekybos vietos. Tuo, anot jos, tikriausiai nebūtų patenkinti nei pirkėjai, nei patys darbuotojai, kuriems patogu dirbti savaitgaliais derinant darbą su studijomis ar kitomis veiklomis.

„Kai vykdomos apklausos ir darbuotojų klausiama, ar norėtumėte nedirbti švenčių dienomis ar savaitgaliais, atsakymas būna „taip, norėčiau“, bet praktiškai daliai prekybininkų patogu dirbti (savaitgaliais ir švenčių dienomis), tai iš tikrųjų šiuo pasiūlymu nebūtų patenkinti ir darbuotojai“, – laidoje „Delfi diena“ sakė ji.

„Įsivaizduokit, kaip pasikeistų darbuotojų poreikis. Juk jeigu išimam vieną septintadalį prekybos, vieno septintadalio darbuotojų matomai ir nebereikėtų. Turėkim omeny, kad tiems žmonėms reikėtų mokėti ir pašalpas“, – atkreipė dėmesį ji.

Sutrumpinus prekybos centrų darbo laiką, R. Vainienės teigimu, pirkėjų srautai padidėtų, taigi sumažinti koronaviruso plitimo tai taip pat nepadėtų.

„Žmonėms patogu apsipirkti savaitgaliais ir sekmadienis yra viena iš dienų. Tai sutrumpindami tą laiką versim žmones elgtis taip, kaip jiems nėra patogu. Pasiūlymas, sakyčiau net antiepidemiologinis, nes suspausti tą patį pirkėjų kiekį į mažesnį dienų skaičių reiškia padidinti jų srautą“, – aiškino R. Vainienė.

Rūta Vainienė / DELFI nuotr.

Siūlymą švenčių dienomis ir savaitgaliais prekybos centrams nedirbti įregistravo Mišrios Seimo narių grupės narys Remigijus Žemaitaitis.

„Dėl šios priežasties aptarnaujantys darbuotojai netenka galimybės deramai paminėti švenčių dienas, dalyvauti joms skirtuose renginiuose, minėjimuose ar praleisti laiką kartu su savo šeimomis. Taip pat darbuotojai viešai teikia pastabas dėl ne visada tinkamo apmokėjimo už darbą švenčių dienomis.

Tuo pačiu teikti tokį pasiūlymą paskatino ir esama situacija, susijusi su COVID-19 bei sparčiu užsikrėtusiųjų didėjimu. Dėl pačių darbuotojų saugumo ir ligos plitimo mažinimui būtų tikslinga, kad mažmeninės prekybos įmonėms būtų numatyta galimybė nedirbti sekmadieniais ir švenčių dienomis”, – savo pasiūlymą argumentuoja R. Žemaitaitis.

Pasak jo, valstybinių ir kitų švenčių dienomis galėtų nedirbti pramoninių prekių parduotuvės, didieji prekybos centrai. Detalesnes rekomendacijas, kaip laidoje „Delfi diena“ teigė R. Žemaitaitis, turėtų pateikti Vyriausybė, taigi mažosios netinklinės parduotuvės ar degalinės dirbti galėtų.

Priėmus siūlomą teisinį reguliavimą, jo nuomone, būtų užtikrinta darbuotojų teisė į poilsį švenčių dienomis ir sekmadieniais bei suteikta galimybė mažmeninės prekybos įmonėse dirbantiems asmenims daugiau laiko skirti šeimai. Taip pat, anot Seimo nario, bus užtikrintas darbuotojų ir visų piliečių saugumas, kurie sekmadieniais ir švenčių dienomis gausiai lankosi, leisdami laiką mažmeninės prekybos įmonėse.

Toks R. Žemaitaičio pasiūlymas adresuotas jo dar 2018 metų kovo mėnesį įregistruotoms Darbo kodekso pataisoms. Tuomet R. Žemaitaitis teikė šiek tiek švelnesnį variantą, siūlydamas uždrausti mažmeninėms prekybos įmonėms teikti prekybos paslaugas ne kiekvieną sekmadienį, o „kiekvieną paskutinį mėnesio sekmadienį ir švenčių dienomis”.

Šiuo metu galiojančiame Darbo kodekse mažmeninės prekybos įmonėms nėra numatyta galimybė nedirbti paskutinį mėnesio sekmadienį ir švenčių dienomis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA