Koronaviruso plitimą turėjusi pažaboti programėlė susiduria su dideliais sunkumais | Kas vyksta Kaune

Koronaviruso plitimą turėjusi pažaboti programėlė susiduria su dideliais sunkumais

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Praėjusią savaitę pristatyta naujoji programėlė „KoronaSTOP“ sulaukia vis daugiau kritikos. Vartotojai teigia, kad ji yra nefunkcionali, o apsikrėtę asmenys susiduria su sunkumais gaunant unikalų kodą, kurį įvedus, apie užsikrėtimo grėsmę būtų informuojami kiti vartotojai.

Teigiama, kad iki pirmadienio programėlę atsisiuntė 57 tūkst. gyventojų.

„Noriu paraginti ir priminti, kad tokią programėlę būtų gerai atsisiųsti į savo telefonus ir prisidėti prie kontaktų atsekimo“, – teigia Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, pristatydamas naujausią koronaviruso situaciją Lietuvoje.

Užsikrėtę asmenys negauna unikalaus kodo

Portalo „Kas vyksta Kaune“ duomenimis, dalis vartotojų, nors ir kreipiasi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, negauna unikalaus kodo, kurį galėtų įvesti į programėlę ir aktyvuoti. Be šio kodo programėlė apie užsikrėtusį vartotoją informacijos kitiems siųsti negali.

Su portalo redakcija susisiekęs Donatas, kuriam yra diagnozuotas koronavirusas teigia, kad nors jis ir nori, aktyvuoti programėlę, jam niekas neatsiunčia unikalaus kodo.

„Na bėda tame, kad aš kaip benorėčiau aktyvuoti, man nepavyksta atsižymėti tame apps’e, kad aš sergu (o aš iš tikro sergu). Jei ir kitiems taip, tai niekas ir negausite pranešimo, kad buvote arti sergančio. Ten kažkokį atvejo kodą reikia gauti, bet niekaip man jo ne atsiunčia“, – teigia Donatas.

Sergantis žmogus teigia, kad nors ir bandė gauti kodą per programėlę, jam nepavyko.

„Aplikacijoje paspaudus, kad sergi, turi atsiųsti SMS, bet jos negavau. Tada antra opcija skambinti į NVSC ir gauti tą kodą, bet ten prisiskambinti nėra lengva“, – teigia pašnekovas.

Savaitgalį programėlės veikimas buvo sutrikęs

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai gavo informacijos, kad praėjusį savaitgalį mobilioji programėlė neveikė tinkamai.

Vartotojai, jungdamiesi su „Android“ operacinės sistemos įrenginiais, gavo sisteminį pranešimą, kurį pateikiame žemiau.

Programėlės sutrikimai / Kas vyksta Kaune pav.

Tuo tarpu iOs operacinės sistemos naudotojai, turintys „Apple“ telefonus pastebėjo, kad nors įsidiegę programėlę ir davė sutikimą naudoti „Bluetoth“ ryšį, aplikacijoje gavo pranešimą, kad funkcija nėra įjungta.

Programėlės sutrikimai / Kas vyksta Kaune pav.

Pirmadienį, spaudos konferencijos metu, programėlės kūrėjai teigė, kad savaitgalį buvo susidurta su techninėmis problemomis, kurių priežastis nėra aiški, bet neatmetama kibernetinės atakos versija.

Ne visiems suprantama programėlės nauda

Programėlę išbandę vartotojai teigia, kad jiems nėra iki galo suprantamas programėlės veikimas, juk asmenys, kuriems nustatytas koronavirusas, turi izoliuotis namie ir po miestą nevaikščioti. Taip pat keliamas klausimas, kad jei vartotojas gaus pranešimą, jog jo užsikrėtimo rizika yra didelė, nėra aišku, kurioje vietoje rizika buvo užfiksuota, nes programėlė rizikos duomenis atnaujina kas parą, o vartotojams nėra pateikiama informacija, kurioje vietoje jis galėjo susitikti su infekuotu asmeniu.

Paskutinės spalio savaitės duomenimis, pagal programėlės parsisiuntimų skaičių pirmauja Suomija (45 proc.), Airija (42 proc.), Portugalija (24 proc.), Vokietija (24 proc.). Programėlę naudoja 9 proc. kaimynės Latvijos, 11 proc. Estijos, 4 proc. Lenkijos gyventojų. Lietuvoje parsisiuntusių vartotojų skaičius nuo gyventojų skaičiaus siekia maždaug 2%.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA