Užsikrėtus COVID-19, į darbą galima grįžti po 10 dienų ir net neatlikus tyrimų: ką darbe patiria persirgę šia liga | Kas vyksta Kaune

Užsikrėtus COVID-19, į darbą galima grįžti po 10 dienų ir net neatlikus tyrimų: ką darbe patiria persirgę šia liga

delfi.lt / Ernestas Naprys 2020/11/10 10:07
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Susirgus besimptome ar lengva COVID-19 forma dabar pakanka 10 dienų izoliacijos ir tuomet galima grįžti į darbą, nebereikia ir dviejų iš eilės neigiamų tyrimų atsakymų, nurodyta gydymo tvarkoje. Tokių darbuotojų kratomasi – kalbama apie patiriamą diskriminaciją darbe, baimes. Tačiau darbdaviai ar kolegos neturėtų nerimauti – po 10 dienų ligos COVID-19 jau nebeužkrečiama, teigia Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius.

Tarp darbuotojų tvyro baimės, patiriama diskriminacija

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė patvirtina, kad anksti po COVID-19 ligos į darbą grįžę darbuotojai patiria diskriminaciją darbe ir tokios situacijos neretos.

„Tikrai teko susidurti ir mes irgi buvome labai pasipiktinę. Turėjom atvejį konkretų, kai savaitę žmogus gavo nedarbingumo lapelį, savaitę pabuvo namuose, nes buvo lengva forma, lengvi simptomai. Jie lyg ir išnyko, toliau niekas nedarė testo, o liepė eiti į darbą. Tai ačiū Dievui, kad darbdavys buvo sąmoningas ir pats leido dirbti iš namų, liepė pabūti namuose. Bet mane tokie dalykai stebina. Mes jau pavasarį turėjome patirties testuojant net ir pasveikusį žmogų, kuriems virusas užsiliko net iki 2 mėnesių“, – pasakoja I. Ruginienė.

Ji patikino neturinti jokios informacijos apie tai, kad greitai sveikais pripažinti pacientai nebegali užkrėsti koronavirusu.

„Pavasarį, atsimenu labai aiškiai, net neišleisdavo iš ligoninės, kol testas netapdavo neigiamas. Tai dabar visiškai neaišku, kodėl nedaro pakartotino testo. Medikai jei yra įsitikinę, kad žmogus tikrai yra sveikas ir negali užkrėsti, visuomenei turėtų ir išaiškinti. Nes mes jokio išaiškinimo neturime, ir turėjome jau kelis atvejus, kai žmogui netgi buvom liepę medikų paklausti, kodėl nedaro testo – ir medikai tam žmogui nieko neišaiškino“, – sako I. Ruginienė.

Inga Ruginienė / DELFI nuotr.

Anot jos, tai lemia itin įtemptas situacijas darbo vietose.

„Kitas dalykas – darbo kolektyvo požiūris į tą žmogų, apie tai irgi niekas nekalba. Nes grįžta žmogus po ligos, gydytojai sako, kad sveikas, bet jis patiria darbo kolektyvo diskriminaciją, nes visi jo šalinasi. Žmonės nesupranta, ar jis dar gali užkrėsti, ar ne. Paprastam žmogui tokios informacijos nėra ir visiems atrodo, kad jis dar mėnesį gali užkrėsti“, – pasigedo daugiau informacijos I. Ruginienė.

Darbdaviai negali paveikti darbuotojo nedarbingumo

Socialiniame tinkle „Facebook“ net ir tarp medikų kilo diskusija, ar pacientą, pasigavusį koronavirusą, galima po 10 dienų laikyti pasveikusiu ir išleisti į darbą.

„Vis dažnėjanti situacija: Pacientas su COVID-19 PGR teigiamu. Besimptomis. 10 dienų izoliuojasi su nedarbingumu. Simptomų neatsiranda. 11-tą dieną darbdavio lėšomis pakartojamas COVID-19 PGR – teigiamas. Simptomų nėra. Darbdavys reikalauja imti nedarbingumą ir negrįžti į darbą. Pacientas iš šeimos gydytojo reikalauja nedarbingumo. Jūsų taktika?“, – pagalbos medikų grupėje ieškojo vienas specialistas.

Sveikatos apsaugos ministerijos tvarkoje nustatytas 10 dienų terminas besimptomiams ir lengva COVID-19 forma sergantiems pacientams. V. Kasiulevičius patikina, kad toks terminas yra pakankamas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pažymi, kad darbdavys negali nurodyti darbuotoju „išsiimti nedarbingumo pažymėjimą“.

„Nedarbingumo pažymėjimas COVID-19 susirgusiam asmeniui išduodamas iki kol asmuo vėl tampa darbingas. Darbdavys neturi galimybės paveikti darbuotojo nedarbingumo, nes nedarbingumo pažymėjimą atsižvelgdamas į konkrečią situaciją išduoda šeimos gydytojas“, – paaiškino ministerija.

Valstybinės darbo inspekcija (VDI) patvirtina, kad sulaukia skambučių su klausimais, kaip elgtis, jei darbuotojui, persirgus COVID-19 ir pasibaigus nedarbingumui, darbdavys atsisako leisti grįžti jam į darbą.

„Jei darbuotojas yra sveikas ir darbdavys gali suteikti darbuotojui darbo, darbdavys neturi teisės neleisti dirbti. Jei vis dėlto darbdavys neleidžia darbuotojui dirbti, tokiu atveju darbuotojui rekomenduojama raštiškai kreiptis į darbdavį su prašymu nurodyti, dėl kokių priežasčių jam neleidžiama grįžti į darbą. Jei priežastys yra nepagrįstos (minimu atveju darbuotojas yra sveikas), darbuotojas gali kreiptis į VDI ir į Darbo ginčų komisiją. Jei darbdavys baiminasi užsikrėtimo grėsmės, jis gali neleisti darbuotojui dirbti, tačiau turi mokėti visą jam priklausantį darbo užmokestį“, – komentare teigia VDI.

Gydymo tvarkoje – 10 dienų terminas

Kriterijai, kada pacientas laikomas pasveikusiu nuo COVID-19, yra aprašyti specialiame diagnostikos ir gydymo tvarkos apraše, kurį patvirtino Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Terminas, kada galima grįžti į darbą, skiriasi priklausomai nuo to, ar ligos forma yra besimptomė, lengva, ar sunki.

Pacientams, sirgusiems besimptomės formos COVID-19 liga, izoliacija gali būti nutraukiama po 10 dienų nuo nosiaryklės ir ryklės tepinėlio, kurį ištyrus PGR (molekulinės diagnostikos) metodu buvo aptiktas SARS-CoV-2 virusas, paėmimo dienos.

Jeigu sergama lengvos formos COVID-19 liga, į darbą taip pat gali tekti grįžti po 10 dienų – tačiau ne nuo tepinėlio paėmimo, o po 10 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios, rašoma tvarkoje. Nutraukti izoliaciją galima, jei pacientas nebekarščiuoja ne mažiau nei 3 dienas, nevartodamas antipiretikų, ir susilpnėjo kiti COVID-19 ligos simptomai.

Lengva COVID-19 ligos forma laikomi tokie simptomai: karščiavimas, kosulys, gerklės skausmas, nosies užburkimas, silpnumas, galvos skausmas, raumenų skausmas, skonio ir uoslės sutrikimai, retais atvejais pykinimas, vėmimas, viduriavimas, tačiau nebūna dusulio.

Karščiavimas / R. Tenio nuotr.

Esant sunkiai COVID-19 ligos formai, paciento izoliaciją galima nutraukti po 20 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios, jei ligos simptomai susilpnėjo ir pacientas nebekarščiuoja ne mažiau kaip 3 dienas, nevartodamas antipiretikų.

Tik išskirtinais atvejais gydytojo sprendimu galima trumpesnė izoliacija nei numatyta apraše – tuomet reikia per parą atlikti du tyrimus PGR metodu, abu jie turi būti neigiami.

„Pacientas laikomas pasveikusiu gydančio gydytojo sprendimu, bet ne anksčiau nei jam gali būti nutraukiama izoliacija. Pasveikus pacientui nuo COVID-19 ligos, gydytojas ESPBI IS formoje E025 įrašo diagnozę“, – teigiama naujausioje aprašo versijoje.

Pasveikus nuo COVID-19 ligos, 3 mėnesių laikotarpiu nuo pirmųjų COVID-19 ligos simptomų atsiradimo dienos, kartoti SARS-CoV-2 viruso tyrimų PGR metodu nerekomenduojama.

Viceministrė: po 10 dienų užkrėsti kitų nebegali

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė Viceministrė sako, kad jau yra mokslinių įrodymų, jog po 10 d. žmonės kitų užkrėsti nebegali, tad nebėra prasmės daryti tyrimų.

„Po 10 d. teigiamas tyrimas nereiškia, kad gali užkrėsti kitus. Būtent todėl, remiantis tarptautinių organizacijų duomenimis, atlikti pakeitimai“, – teigia ji.

V. Kasiulevičius patvirtina: 10 dienų pakanka, o jei yra komplikacijų – gydoma toliau

Šeimos gydytojas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius, patvirtina, kad 10 dienų termino pakanka.

„Taip, nebeužkrečia, yra nauji įrodymai. Pandemijos pradžioje buvo reikalaujama atlikti pakartotinus tyrimus ir įrodyti, kad žmogus neserga. Tai yra – du iš eilės tyrimai, ir žmogus neserga. Bet paaiškėjo, kad viruso dalelės lieka organizme ilgą laiką, net iki 83 dienų. Tad kartais taip būna, kad žmogus keletą mėnesių galėtų būti nedarbingas tiesiog dėl to, nes jo organizme būtų aptinkamos tos dalelės, bet tai nėra susiję su infekcija“, – paaiškino profesorius.

Vytautas Kasiulevičius / DELFI nuotr.

Pasak jo, įprastai viruso pasėliai nebeeauga po 9 dienų nuo susirgimo, nors dalelės dar aptinkamos.

„Net ir sunkiai sirgdami pacientai paprastai nebeužkrečia po 10 dienų nuo susirgimo. Tai yra jau bent pagal statistiką ir įvairius tyrimus. Bet aišku, jei yra sunkesnė liga, izoliacija yra ilgesnė“, – sako V. Kasiulevičius.

Jis paaiškina, kad medikai, skirdami nedarbingumą, įvertina žmogaus savijautą.

„10 dienų terminas yra kai kalbama apie besimptomę formą. Bet jei kalbama apie simptomus, tai žmogus gali kosėti, sirgti, karščiuoti, yra įvairiausių dalykų. Mes, kaip ir persirgusių gripu, kurie turi komplikacijų, neišleidžiame į darbą, taip ir šiuo atveju. Ši infekcija nėra kažkuo išskirtinė“, – sako V. Kasiulevičius.

Pasaulio sveikatos organizacija (WHO) nustatė tokius kriterijus išleisti pacientus iš izoliacijos: 10 dienų nuo patvirtinto teigiamo COVID-19 testo atvejams be simptomų, arba 10 dienų po pasirodžiusių simptomų, jei bent tris paskutines dienas simptomų nebebuvo likę.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) taipogi rekomenduoja, kad daugumai asmenų, susirgusių COVID-19, izoliacija ir atsargumo priemonės gali būti nutrauktos po 10 dienų nuo simptomų pasirodymo, jei asmuo nekarščiavo per 24 valandas.

„Turimi duomenys rodo, kad asmenys su lengvu ar vidutinio sunkumo COVID-19 išlieka užkrečiančiais ne ilgiau nei 10 dienų po to, kai pasirodo simptomai. Asmenys, sergantys sunkesnia ar kritine liga, ar turintys rimtą imuninės sistemos sutrikimą, gali užkrėsti ne ilgiau nei iki 20 dienų po simptomų atsiradimo. Pasveikusių asmenų mėginiuose iki 3 mėnesių nuo ligos pradžios galima toliau aptikti SARS-CoV-2 RNR, tačiau daug mažesnėmis koncentracijomis nei ligos metu, tokiomis apimtimis, kai replikacijai tinkamas virusas nebuvo išgautas ir infekcija yra mažai tikėtina“, – rašoma CDC svetainėje.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA