Keli šimtai karių Lietuvoje pradeda privalomąją karo tarnybą | Kas vyksta Kaune

Keli šimtai karių Lietuvoje pradeda privalomąją karo tarnybą

LK nuotr.

Lietuvos kariuomenėje nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) pradeda daugiau kaip 330 karių iš šešių Lietuvos regionų. Tai yra vienas iš paskutiniųjų NPPKT karių išvykimų į tarnybą šiais metais. Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją Lietuvoje ir siekiant užtikrinti karo prievolininkų saugumą, vykdant išvykimą į paskirtus dalinius, laikytasi visų su COVID-19 prevencija susijusių reikalavimų.

[galerija kiek=”8″]

Kaip nurodoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, beveik kuopa būsimųjų karių (tarp jų – 11 merginų) papildys Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalioną (Vytenio batalionas), 160 karo prievolininkų (tarp jų – 4 merginos) atvyksta į Karinių oro pajėgų Oro gynybos batalioną (OGB), o likusi dalis karo prievolininkų tarnybą pradeda Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje (KOP AB). Vytenio bataliono NPPKT kariai Bazinį kario kursą įveiks Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke.

Tarp visų pašauktųjų nėra nė vieno karo prievolininko, paskirto atlikti tarnybą privaloma tvarka. Virš 200 karių tarnybą pasirinko atlikti savo noru ir daugiau kaip 120 į šaukiamųjų sąrašą patekusių jaunuolių išreiškė norą tarnybą atlikti pirmumo tvarka.

Trys skirtingi kariniai vienetai ir trys skirtingos patirtys, bet ne mažiau turiningos, laukia būsimųjų karių. OGB – saugoti oro erdvę virš ypač svarbių valstybinių objektų bei apginti remiamus karinius vienetus, kovos teritorijas nuo užpuolimo iš oro, panaudojant turimas priešlėktuvines gynybos priemones.

Vytenio batalionui keliamas uždavinys užtikrinti Lietuvos kariuomenės vienetų bendrą kovinį aprūpinimą Lietuvos teritorijoje ir už jos ribų bei plėtoti NATO ir ES aukštesniojo ešelono logistikos pajėgumą. KOP AB atlieka ypač svarbų vaidmenį vykdant oro policijos funkcijas bei kitas oro operacijas, kurios vykdomos iš Šiaulių karinio aerodromo, teikti paieškos ir gelbėjimo paslaugas visiems Lietuvos Respublikos oro erdvės naudotojams.

Pradėję tarnybą daliniuose jaunieji kariai įveiks bazinį kario kursą, kurio metu bus supažindinti su taktikos, inžinerijos, topografijos, rikiuotės, medicinos principais, ginklais bei daugeliu kitų kariuomenės aspektų, kuriuos vėliau gilins jau padalinio sudėtyje. Taip pat jaunuoliai susipažins su savo padalinių veikla bei specifine technika. Po tarnybos jaunuoliai galės pretenduoti į profesinę karo tarnybą arba tapti Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariais, o to nepadarę bus įtraukti į Lietuvos kariuomenės aktyvųjį rezervą.

Kur kreiptis emocinės (psichologinės) pagalbos

Emocinės pagalbos tarnyba Kontaktai
„Jaunimo linija“ 8 800 28888
(visą parą)
www.jaunimolinija.lt
„Vaikų linija“ 116 111
Kasdien 11:00 - 23:00
www.vaikulinija.lt
„Linija Doverija“
paaugliams ir jaunimui
(parama teikiama rusų kalba)
8 800 77277
II - VI 16:00 - 20:00
(išskyrus valstybės švenčių dienas)
„Pagalbos linija moterims“ 8 800 66366
(visą parą)
pagalba@moteriai.lt
„Vilties linija“ suaugusiems 116 123
(visą parą)
www.viltieslinija.lt
vilties.linija@gmail.com
​„Tu ne vienas“ pagalbos linija www.tunevienas.lt
„Sidabrinė linija“
draugystė, bendravimas ir pagalba telefonu garbaus amžiaus žmonėms
8 800 80020
Darbo dienomis 8:00 - 20:00
www.sidabrinelinija.lt
pasikalbekime@sidabrinelinija.lt
Krizinio nėštumo centras
Nemokama pagalba teikiama gyvai, telefonu, internetu. Priklausomai nuo pagalbos poreikio, pagalbą teikia šie specialistai: psichologai, teisininkai, socialiniai darbuotojai, ginekologai, dulos, žindymo specialistės.
Pagalba galima visoje Lietuvoje.
+370 603 57912
Darbo dienomis 09:00 - 17:00
www.neplanuotasnestumas.lt
pagalba@neplanuotasnestumas.lt
Krizių įveikimo centras
Skubi, nemokama ir anonimiška psichologinė pagalba išgyvenantiems psichologinę krizę.
+370 640 51555
Darbo dienomis 16:00 - 20:00
Šeštadieniais 12:00 - 16:00
www.krizesiveikimas.lt
info@krizesiveikimas.lt
Facebook Messenger
Skype susirašinėjimas
Skype skambutis
Mobilioji psichologinių krizių įveikimo komanda
Nemokama pagalba organizacijoms ir šeimoms, įvykus kriziniams atvejams (po savižudybės, žmogaus mirties, dingimo, avarijų ir t.t.). Konsultuoja įmonių vadovybes gyvai ar nuotoliu.
1815
kriziukomanda.lt
Programėlė „Pagalba Sau“ ne tik padeda stebėti savo būseną, bet ir suteikia informaciją, kur kreiptis ar nukreipti kitą, prireikus pagalbos.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA