Tyrimas atskleidė, ko gyventojai tikisi ir dėl ko bijo 5G ryšio | Kas vyksta Kaune

Tyrimas atskleidė, ko gyventojai tikisi ir dėl ko bijo 5G ryšio

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

5G – tai pažanga, greitis ir patikimumas. Taip dauguma lietuvių apibūdina naujos kartos mobiliojo ryšio technologiją, iš kurios jie labiausiai laukia aukštos kokybės vaizdo turinio, transporto revoliucijos, naujų galimybių verslui ir inovacijų. Tiesa, dešimtadalis apklaustųjų 5G dar vertina skeptiškai.

Kad išsiaiškintų, ką žmonės galvoja ir ko tikisi iš 5G ryšio, Europos telekomunikacijų tinklo operatorių asociacija (ETNO) užsakė apklausas 23 Europos šalyse. Tiesa, Lietuvos tarp jų nebuvo – šį neapsižiūrėjimą ištaisė „Telia“, analogišką reprezentatyvią apklausą atlikusi mūsų šalyje.

„Bene svarbiausias su 5G susijęs klausimas – kokia yra jo nauda, kam šios technologijos reikia? Kaip patraukliausius 5G pritaikymo būdus lietuviai vardija aukštos kokybės vaizdo turinio prieinamumą bei 5G pritaikymą transporte, pradedant autonominiais automobiliais, eismo valdymu ir baigiant tiksliau veikiančia navigacija – tai nurodė daugiau nei pusė apklausos dalyvių“, – pranešime žiniasklaidai cituojama „Telia“ rinkodaros įžvalgų vadovė Justina Vaikutytė-Paškauskė.

Du iš penkių lietuvių taip pat domina nauji daiktų interneto sprendimai namams ir verslui, kas trečią – galimybė naudotis kokybišku ryšiu masiniuose renginiuose ir 5G kaip fiksuotojo interneto alternatyva. Nišinės 5G taikymo galimybės – visur ir visada žaisti vaizdo žaidimus (to laukia 12 proc. respondentų) bei papildytoji realybė (16 proc.).

Sparta – tik vienas iš privalumų

Dažniausiai linksniuojama 5G naujovė išlieka didesnė interneto sparta. Pavyzdžiui, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje jau veikiantis „Telia“ 5G ryšys tiesiog telefonu leidžia pasiekti iki 1,9 Gb/s interneto spartą. Palyginimui, to paties operatoriaus 4G tinkle interneto sparta siekia iki 700 Mb/s, taigi 5G yra beveik triskart greitesnis.

Visgi žmonės supranta, kad 5G yra ne tik įspūdingas greitis. Anot lietuvių, 5G atliks reikšmingą vaidmenį kuriant inovacijas, pažangius sprendimus ir paslaugas, taip pat 5G svarbus galvojant apie ateities perspektyvas ir verslui – šiuos aspektus kaip svarbius ar ypač svarbius nurodė 9 iš 10 respondentų Lietuvoje.

Kaip nurodoma „Telia“ pranešime, mažiau pokyčių žmonės tikisi savo kasdieniame gyvenime – tokį atsakymą kaip svarbų pažymėjo 7 iš 10 žmonių. Beje, panašiai galvoja ir visos Europos gyventojai: jie taip pat dažniau išskiria inovacijas, verslą ir ateities perspektyvas, rečiau – kasdienį gyvenimą.

Daugiau žinantys vertina geriau

Lietuvoje apie 5G ryšį labai gerai žino 17 proc. žmonių, Europoje tokių kiek daugiau – kas ketvirtas. Nepaisant to, Lietuvoje 5G ryšį teigiamai vertina net du iš trijų apklaustųjų, tuo metu Europoje jų yra 54 proc.

Įdomu tai, kad tiek Lietuvoje, tiek Europoje teigiamas vertinimas tiesiogiai susijęs su žiniomis apie 5G technologiją. Jaunesni ir tie, kurie daugiau žino apie 5G, šį ryšį vertina pozityviau, o vyresni bei nedaug žinantys apie 5G renkasi neutralius ar neigiamus vertinimus.

Pozityviai 5G vertinantys žmonės išskiria šio ryšio greitį, patikimumą bei tai, kad naujoji technologija yra pažangi, jai priklauso ateitis.

5G skeptikų ir Lietuvoje, ir Europoje yra apie dešimtadalį. Jie dažniausiai būgštauja dėl numanomo šio ryšio pavojaus sveikatai, žalos aplinkai bei teigia, kad juos iš esmės tenkina dabar naudojamas 4G ryšys. Beje, iš neigiamai 5G ryšį vertinančių žmonių dešimtadalis nežinojo, kodėl jie taip mano. Teigiamai 5G ryšį vertinančiųjų tarpe tokių buvo vos 1 proc.

„Tęsiantis 5G ryšio plėtrai ir augant naudotojų skaičiui, žmonės apie šią technologiją sužinos vis daugiau. Kadangi gerai 5G išmanantys žmonės ją ir vertina pozityviau, galime tikėtis, kad skeptikų būrelis mažės“, – prognozuoja J. Vaikutytė-Paškauskė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA