Greitąją pagalbą naktį išsikvietusi kaunietė pasipiktino medikų darbu | Kas vyksta Kaune

Greitąją pagalbą naktį išsikvietusi kaunietė pasipiktino medikų darbu įsižeidė dėl blakstienų

R. Tenio nuotr.

Socialiniame tinkle antradienio paryčiais paviešinta didelį ažiotažą sukėlusi istorija, kuria pasidalijo beveik 5,5 tūkst. „Facebook“ naudotojų. Kontaktą su sergančiuoju koronavirusu turėjusi mergina dėl didelių skausmų naktį pasakoja išsikvietusi greitąją, apvažiavusi dvi ligonines, tačiau ją tenkinančio gydymo esą taip ir nesulaukusi.

Teigia patyrusi patyčias

„Negaliu tylėti!! Lapkričio 10 dieną, 00.37 val., išsikviečiau greitąją pagalbą dėl stiprių krūtinės skausmų, apsunkinto kvėpavimo. Atvyko trys medikai, pamatavo temperatūrą, spaudimą, kuris buvo 170/105, padarė kardiogramą. Davė tabletę nuo spaudimo, kuri vis dar yra pastrigusi mano gerklėje, nes nuo baisaus gerklės skausmo negaliu niekaip jos nuryti. Patys medikai nežinojo, kaip elgtis tokioje situacijoje, nes „tokių metų spaudimas per daug sukilęs“, kaip jie sakė“, – pasakojimą pradėjo kaunietė.

Anot merginos ji yra saviizoliacijoje, nes kontaktavo su COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu, nors jos pačios testas yra neigiamas. Greitoji nusprendė vežti pacientę į ligoninę, tuo metu greitosios automobilyje kraujospūdis dar pakilo – 180/100. Kaunietė pristatyta į LSMU Kauno ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių Hipodromo gatvėje, kur esą buvusi aprėkta, ko čia atvežta, jeigu yra saviizoliacijoje, mat ligoninės pasiskirsčiusios, kur priimti infekuotus COVID-19.

„Buvau išprašyta į koridorių laukti greitosios ir važiuoti į kitą ligoninę Baltijos g. 120. Sėdint koridoriuje išgirdau medikių pokalbį: „atvažiavo va korona čia, sėdi gražuolė, matai, su priaugintom blakstienom“. Čia taip turi dirbti daktarai?? Taip priimti pacientus?? Žinoma, pradėjau ginčytis, ar gali jie šitaip elgtis, ar pas juos čia normalu, atėjusi seselė teigė, jog ne apie mane ji kalbėjo, o apie „dienos įvykius“, – nuoskaudą liejo mergina.

Nieko neradę, išleido namo

Galiausiai pacientę paėmė kitas greitosios pagalbos automobilis, kuriuo ji nuvežta į Baltijos g. 120 esantį LSMU Kauno ligoninės Infekcinių ligų skyrių. Ten dėl krūtinės skausmo ir spaudimo pristatyta mergina nuvesta į palatą, kurioje pralaukė virš valandos, esą buvo baisiai šalta. Kaip pasakoja kaunietė, po valandos atėjusi seselė pamatavo spaudimą, kuris jau buvo nukritęs, pažiūrėjo plaučius ir tarė, kad viskas gerai, ji galinti vykti namo.

„Pridedu, kad ir pati prašiausi namo, nes nebeturėjau nervų ir jaučiausi baisiai peršalusi. Gerklę taip skaudėjo, kad negalėjau seilių nuryti. Sakau, „gerai, iškvieskite greitosios automobilį, nes man žadėjo, kad atveš ir parveš atgal, nes esu saviizoliacijoje“. Sako, „valanda greitosios kainuoja 37 eurus“. Normalu čia?“ – retoriškai klausė įpykusi mergina.

Ji tvirtino grįžusi taksi apie 3.30 val. nakties, o per tris valandas, kurias praleido gydymo įstaigose esą nesulaukusi jokio normalaus gydymo, neskaitant apžiūros: nei patarimų, ką daryti dėl tokio didelio spaudimo, nei dėl krūtinės skausmo, išskyrus tabletę numušti spaudimui, kurią gavo dar būdama namuose.

„Ar taip turi čia viskas vykti? Ar čia normalu? Galų gale ne tik nesulaukiau gydymo, bet ir baisiausiai peršalau. Košmaras!!! Ar taip turi dirbti „medikai“?“ – niršo kaunietė, prašiusi dalytis šia istorija. Viešumo šauksmas bent jau socialiniame suveikė su kaupu – ketvirtadienio vakarą pranešimu jau buvo pasidaliję virš 5,4 tūkst. žmonių, jis sulaukė daugiau nei 2 tūkst. reakcijų.

Pacientų srautai – vieni didžiausių Lietuvoje

LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovės pareigas laikinai einanti Jūratė Kuzmickaitė „Kas vyksta Kaune“ nurodė negalinti atsakyti, kodėl greitoji medicinos pagalba (GMP) vežė pacientę į Hipodromo g. 13 esantį Priėmimo-skubios pagalbos skyrių. Šis padalinys šiuo metu yra skirtas nekovidiniams pacientams, apie tai informuotos ir Kauno miesto, ir Kauno rajono GMP.

„Negalime atskleisti konkrečių duomenų apie pacientus, bet užtikriname, kad mūsų medikai visiems suteikia reikiamą medicininę pagalbą ir priima sprendimus kvalifikuotai įvertinę situaciją“, – pasiteiravus, koks gydymas suteiktas merginai, sakė J. Kuzmickaitė, pažymėjusi taip pat negalinti teikti informacijos apie pacientės COVID-19 testo rezultatus, jei toks buvo atliktas.

Gydymo įstaigos atstovė išreiškė apgailestavimą dėl neigiamos merginos patirties, bet pabrėžė LSMU Kauno ligoninę šiuo metu esant gydymo įstaiga, priimančia vienus didžiausių Lietuvoje COVID-19 pacientų srautų, todėl įtampa ir darbo krūviai visam personalui yra itin dideli.

„Priėmimo-skubios pagalbos skyriuose, kurių ligoninėje yra keletas, daug situacijų, kai pacientui reikalinga skubi pagalba, o medikams, sutelkus visos komandos pastangas, tenka grumtis dėl žmogaus gyvybės. Vieno Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus pacientų srauto vidurkis – apytikriai 70-90 pacientų per parą, daugelį greitoji medicinos pagalba atveža sunkios būklės“, – dėstė J. Kuzmickaitė.

Ji patikino, kad gydymo įstaigos patalpos yra normaliai šildomos, visą parą palaikoma higienos normas atitinkanti temperatūra.

Nemokamai parveža tik griežtai nustatytais atvejais

J. Kuzmickaitė patikslino, kad atvejai, kai gydymo įstaiga savo lėšomis ir savo transportu gabena pacientą iš ligoninės į namus ar laikino apgyvendinimo vietą yra griežtai reglamentuoti.

„Tai susiję su paciento būkle, negalios laipsniu, socialiniais aspektais, pavyzdžiui, žmogus benamis. Kitais atvejais pervežimui į namus ligoninės transportą galima užsisakyti kaip mokamą paslaugą“, – aiškino laikinoji LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Pacientės neva išgirstų medikių žodžių J. Kuzmickaitė komentuoti nesiėmė, nes tai – „tik teiginys, kuris yra nebūtinai teisingas ir objektyvus, ir kurio nėra galimybės nei patikrinti, nei įrodyti“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA