Kauno vaikų darželiuose ir gydymo įstaigose – salmonelėmis užkrėsta vištiena | Kas vyksta Kaune

Kauno vaikų darželiuose ir gydymo įstaigose – salmonelėmis užkrėsta vištiena

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kaune kilo sujudimas nustačius, kad darželinukai buvo maitinami užkrėsta vištiena. Paaiškėjo, kad keturios tonos paukštienos su salmonelėmis keliavo ir į ligonines, mokyklas ar globos namus visoje Lietuvoje. Tokią vištieną platino jau ne kartą dėl pažeidimų skandaluose linksniuota įmonė.

Darželyje „Želmenėlis“ vadovybei teko sunerimti dėl gautos vištienos. Įstaiga lapkričio 13 sulaukė maisto tiekėjo laiško, kad ją reikia grąžinti, o suvartoję jau buvo du trečdalius.

„Iš spalio mėnesio 28 dienos užsakymo buvo sunaudota 10 kg, bet jokių nusiskundimų ar pretenzijų dėl vaikų sveikatos negavome. Nepastebėjome užkrato požymių, ruošiant maistą, atidžiai tikrinama ir virėjos labai vertina maisto kokybę“, – TV3 sakė darželio „Želmenėlis“ direktorė Saulė Šerėnienė.

Tiesa, niekas ir nepaaiškino, kodėl ta vištiena nesaugi. O Lietuvos tėvų forumo atstovai sako iškart įtarę, kad ji užkrėsta pavojingomis bakterijomis.

„Praeitą penktadienį paaiškėjo, kad UAB „Handelshus“ (buvusi UAB „Pontem“) atšaukė visą vištienos partiją, kuri galimai buvo užkrėsta salmonelės bakterijomis. Įmonės produkcijos gavėjus pasiekė žinia, kad atšaukiama visa partija Lenkijoje pagamintos vištienos ir prašoma nesuvartotą vištieną grąžinti tiekėjui“, – pasakoja Lietuvos tėvų forumo atstovas Audrius Murauskas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai sako, kad įmonė, prašydama grąžinti produkciją, jau žinojo, koks užkratas, bet kodėl nutylėjo – neaišku.

„Buvo įvežta dviejų pozicijų paukštienos. Tai buvo kulšelių mėsa ir vištienos filė. Įmonė „Handelshus“ pagal savo savikontrolės procedūrą atrinko mėginus ir ištyrė paukštieną. Ir abiejų pozicijų paukštienos mėginiuose buvo aptikta salmonella“, – TV3 žurnalistams teigė Vilniaus departamento direktorės patarėja Daiva Ruželienė.

Kad situacija kėlė nerimą, liudija ir Kauno savivaldybės specialistų nurodymai, pasiekę darželius.

„Tos įstaigos, kurios suvartojote produkciją, tai jau suvartojote, o kitos turite grąžinti tiekėjui ir visos be išimties turite dezinfekuoti virtuvę ir įrankius, pašluostes vengiant kryžminės taršos tikimybės, utilizuoti ir kitus produktus, kurie lietėsi su minima produkcija“, – išsiųstais nurodymais pasidalino Lietuvos tėvų forumo atstovas A. Murauskas.

Specialistai sako – sureagavo griežtai, mat bijo užkrato. Patys skaičiuoja, kad vištiena tiekta dvi savaites, bet kol kas tikslių duomenų iš įmonės negauna.

„Nežinodami tam tikrų priežasčių ir greitai jų negaudami, ėmėmės tokių ryžtingų priemonių, kad užkirstume kelią tam tikroms įmanomoms grėsmėms“, – kalbėjo sveikatos apaugos skyriaus specialistė Aušra Kelevišiūtė.

Užkrėstą vištieną, pagamintą dar spalio 13-ąją Lenkijoje, į Lietuvą įvežė įmonė „Lambda LT“, ją visą ir įsigijo bendrovė „Handelshus“, o tuomet ji ir pasklido po visą šalį. Aiškėja, kad vištiena su salmonelėmis keliavo darželinukams, globos namų ar ligoninių pacientams.

„Tas sąrašas labai platus, kalbam ne vien apie Vilnių ar Kauną, tai į įvairius Lietuvos miestus buvo išplatinta ta paukštiena. Gavėjų sąraše yra ir mokyklos, ikimokyklinės įstaigos, socialinės įstaigos ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos“, – sako D. Ruželienė.

Pati įmonė „Handelshus“apie situaciją atsakymus pateikia raštu. Tikina paskirsčiusi apie 4 tonas šios vištienos.

„Iš tiekėjo buvome gavę virš 12 tonų šaldytos vištienos. Produktas šaldytas, jo prekyba nebuvo intensyvi. Pardavėme apie 30 procentų. Šiuo metu įmonėje padidinta kontrolė visoms pirkimo procedūroms, ypatingai sugriežtinti reikalavimai tiekėjų atrankai“, – TV3 žurnalistams komentavo UAB „Handelshus“ kokybės užtikrinimo skyriaus vadovas Aivaras Terentjevas.

Laimė, duomenų, kad sirgtų vaikai ar globos įstaigų pacientai, nėra. Nors praėjusią savaitę Kaune buvo pasigirdę tėvų skundų dėl viduriuojančių darželinukų, visuomenės sveikatos specialistai salmoneliozės protrūkio nefiksavo.

Tuo metu Lietuvos tėvų forumo atstovai nerimauja, mat maisto tiekėjas jau ne kartą linksniuotas ir dėl prastų produktų ir dėl pažeidimų.

„Įmonė, kuri tiekė vištieną, eilinį kartą pakeitusi suknelę – vadinasi kitu vardu, tai buvęs Pontemas“, – teigia A. Murauskas. Pernai net du kartus VMVT specialistų akiratyje atsidūrė ir įmonė „Lambda LT“ , taip pat dėl užkrėstos vištienos. Tad dabar abiems bendrovėms gresia sankcijos. Gali sulaukti ir baudų net iki 6000 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA