R. Kėvalas pateikė naujausius mokslinius faktus: mokyklų uždarymas yra perteklinis reikalavimas | Kas vyksta Kaune

R. Kėvalas pateikė naujausius mokslinius faktus: mokyklų uždarymas yra perteklinis reikalavimas

R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Nuo pirmadienio priešmokyklinukams ir pradinukams Kaune sugrįžus į mokyklų suolus, daugelis tėvų kiek lengviau atsikvėpė, nors kai kurie bijo vaikų ugdymo įstaigas esant potencialiais koronaviruso židiniais. Žinomas Kauno klinikų vaikų gydytojas Rimantas Kėvalas sklaido nerimo šešėlį – anot profesoriaus, daug pavojingesnis už koronavirusą vaikams yra sumažėjusi vakcinacija nuo kitų ligų.

„Žinau, kokios aistros verda šeimose, kurios turi vaikų, ir mokyklų bendruomenėse. Pasidalinta į dvi stovyklas: vieni džiaugiasi, kad vaikai vėl eina į mokyklas ir mokosi įprastu būdu, o kiti mano, kad tai yra blogas sprendimas, nes sergančiųjų daugėja, o vaikai vienas kitą užkrės ir dar parneš užkratą namo, reikalauja mokyklas toliau tęsti nuotolinį mokymą. Dalis mokyklų šiam spaudimui pasiduoda“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pirmadienį teigė žurnalistas Dainoras Lukas.

Jo žodžiais, čia praverstų patikima informacija apie tai, ar vaikai dažnai tampa užkrato šaltiniais ir ar pateisinamas mokyklų uždarymas. D. Lukas socialiniame tinkle paviešino Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovo profesoriaus R. Kėvalo pateiktus duomenis iš European Society for Paediatric Infectious Diseases (ESPID) 38-ojo kongreso dėl COVID-19.

Kaip nurodo R. Kėvalas, absoliuti dauguma vaikų COVID-19 serga besimptome arba lengva forma, ir tik labai pavieniai atvejai pakankamai sunkūs ir komplikuoti. Tai stebima ir Lietuvoje.

Antra, vaikai pirminiu infekcijos užkrato šaltiniu būna retai, t. y. apie 2-3 proc. atvejų. Remiantis Bostono ir Vienos studijomis, suaugusieji užkrečia vaikus, kurie nėra pirminis infekcijos šaltinis, kaip buvo galvojama pavasarį.

„Sumažėjus vakcinacijos apimtims (kalbama apie įprastinius kūdikių ir mažų vaikų skiepus), bijoma vakcinomis valdomų ligų protrūkio. Ypač bijoma tymų protrūkio, kas buvo visai neseniai ir Lietuvoje. Tai gana realus pavojus“, – dėstė R. Kėvalas, pabrėžęs, kad šį sezoną būtina skiepytis nuo gripo.

Vaikų ligų klinikos vadovo teigimu, mokyklų uždarymas, ypač iki 10-12 metų amžiaus mokinių, yra perteklinis ir neracionalus epidemiologiškai reikalavimas.

„Esminė žinutė yra ta, kad COVID-19 tiesiogiai nėra vaikų problema, tačiau vaikams turi šalutinį neigiamą poveikį per vakcinomis valdomų ligų protrūkio pavojų, sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo sutrikimą. Svarbiausia vaikų problema yra įprastinio mokymosi proceso nutraukimas, ypač iki 10-12 m. amžiaus mokinių“, – savo komentare pažymi R. Kėvalas.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad per lapkričio 8 d. patvirtinti 1056 nauji COVID-19 susirgimai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, koronaviruso atvejų skaičius konkretiems žmonėms jau siekia 25 755, šiuo metu serga 19 629, mirė 210, o pasveiko 5813 pacientų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA