Teismas atmetė kunigo R. Mikutavičiaus nužudymo organizatoriaus V. Belecko skundą | Kas vyksta Kaune

Teismas atmetė kunigo R. Mikutavičiaus nužudymo organizatoriaus V. Belecko skundą

DELFI nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo nuteistojo Vlado Belecko skundą, kuriuo jis prašė skirti jam terminuoto laisvės atėmimo bausmę, ir jo netenkino.

V. Beleckas skundė Kauno apygardos teismo 2020 m. spalio 15 d. nutartį, kuria netenkintas Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos teikimas dėl paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme. Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad minėta apygardos teismo nutartis yra teisėta ir pagrįsta.

„Šiuo metu sutrumpinus nuteistajam V. Beleckui paskirtos bausmės laiką nebus įgyvendinta bausmės paskirtis, realizuoti bausmės individualizavimo ir teisingumo principai. V. Belecko elgesys bausmės atlikimo metu nėra nepriekaištingas, o daroma pažanga nėra akivaizdi bei įtikinanti.

Jis yra pavojingas visuomenei, todėl turi tęsti bausmės atlikimą izoliuotas nuo jos, – tokias išvadas daro teismas. – Reikšmingų jo elgesio ar mąstysenos pokyčių neužfiksuota. Glaudžius santykius su artimaisiais jis palaikė ir iki įkalinimo, tačiau tai neapsaugojo jo nuo nusikalstamų veiksmų.“

2020 m. rugpjūčio 7 d. atlikus V. Belecko pakartotinio nusikalstamo elgesio rizikos vertinimą pagal OASys metodiką, nustatyta vidutinė pakartotinio nusikalstamo elgesio rizika, rašoma Lietuvos apeliacinio teismo pranešime žiniasklaidai.

Teisėjų kolegija palankiai vertina tai, kad nuteistasis bausmės atlikimo metu reguliariai dalyvavo įvairiose socialinės reabilitacijos programose, pozityvaus užimtumo priemonėse, už tai ne kartą buvo skatintas, o pastaruoju metu keletą kartų kreipėsi su prašymais dėl darbo, tačiau vien tai nesudaro pagrindo spręsti, kad jis jau yra padaręs teigiamas išvadas dėl įvykdytų nusikalstamų veikų ir jomis sukeltų neigiamų padarinių, yra motyvuotas pasitaisyti, laikytis visuotinai priimtinų elgesio normų, nepažeisti įstatymų, gyvenimiškų tikslų siekti teisėtais būdais ir priemonėmis.

Nuteistojo V. Belecko pavojingumas dar nėra sumažėjęs maksimaliai, jis deda nepakankamas pastangas savo veiksmais parodyti, kad yra pasiruošęs gyventi laisvas ir nenusikalsti.

Europos Žmogaus Teisių Teismo jurisprudencijoje nurodyta, kad vien tik faktas, jog asmuo kali ilgą laiką, nesusilpnina valstybės pozityvios pareigos apsaugoti visuomenę. Valstybė turi vykdyti šią pareigą ir riboti laisvę nuteistiesiems iki gyvos galvos tol, kol jie kelia grėsmę visuomenei.

Vladas Beleckas laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos atlieka nuo 1999 m., nuo 2016 m. tęsti bausmės atlikimą jis perkeltas iš kalėjimo į pataisos namus.

2019 m. balandžio 3 d. įsigaliojusiais baudžiamojo įstatymo pakeitimais Lietuvoje buvo įtvirtinta galimybė nuteistiesiems paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę sušvelninti, pakeičiant ją terminuoto laisvės atėmimo bausme nuo penkerių iki dešimties metų. Jei teisme priimamas sprendimas nepakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės, pakartotinai galima kreiptis po vienų metų nuo nutarties įsiteisėjimo dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA