Teismas išteisino LSMU rezidentūros šešėlius paviešinusią neurochirurgę | Kas vyksta Kaune

Teismas išteisino LSMU rezidentūros šešėlius paviešinusią neurochirurgę

DELFI.LT nuotr.

Kauno apygardos teismas išteisino neurochirurgę, išdrįsusią prabilti apie priekabiavimą ir diskriminaciją Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rezidentūroje. Dėl to jauna gydytoja buvo apkaltinta šmeižtu. Julija Kozlova, pirmoji moteris, kuriai pavyko įstoti ir užbaigti neurochirurgijos rezidentūrą LSMU. Teismo sprendimas įsiteisėjo lapkričio 5 d., skelbiama pranešime žiniasklaidai

Pirmoji moteris, įstojusi į LSMU neurochirurgijos rezidentūrą, patyrė žeminimą ir diskriminaciją. Išdrįsusi apie tai viešai prabilti „Facebook“ tinkle, moteris buvo nepagrįstai apkaltinta šmeižtu. Teismas moterį išteisino, konstatavęs, kad nebuvo padarytas joks nusikaltimas, ir atmetė gydytojų Egidijaus Marcinkevičiaus ir Jono Parnarausko skundus.

Siekia mažinti diskriminaciją ir nederamą elgesį rezidentūroje

Pasak nuo diskriminacijos ir nederamo elgesio rezidentūros metu nukentėjusią gydytoją ginančio advokatų kontoros AVERUS advokato Mariaus Barisevičiaus, netoleruotina, kad moterys, norinčios studijuoti neva vyriškomis laikomas profesijas medicinos ar kitose srityse, susiduria su diskriminacija ir žeminimu dėl savo lyties.

„Ši byla svarbi ne tik todėl, kad skatina moteris drąsiau kalbėti apie savo patiriamą diskriminaciją, žeminimo apraiškas ar patyčias. Ji taip pat privalo paskatinti universitetus ir kitas studijų institucijas peržiūrėti esamą situaciją bei sudaryti orias ir lygias studijų galimybes visiems, neišskiriant dėl lyties ar kitų aspektų. Džiaugiuosi, kad teismai neliko abejingi jaunos gydytojos patirčiai“, – sakė neurochirurgės advokatas M. Barisevičius.

Skatina keisti požiūrį

Pati Julija Kozlova teismo sprendimą vertina itin palankiai ir tikisi, kad tokio elgesio apraiškos, su kuriuo teko susidurti jai LSMU rezidentūroje, ilgainiui išnyks. Ji šiuo metu sėkmingai dirba neurochirurge Jungtinėje Karalystėje.

„Visą rezidentūros laiką girdėdavau patarimus, kad turiu prisitaikyti prie vyriškos aplinkos, nedaryti šukuosenos ar manikiūro, nekepti pyrago, užtušuoti savo moteriškumą. Man viso to jau per akis.

Pavargau girdėti, kad neurochirurgija tai tik vyrų sritis. Atsisakau asimiliuotis, prisitaikyti. Noriu būti savimi ir noriu, kad būtų vertinami mano profesiniai gebėjimai, o ne su jais nesusiję asmeniškumai“, – sakė Julija Kozlova, pridurdama, jog tikisi, kad atviras kalbėjimas padės keisti požiūrį, neva kai kurios profesijos skirtos tik vyrams.

Sulaukė ir visuomenės palaikymo

Prasidėjus teisminiam procesui, pilietiški visuomenės nariai subūrė grupę palaikančiųjų Juliją. 2018 m. rudenį jie inicijavo akciją #PalaikauJulija, ragindami LSMU imtis konkrečių veiksmų tiek įvertinant šią konkrečią situaciją, tiek gerinant studentų, kurie patiria diskriminaciją lyties, rasės, lytinės orientacijos, neįgalumo ar amžiaus atžvilgiu, sąlygas.

Turimais duomenimis (LSMU ataskaitose neskelbia studijuojančių ar gydytojų rezidentų statistikos pagal lytį), pokyčių kol kas nematyti: po Julijos į LSMU neurochirurgijos rezidentūrą studijuoti įstojo vos viena mergina.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA