Pirmosios COVID-19 vakcinos Lietuvą pasiekti gali jau sausį | Kas vyksta Kaune

Pirmosios COVID-19 vakcinos Lietuvą pasiekti gali jau sausį

BNS 2020/11/10 15:44
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad pirmosios vakcinos nuo koronaviruso dozės Lietuvą gali pasiekti jau sausį.

„Manau, kad realu sausį gauti pirmąsias dozes. Bet tai nereiškia, kad visos vakcinos ir atkeliautų, nes kai kurių tikrai sulauksime tik kitų metų antrojoje pusėje, nes jos yra labai skirtingose kūrimo stadijose“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė ministras.

A. Veryga pabrėžia, kad viskas priklausys nuo gamintojų, kaip pavys susitvarkyti su vaistų registracija ir pristatymu, o didžiosios dalies vakcinų reikėtų laukti vėliau.

Lietuva kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis dalyvauja bendruose Europos Komisijos koordinuojamuose pirkimuose bei jau šiuo metu yra suplanavusi įsigyti kelis milijonus vakcinų iš mažiausiai trijų gamintojų.

Laukiant COVID-19 vakcinos nuo gegužės iki sausio paankstinta data, nuo kurios bus galima pasiskiepyti vaistinėse.

Seimas antradienį priėmė pataisas, kad nuo sausio 1 dienos išplėstinės praktikos vaistininkai galės teikti sveikatos priežiūros paslaugas gyventojams, t. y. būtų galima pasiskiepyti nuo gripo ar kitų ligų.

Tai nebūtų prievolė – skiepijimą galėtų vykdyti tik tos vaistinės, kurios būtų pasiruošusios.

„Kai Lietuvą pasieks COVID-19 vakcina, mums reikės paskiepyti daug gyventojų ir tai padaryti maksimaliai greitai. Vaistinės, kurios pasiruošusios, taip pat galėtų skiepyti pacientus ir COVID-19 vakcina“, – anksčiau pristatydamas pataisas Seime sakė sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

NVSC neramina medikų susirgimai koronavirusu

Per parą koronavirusu užsikrėtus daugiau nei 50 medikų ir šios tendencijos itin neramina, teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Pasak jos, lapkričio pradžioje jau registruota daugiau sveikatos priežiūros specialistų susirgimų, nei per visą spalį, o užkrato židinių asmens sveikatos priežiūros įstaigose – itin daug.

„Tai, kas vyksta asmens sveikatos priežiūros įstaigose, kiek suserga asmens sveikatos priežiūros specialistų, tai tikrai tie skaičiai neramina. Nes per vakar dieną registruoti 53 sveikatos priežiūros specialistai, kuriems diagnozuota koronavirusinė infekcija“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė NVSC atstovė.

„Jei palygintumėme (…) spalio pilną mėnesį, buvo registruoti 724 medikams koronavirusinės infekcijos atvejai, o per šias devynias dienas lapkričio mėnesio taip pat registruoti 723 atvejai medikų tarpe“, – tvirtino ji.

Svarstys izoliaciją atvykstantiems iš Danijos

Vyriausybė trečiadienį spręs dėl 14 dienų izoliacijos atvykstantiems iš Danijos, taip pat ir kitų šalių su paplitusiu COVID-19 audinių fermose, informavo sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

„Bus siūloma nustatyti privalomą 14 dienų izoliaciją iš Danijos atvykstantiems, panaši izoliacija galės būti siūloma ir iš kitų valstybių, kuriose yra panašių problemų, t.y. Italija, Nyderlandai, Ispanija ir Švedija, jeigu iki rytojaus informacija nepasikeis ir bus patvirtinta, kad panašių problemų su plitimu būtent audinių fermose yra ir tose valstybėse“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė A. Veryga.

Ministras sako situaciją aptaręs su Danijos ambasadoriumi, taip pat gauta žinių iš Pasaulio sveikatos organizacijos, kad galbūt mutavęs virusas galėjo išplisti ir kitose valstybėse esančiose audinių fermose.

Didžiausia pasaulyje audinių kailių gamintoja Danija trečiadienį pranešė, kad sunaikins visas savo audines, šalies ūkiuose, kur auginami šie gyvūnai, aptikus mutavusią naujojo koronaviruso versiją, paplitusią tarp žmonių.

Skaičiuojama, kad audinėse pakitusiu koronavirusu užsikrėtė bent 12 žmonių.

Mokslininkai nerimauja, kad pakitęs virusas gali būti visiškai ar iš dalies atsparus šiuo metu kuriamoms vakcinoms, taip paverčiant jas neveiksmingomis arba veiksmingomis tik iš dalies.

Lietuvos institucijos teigia atidžiai stebinčios situaciją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA