Aplink Kauną esančios ligoninės didina koronaviruso pacientams skirtų lovų skaičių | Kas vyksta Kaune

Aplink Kauną esančios ligoninės didina koronaviruso pacientams skirtų lovų skaičių

BNS, „Kas vyksta Kaune“ inf. 2020/11/09 19:12
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Kaune mažėjant vietų gydyti COVID-19 pacientams, į pagalbą pasitelkiamos Prienų, Kėdainių, Jurbarko gydymo įstaigos. Tuo metu Kauno savivaldybė skelbia apie dvigubai didinamus Žemuosiuose Šančiuose įkurtos Karščiavimo klinikos pajėgumus.

Didinamas lovų skaičius kituose miestuose

Kaip naujienų agentūrą BNS informavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikos, COVID-19 sergančių pacientų gydymą organizuojanti LSMU Kauno ligoninė jau prieš dvi savaites pasiekė 70 proc. koronavirusu užsikrėtusių pacientų lovų užimtumą.

Klinikų prašymu, LSMU Kauno ligoninė padidino COVID-19 lovų skaičių nuo 100 iki 130, Marijampolės ir Jurbarko apskrityse įsteigta atitinkamai 30 ir 20 lovų. Pačių Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikoje įsteigta 20 reanimacijos lovų sudėtingiausiems pacientams. Tačiau to nepakako, tad įrengta dar 100 lovų (iš jų dešimt – reanimacijos), pasitelkiant gydymo įstaigas kituose miestuose.

„Nuo šio šeštadienio Prienų ligoninėje šiems pacientams įsteigtos 20 lovų, Jurbarko ligoninėje – papildomos dešimt lovų. Taip pat nuo šiandien COVID-19 liga sergantiems pacientams 30 lovų skiriamos Kėdainių ligoninėje. LSMU Kauno ligoninėje šiems pacientams papildomai skiriamos 30 terapinių bei dešimt reanimacijos lovų“, – BNS nurodė Kauno klinikos.

Užimta du trečdaliai vietų

Gydymo įstaiga nurodo, kad iš viso šią dieną Kauno regione gydomi 207 COVID-19 liga sergantys pacientai, užimta du trečdaliai vietų – iš viso numatytos 306 lovos su visa būtina infrastruktūra ir sveikatos priežiūros specialistais. 36 lovos skirtos reanimacijai.

„Šios dienos duomenimis, LSMU Kauno ligoninėje COVID-19 pacientams skirtų lovų užimta 121. Kauno klinikose iš 20 reanimacijos lovų užimtos 15, Marijampolės ligoninėje – 24, o Jurbarko ligoninėje – 41 COVID-19 liga sergantiems pacientams skirta lova. Šiuo metu Kėdainiuose visos COVID-19 sergantiems pacientams skirtos lovos laisvos, o Prienuose užimtos šešios“, – informavo Kauno klinikos.

Pasak klinikų atstovų, esant poreikiui, Kauno regiono ligoninėse bus galima pritaikyti ir daugiau kitiems pacientams skirtų vietų COVID-19 ligoniams, čia iš viso yra 1560 lovų su deguonies tiekimo įranga.

Karščiavimo klinikoje – dvi medikų komandos

Tuo metu Kauno savivaldybė pirmadienį paviešintame pranešime informuoja apie būtinųjų paslaugų teikimą stiprinančią Karščiavimo kliniką, kuri leidžia efektyviau atskirti ligonius, galimai sergančius lengva COVID-19 forma nuo „pagavusiųjų“ eilinį peršalimą.

„Čia dirbantys specialistai aprūpinti visa reikiama įranga saugiam karščiuojančių gyventojų priėmimui, plaučių rentgenoskopijai, kraujo ir PGR tyrimams. Viena gydytojų komanda per pamainą aptarnauja apie porą dešimčių karščiuojančių pacientų. Jie į Karščiavimo kliniką priimami kasdien nuo 8 iki 12 val.“ – nurodo savivaldybė.

Nuo šios savaitės klinikoje dirba jau dvi medikų komandos, aptarnausiančios keliskart daugiau žmonių. Atsiradus dar didesniems pacientų srautams, darbą pradėtų ir trečioji brigada, kuri dirbtų popietinėje pamainoje, nuo 12 iki 16 val.

Tik su gydytojo siuntimu

Kauno miesto poliklinikos Šančių padalinyje (A. Juozapavičiaus pr. 72; įvažiavimas – iš Siūlų gatvės) veikianti Karščiavimo klinika įsikūrusi atskirame pastato korpuse, lankytojai į patalpas patenka per atskirą įėjimą. Įstaigos patalpos saugiai izoliuotos nuo greta veikiančios poliklinikos.

Vizitui į Karščiavimo kliniką registruojami tik šeimos gydytojo ar greitosios pagalbos medikų siuntimą turintys pacientai. Pajutus viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms būdingus simptomus – gerklės skausmą, šaltkrėtį, kosulį, pasunkėjusį kvėpavimą bei didesnę nei 37,8 temperatūrą – asmuo pirmiausia turi kreiptis į savo šeimos gydytoją nuotolinei konsultacijai.

Įvertinus gautus nusiskundimus ir simptomų visumą, gydytojas nuspręs ar pacientui skiriamas gydymas nuo peršalimo, ar vis tik reikia atlikti išsamesnius tyrimus dėl koronavirusinės infekcijos. Siuntimas vizitui užpildomas elektroniniu būdu, o jį gavęs Karščiavimo klinikos koordinatorius susisiekia su kiekvienu pacientu jo nurodytu telefonu.

Atvykimas – automobiliu

Karščiavimo klinikoje peršalimo simptomus jaučiantys pacientai apžiūrimi gydytojų. Priklausomai nuo sveikatos būklės ir tyrimų rezultatų, asmuo išleidžiamas į saviizoliaciją namuose arba nukreipiamas į kitas gydymo įstaigas.

Jei karščiuojantis pacientas į kliniką negali atvykti nuosavu automobiliu arba būti atvežtas šeimos nario, dėl pervežimo paslaugos gali kreiptis į Kauno miesto savivaldybę tel. 8-677 94119 nuo 8 iki 20 val. kasdien.

Gyventojai, primena savivaldybė, į Karščiavimo kliniką privalo atvykti tiksliai nustatytu laiku bei laikytis visų saugumo priemonių – dėvėti apsaugines kaukes, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo bei būtinosios rankų higienos.

Norėdami atšaukti savo vizitą, pacientai raginami apie tai informuoti Karščiavimo klinikos koordinatorių. Atsilaisvinusi vieta bus pasiūlyta kitam pacientui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA