Kauno menininkų namai švenčia 49-ąjį gimtadienį – bus ir renginių, ir dovanų | Kas vyksta Kaune

Kauno menininkų namai švenčia 49-ąjį gimtadienį – bus ir renginių, ir dovanų

Asociatyvi / L. Mykolaičio nuotr.

Sekmadienį, lapkričio 29-ąją, Kauno menininkų namams (KMN) sukanka 49-eri. Šįmet minėdami gimtadienį karantine ir negalėdami priimti lankytojų, KMN kviečia į dvi savaites trunkančią virtualių renginių seriją, kurioje įkvėpimų atras visi, besidomintys architektūra, kinu, muzika, bendruomenių kūrimu, kultūros stebėsena – tiek kultūros specialistai, tiek mėgėjai, sekantys kultūros lauko naujienas.

Bendruomenių problematika karantine

Šiandien, lapkričio 26 dieną, 19 val. KMN skaityklos ciklo „Nemigos salonas“ renginyje įvyks diskusija apie mažesnių bendruomenių formavimosi ir steigimosi ypatumus ir reikšmę karantino laikotarpiu, rašoma KMN pranešime žiniasklaidai. Kaip mes apibrėžiame bendruomenes? Kokio bendrumo jausmo vedini mes jas kuriame? Kaip karantino laikotarpiu veikia bendruomenės? Kokią pagalbą ir paramą gali pasiūlyti bendruomenių nariai vieni kitiems?

Diskusijoje dalyvaus viena iš tiklalaidės „Nara“ autorių Martyna Šulskutė ir visuomenininkė Vika Matuzaitė. Martyna yra dokumentinių garso pasakojimų prodiuserė ir redaktorė, taip pat fotografė. Ji yra baigusi socialinės antropologijos magistrantūros studijas VDU universitete.

Vika Matuzaitė ‒ visuomenininkė, praktikė, naviguojanti kūrybines ir edukacines erdves, daugiausiai dirbanti su socialinėmis temomis (žmogaus teisės, socialinis teisingumas, aktyvizmas).

Pažintis su avangardinio džiazo pradininku

KMN ir platformos „Kitas Kinas“ inicijuojamas dokumentinių filmų peržiūrų ciklas „Common People“ taip pat persikels į virtualią erdvę – „Kino fondo“ platformą, kurioje iki lapkričio 29 dienos bus rodomas filmas „Milford Graves Full Mantis“ (rež. Jake Meginsky, Neil Young, 2018).

„Milford Graves Full Mantis“ – tai žymaus perkusininko ir impozantiško menininko Milfordo Graveso portretas, tyrinėjantis jo kaleidoskopinį kūrybiškumą ir nenumaldomą smalsumą. Gravesas koncertuoja tarptautiniu mastu nuo 1964-ųjų tiek kaip solistas, tiek su ansambliais ir tokiomis legendomis kaip Albertas Ayleris, Giuseppis Loganas ir Sonnyʼis Sharrockas.

Jis daugelio laikomas avangardinio džiazo pradininku ir išlieka viena įtakingiausių gyvų figūrų džiazo evoliucijoje. Savo forma išsiskiriančiame filme Gravesas pasakoja apie atradimus, sunkumus ir išgyvenimą, apmąsto „svingo“ esmę, aktyvuoja elektroninius stetoskopus savo rūsio laboratorijoje, kad apdorotų savo širdies garsą, ir keliauja į Japoniją, kur koncertuoja autizmo spektro sutrikimą turinčių vaikų mokykloje, įkvėpdamas moksleivių būrį spontaniškos kolektyvinės energijos demonstracijai.

Kultūros stebėsena: iššūkiai ir galimybės

Gruodžio 2 d. 15 val. KMN Kultūros infocentro pakvies į virtualią pristatymų sesiją ir diskusiją, siekiančią aptarti kultūros stebėsenos ir analizės procesus. Renginyje dalyvaus šioje srityje aktyviai dirbantys specialistai: Kristina Mažeikaitė, Povilas Mintautas, Anastasija Dichtiar, Rūta Stepanovaitė ir Tadas Šarūnas. Renginio moderatorius – Matas Drukteinis.

Kodėl kaupti ir analizuoti kultūros lauko duomenis yra svarbu ir pačioms organizacijoms, ir atskiriems sektoriams ar miestams bei visos šalies mastu?

Diskusijoje bus aiškinamasi ne tik duomenų rinkimo, stebėsenos bei analizės problemas, jų priežastis, bet taip pat aptariamos ir naujausias tendencijas šioje srityje. Taip pat kartu ieškoma atsakymo, kokiomis kryptimis kultūros statistika ir tyrimai turėtų būti vystomi toliau, kur jie gali būti panaudoti ir kokius sektoriaus iššūkius gali padėti spręsti efektyviau.

Draugams – gimtadieninė staigmena

Nors šįmet gimtadienis švenčiamas virtualiai – daugelį planų atidedant jubiliejiniams metams, KMN kolektyvas nori padėkoti visiems savo draugams: sekėjams, dalyvaujantiems renginiuose ir bendradarbiaujantiems įvairiuose projektuose bei įteikti jiems 100 vienetų dovanų. Jų turinys bus atskleistas lapkričio 27 d. KMN socialiniuose tinkluose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA