Ministerija tiria, kaip per 2 valandas išgaravo 20 mln. eurų | Kas vyksta Kaune

Ministerija tiria, kaip per 2 valandas išgaravo 20 mln. eurų

DELFI nuotr.

Siekdama nustatyti, ar visoms įmonėms buvo sudarytos vienodos galimybės gauti informaciją apie didelio susidomėjimo sulaukusios priemonės „Smart FDI“ kvietimą, Ekonomikos ir inovacijų ministerija inicijuoja vidaus tyrimą. 20 mln. eurų dydžio kvietimas buvo sustabdytas per dvi valandas nuo jo paskelbimo dėl to, kad gautų paraiškų suma viršijo kvietimo sumą.

„Tai jau trečiasis šios priemonės kvietimas. Pati priemonė užsienio investuotojams yra gerai žinoma nuo 2017 metų, jos sąlygos iš esmės nesikeitė. Priemonės aprašas jau buvo paskelbtas derinimui su verslu rugpjūčio mėnesį, todėl įmonės galėjo rengtis iš anksto, rašoma ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Tačiau siekdami įsitikinti, ar minėtos priemonės kvietimas atitiko visas procedūrines taisykles, ar visos įmonės galėjo susipažinti su kvietimo sąlygomis ir ar potencialūs pareiškėjai turėjo lygias sąlygas dėl informacijos ir galimybės teikti paraišką, taip pat ar visų dalyvaujančių institucijų veiksmai buvo atlikti laikantis visų teisės aktų, inicijuojame vidaus tyrimą. Taip pat papildomai skelbsime aktualią su kvietimais susijusią informaciją specialioje ministerijos interneto svetainės skiltyje“, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jekaterina Rojaka.

Priemonės „Smart FDI“ paskirtis – pritraukti užsienio investicijų į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą (MTEP) pagal Lietuvos sumaniosios specializacijos strategiją, todėl projektai atrenkami tęstinės projektų atrankos būdu: pareiškėjai, siekiantys gauti finansavimą, konkuruoja dėl jo per nustatytą laiką ir turi atitikti visus nurodytus tinkamumo finansuoti vertinimo kriterijus.

Pasak ekonomikos ir inovacijų viceministrės J. Rojakos, dėl užsienio investuotojų pritraukimo Lietuva konkuruoja su kitomis šalimis, todėl užsienio investuotojams būtina siūlyti kuo patrauklesnes priemones, nes dažnu atveju užsienio investuotojų galutinį apsisprendimą investuoti ar ne šalyje lemia tam tikros naudos gavimas vienoje ar kitoje šalyje. Todėl ir yra pasirinktas šios priemonės tęstinės atrankos būdas.

Priemonei „Smart FDI“ iš viso buvo numatyta 26,8 mln. eurų. Ši suma jau buvo paskirstyta projektams pagal du kvietimus, skelbtus 2017 m. ir 2019 m. Ateities ekonomikos DNR plane priemonei buvo numatyti papildomi 20 mln. eurų. Tokia ir buvo paskelbto trečiojo kvietimo suma.

Didžiausia projektui galima skirti finansavimo lėšų suma – 3 mln. eurų MTEP veikloms, 6,5 mln. eurų – įmonės MTEPI infrastruktūrai ir 500 tūkst. eurų – veikloms, susijusioms su procesų ir organizacinių inovacijų diegimu.

Pagal priemonę „Smart FDI“ šiuo metu jau yra įgyvendinama 19 projektų, kurių bendra vertė sudaro 25,6 mln. eurų. Šios priemonės dėka kuriami tokie inovatyvūs produktai kaip optinių ir radaro jutiklių sistema, žmogaus elgseną prognozuojanti technologija, autonominio vairavimo platforma ir kiti prototipai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA