G. Nausėda kreipėsi į naują Seimą: teks atsakomybė suvaldyti vieną didžiausių pastarojo meto krizių | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda kreipėsi į naują Seimą: teks atsakomybė suvaldyti vieną didžiausių pastarojo meto krizių pirmojo Seimo posėdžio vaizdo įrašas

delfi.lt / Gintarė Bakūnaitė 2020/11/13 13:31
DELFI nuotr.

Penktadienį į pirmąjį posėdį besirenkantį naujai išrinktą Seimą atvyko pasveikinti prezidentas Gitanas Nausėda. Spalį išrinktam parlamentui šiandien Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė grąžins įgaliojimus. Pirmasis Seimo posėdis prasidėjo vidurdienį iškilminga dalimi istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje.

Kaip nustatyta Seimo statute, pirmąjį kadencijos posėdį pradėjo vyriausias pagal amžių išrinktas Seimo narys – 77-erių Antanas Vinkus. Seimo narys teigė, kad naujas Seimas darbą pradeda neeiliniu laikotarpiu, kai šalyje siaučia koronaviruso pandemija. A. Vinkus pirmininkaus, kol bus išrinktas Seimo pirmininkas.

„Netrukus prisieksite sąžiningai tarnauti tėvynei, demokratijai ir Lietuvos žmonių gerovei. Balsuodami rinkimuose žmonėms jums suteikė pasitikėjimo kreditą, jie patikėjo jums valstybės ateitį. Tai didžiulė atsakomybė, kurią privalėsite nešti ateinančius ketverius metus“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas pabrėžė, kad daugybė žmonių iš naujo Seimo tikisi aukštų moralinių reikalavimų sau, atsisakys konfliktų, siaurų grupinių interesų ir „sutartinai sieks bendrojo gėrio“.

„Pradedate darbą sudėtingu metu. Jums, naujajam LR Seimui, kartu su būsima Vyriausybe teks atsakomybė suvaldyti vieną didžiausių pastarojo meto krizių. Į pirmąjį posėdį susisrinkote tuo metu, kai visa šalis liepsnoja infekcinio pavojaus raudoniu, kai medikai neramiai skaičiuoja sunkiems ligoniams liekančias lovas, o verslo įmonės besikaupiančius nuostolius. Koronavirusas tapo rimtu išbandymu visoms valstybės gyvenimo sritims – nuo sveikatos apsaugos ir švietimo, iki socialinės apsaugos ir gynybos“, – konstatavo G. Nausėda.

Prezidentas priminė, kad dėl visuomenės sveikatos šiandien ribojamos žmonių ir verslo galimybės laisvai veikti.

„Daugybei Lietuvos žmonių tai reiškia mažesnes pajamas, nedarbą, prastesnę psichinę ir fizinę savijautą. Nemažai pažeidžiamų asmenų, negalėdami gauti būtiniausių paslaugų, jaučia valstybės dėmesio stoką. Virusas yra čia ir dabar“, – kalbėjo jis.

Anot jo, šiandien medikai ir visa Lietuvos sveikatos sistema susiduria su didžiausia įtampa, kyla rizika, kad atskirtis tarp šalies gyventojų dar labiau padidės. Prezidento teigimu, pavojus gresia ir verslui bei šalies ekonominiam konkurencingumui.

„Virusas silpnina valstybę, o tai reiškia, kad auga grėsmė ir jos saugumui. Todėl neturime prabangos kalbėti būsimuoju laiku. Turi būti visiškai aišku, kad dabar turime priimti sprendimus, kurie padėtų apsaugoti Lietuvos žmonių sveikatą, nepaliktų likimo valiai verslo“, – teigė G. Nausėda.

„Dabar tinkamiausias metas mažinti visų rūšių atskirtį, kovoti su nelygybe ir visuomenės supriešinimu. Dabar turime pasirūpinti skurdžiau gyvenančiais neįgaliais, vyresnio amžiaus žmonėmis“, – pridūrė jis.

Prezidentas dar kartą pabrėžė, kad tokių išbandymų akivaizdoje negali likti žodžio „vėliau“.

„Socialinė atskirtis neišsisklaidys savaime kaip blogas sapnas. Ilgą laiką mūsų šalyje ji buvo pagerbiama skambiais žodžiais, tačiau ignoruojama vos tik ateidavo metas sunkiems pasirinkimams. Pernelyg ilgai vadovavomės mintimi, kad kylanti ekonomika visus pakylės iki oraus gyvenimo. Taip nenutiko ir be mūsų kryptingų pastangų nenutiks artimoje ateityje“, – sakė G. Nausėda.

Jis akcentavo ir prastą situaciją švietime, dėl ko kenčia visa šalis.

„taip neturėtų būti, tokia padėtis turėtų žeisti kiekvieno iš mūsų teisingumo jausmą“, – kalbėjo G. Nausėda. Jis kvietė naują Seimą siekti, kad Lietuva būti „stipri, teisinga, žalia“.

„Ryškesnių permainų sulauksime išmokę sutarimo ieškoti net tada, kai jis atrodo sunkiai įmanomas, kai trukdo seni kivirčai ir naujų politinių pergalių troškimas. Didesnio visuomenės pasitikėjimo Seimu nebus, be aukštesnio lygio politinės kultūros. Tuo esu įsitikinę“, – kalbą tęsė G. Nausėda.

Jis naujiems Seimo nariams pasiūlė savo paramą: „Esu pasirengęs ne tik kalbėti, bet ir klausytis. Ne tik reikalauti, bet ir pripažinti kitos pusės argumentų svorį.“

Vis dėlto G. Nausėda patikino, kad bus griežtas ir kritiškai vertins visus naujus įstatymus. Prezidentas sakė, jog iš parlamentarų tikisi atsakingo požiūrio į teisėkūros procesus.

„Mes neturime prabangos užsiimti skuboti įstatymų leidyba, būtina veikti greitai ir išmintingai“, – sakė G. Nausėda.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA