Itin sunkia viruso forma persirgusi I. Kazlauskaitė: tai, kas vyko su mano kūnu, buvo neatpažįstama | Kas vyksta Kaune

Itin sunkia viruso forma persirgusi I. Kazlauskaitė: tai, kas vyko su mano kūnu, buvo neatpažįstama

delfi.lt / Raminta Blažytė 2020/11/23 17:31
Asm. archyvo nuotr.

Jau keletą savaičių žurnalistai mėgino susisiekti su Kaune gyvenančia dainininke Ingrida Kazlauskaite, kuriai buvo diagnozuota COVID-19 infekcija. Paaiškėjo, kad kalbėti su žiniasklaida atlikėja tiesiog neturėjo jėgų – jai kliuvo itin rimta šios ligos forma. Pirmadienį moteris pasidžiaugė pagaliau galinti mėginti pamažu sugrįžti į gyvenimo ritmą ir atvirai papasakojo, su kokiomis sveikatos problemomis jai teko kariauti net dvi savaites.

„Tai nėra tema, kuria būtų malonu kalbėti. Tačiau dalinuosi tam, kad žmonės pažintų simptomus ir nežiūrėtų į tai pro pirštus. Kiekvienas menkas simptomas gali signalizuoti ligą“, – kalbėjo moteris.

Ingrida sako, kad šio viruso apibūdinti trumpai neįmanoma. Jai teko pereiti ne vieną sudėtingą etapą su, kaip ji teigia, visais įmanomais simptomais. Dainininkę kamavo galvos, akių, ausų, nugaros skausmai, karščiavimas, sąnarių sukimas, raumenų mėšlungis, uoslės ir skonio praradimas. Pastarasis simptomas, laimei, dingo po kelių dienų, tačiau išgąsdino ne juokais.

„Kai pradėjau nebejausti kvapo ir skonio, organizmas pradėjo išvis nepriimti maisto. Negalėjau normaliai maitintis, bet sveikatą stiprinti vis tiek privalėjau. Tad valgiau viską pavieniui, pavyzdžiui, atsipjaudavau juodos duonos, mėsos, agurko, kartais kokio nors vaisiaus. Pamenu, pjausčiausi pomidorą ir iš įpročio užsibarsčiau pipirų. Tada toks bejėgiškas juokas suėmė… Kam? Juk vis tiek nieko nejaučiu. Taip teko maitintis keletą dienų, kol vėl pradėjau jausti skonį ir užuosti“, – „Delfi“ pasakojo Ingrida.

Pašnekovę guodė faktas, kad susirgusi neužkrėtė nė vieno šeimos nario – artimųjų testų rezultatai buvo neigiami. Na, o pati Ingrida puikiai žino, kur užsikrėtė, nes iki susirgdama nesilankė nei prekybos centruose, nei kitose vietose, kur būriuojasi žmonės.

„Mano atveju, užteko kontakto, rodėsi, kad ir per atstumą, tačiau uždaroje patalpoje su žmogumi, kuriam, kaip vėliau sužinojome, buvo diagnozuotas koronavirusas. Jau prieš sužinant, kad šis asmuo užsikrėtė, jaučiau ligos simptomus. Na, o testas galutinai atsakė į visus klausimus. Paskui buvo atsekta, nustatyta, iš kur plinta virusas ir viskas buvo sukontroliuota.

Dar laukdama testo atsakymo supratau, kad kažkas ne taip. Esu sirgusi ir gripu, ir plaučių uždegimu. Todėl simptomus tikrai atpažįstu. O tai, kas tada vyko su mano kūnu, buvo neatpažįstama ir nauja. Tai glumino. Širdies gilumoje tikėjausi, kad vis dėlto testo atsakymas bus neigiamas, bet deja.

Per tas dvi savaites daugybę kartų teko pradėti kovą iš naujo. Liga tikrai klastinga: atrodo, aprimsta, pasislepia, bandai išgyti simptomiškai ir, žiūrėk, vėl grįžta karščiavimas, paūmėja kiti simptomai, jauti, kaip vis silpnėji. Kai tik pagerėdavo, laikydavau kumščius, kad vėl nepablogėtų.

Labai laimingi tie, kuriems šis virusas pasireiškė lengva forma. Mano atveju buvo kitaip. Teko dažnai dezinfekuoti rankas, naudoti burnos skalavimo skystį, kad virusui būtų užkertami visi keliai. Būkite sveiki, saugokite save ir kitus. Nebūkite lengvatikiai ir skeptikai, nes virusui nė motais, ką galvojate“, – patarė atlikėja.

Sunkiausia ligos eigos dalimi Ingrida vadina kovą su plaučių skausmais ir kosuliu: „Stadija, kuomet liga perėjo prie plaučių, man buvo pati baisiausia ir sudėtingiausia. Tačiau su gydytojų konsultacijomis ir priežiūra sugebėjau viską sukontroliuoti pati. Virusas kabinasi prie organų, kurie anksčiau buvo paliesti ligų. Tad mano atveju irgi kabinosi į plaučius: jautėsi skausmas nugaroje, didelis silpnumas, kamavo sauso kosulio priepuoliai. Apmalšinti simptomus padėdavo tik vaistai ir inhaliavimo procedūros su eteriniu eukalipto aliejumi, kurias, turint inhaliatorių, galima laisvai atlikti namuose.

Man dar teko vartoti ir kraują skystinančius vaistus, kad virusui nepavyktų suformuoti trombų. Žodžiu, ką veikti tikrai buvo, o ta nežinomybė labai gąsdino. Tai visiškai nepažįstamas virusas, tad niekas nežino, kaip tinkamai su juo kovoti. Mano atveju, deja, tai nebuvo tik sloga. Reikalų su šiuo virusu turėjau visas dvi savaites. Su nuopuoliais, pakilimais, paūmėjimais.

Guodė tik tai, kad galėjau gydytis namuose. Nors… protarpiais ta nežinomybė ir laukimas trikdė psichologiškai. Kai pagalvoju apie senolius, kuriuos užklumpa ši liga, skauda širdį. Jiems tokius simptomus garbiame amžiuje ištverti be galo sunku. Aš jauna, man tai įveikti buvo nepalyginamai lengviau“, – sakė žinoma moteris.

Nors pirmadienį Ingrida pirmą kartą po dviejų savaičių iškėlė koją iš namų, nuvyko pas medikus, iš karto po vizito turėjo grįžti namo – imuninė sistema vis dar nusilpusi ir nepasiruošusi susigrumti su dar viena liga.

„Gydytojas atliks tyrimus ir tuomet paaiškės, kokie negalavimai vis dar liko. Džiaugiuosi, kad atsigavo uoslė ir skonio receptoriai, nes yra žmonių, sakančių, kad šie simptomai gali laikytis ir pusmetį. Aš iki šiol jaučiu maudimą kelių sąnariuose, silpnumą, kamuoja kosulys. Nesijaučiu tokia tvirta, kad galėčiau bėgioti. Tempą turiu pamatuoti net namuose“, – naujienų portalui pasakojo Ingrida.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA