Skiepai nuo gripo: kas Kaune gali pasiskiepyti nemokamai? | Kas vyksta Kaune

Skiepai nuo gripo: kas Kaune gali pasiskiepyti nemokamai? interviu su gyd. L. Radzevičiene

Asociatyvi / SAM nuotr.

Kasdien augantys sergamumo koronavirusu skaičiai ir dėmesys šiai pasaulinei pandemijai nukreipė mūsų mintis nuo kitų susirgimų ir ligų. Viena jų – kasmet šaltuoju metų laiku prasidedantis gripas. Kauno miesto poliklinikos Dainavos padalinio vadovė, gydytoja endokrinologė Lina Radzevičienė atsako į dažniausiai kauniečiams kylančius klausimus apie skiepus nuo gripo.

Viešojoje erdvėje daugėja pranešimų, kad pasiskiepijusieji nuo gripo galimai serga lengvesne koronaviruso forma. Gydytoja L. Radzevičienė įvardijo žmonių grupes, kuriems šiuo metu pasiskiepyti nuo gripo galima nemokamai. Deja, kaip ir daugelyje Kauno medicinos įstaigų, Dainavos padalinyje laukiama mokamų vakcinų papildymo, todėl jei asmenys nepatenka į rizikos grupę, pasiskiepyti nuo gripo galimybės nėra.

Nors skiepytis nuo gripo patariama daugumai žmonių, remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, į rizikos grupes patenka sulaukę 65 ir daugiau metų amžiaus žmonės, kūdikio besilaukiančios moterys, sergantieji lėtinėmis ligomis, vaikai, taip pat – medicinos darbuotojai.

Tad suskubti nemokamai skiepytis nuo gripo turėtų sergantieji bronchine astma, diabetu, širdies ir kraujagyslių, inkstų ligomis, taip pat – onkologiniai ligoniai. Gydytoja pastebi klinikinius duomenis patvirtinant, kad pasiskiepusieji nuo gripo, jei užsikrečia COVID-19, serga lengvesne forma bei patiria mažesnę komplikacijų grėsmę.

INTERVIU SU GYD. LINA RADZEVIČIENE APIE SKIEPUS NUO GRIPO:

L. Radzevičienė patvirtino, kad šiuo metu Kauno miesto poliklinikos padaliniuose nuo gripo skiepijami tik asmenys, patenkantys į rizikos grupes. Kada atsiras galimybė skiepytis visiems to norintiems mokama vakcina, gydytoja atsakyti negalėjo.

Medikės teigimu, patenkantieji į rizikos grupes žmonės turėtų kreiptis į polikliniką dėl išankstinės registracijos. Skiepų kabinetas dėl saugumo užtikrinimo Dainavos padalinyje yra įrengtas pirmame aukšte, norinčiuosius skiepytis čia pat konsultuoja ir šeimos gydytojas. L. Radzevičienė perspėjo, kad nuo skiepų rekomenduojamam susilaikyti asmenims, kurie 14 dienos laikotarpiu persirgo virusine infekcija, karščiavo ar turėjo kitų sveikatos sutrikimų, dėl kurių rekomenduojama konsultuotis su savo šeimos gydytoju.

Pasak L. Radzevičienės, kol kas jų įstaigoje fiksuotas tik vienas susirgimo gripu atvejis, kitų viršutinių kvėpavimo ligų infekcijų susirgimai yra panašūs kaip pernai. Anot gydytojos, sergamumas gripu nėra didelis pirmiausiai dėl higienos priemonių, kurių žmonės laikosi saugodamiesi koronaviruso, nes gripo profilaktikos priemonės – tokios pačios. Tad, jos tvirtinimu, skiepytis nuo gripo šiuo metu dar yra tinkamas laikas.

Dainavos padalinio vadovė taip pat pakomentavo galimybę skiepytis pneumonijos vakcina, kuri sergant koronavirusu galimai sumažintų tikimybę, kad išsivystys plaučių ligų komplikacijos. L. Radzevičienė atkreipė dėmesį, jog skiepytis mokama vakcina nuo pneumonijos gali tik jų padalinyje prisirašę pacientai.

Medikė taip pat pasidalijo mintimis apie su vakcinacija susijusias įvairias žmonių baimes, kurios dažniausiai yra pramanytos ir neturi nieko bendro su medicinos tyrimais. Gydytoja L. Radzevičienė buvo įsitikinusi, kad atsiradus vakcinai nuo COVID-19, būtų pakankamai daug norinčių skiepytis, nes ir skiepai nuo gripo šiemet sulaukė žymiai didesnio žmonių susidomėjimo.

Kaip rodo DELFI užsakymu dar prieš atvejų piką atlikta „Spinter tyrimų“ visuomenės nuomonės apklausa, atsiradus skiepui nuo koronaviruso juo skiepytųsi 39 proc. šalies gyventojų, nesiskiepytų 31,7 proc., o dar neapsisprendę buvo 29,3 proc.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA