Kauno rajono gyventojams – nemokamos „Sveika širdis – laimingas gyvenimas“ veiklos | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono gyventojams – nemokamos „Sveika širdis – laimingas gyvenimas“ veiklos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Širdies ir kraujagyslių ligos iki šiol išlieka pagrindine Lietuvos moterų ir vyrų mirties priežastimi. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialistų teigimu, tarp didžiausių šių ligų rizikos veiksnių rikiuojasi rūkymas ir alkoholio vartojimas, padidėjęs cholesterolis, nutukimas, diabetas, netaisyklinga mityba, mažas fizinis aktyvumas bei nuolatinis stresas. Siekiant edukuoti, motyvuoti ir tokiu būdu sumažinti šių ligų riziką, Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras gyventojus kviečia į nemokamus sveikos gyvensenos mokymus „Sveika širdis – laimingas gyvenimas“.

„Širdies ir kraujagyslių ligoms išliekant dažniausia mirštamumo priežastimi šalyje, mūsų tikslas – atkreipti dėmesį į pagrindinius šių ligų rizikos veiksnius. Tai — rūkymas, padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, padidėjusi cholesterolio koncentracija kraujyje, netaisyklinga mitybą bei mažas fizinis aktyvumas.

Taip pat širdies ir kraujagyslių ligų vystymuisi įtakos turi ir antsvoris, nutukimas, cukrinis diabetas, piktnaudžiavimas alkoholiu bei, žinoma, nuolatinis stresas. Stresas tiesiogiai veikia kraujospūdį, didina stresinių hormonų kiekį, kurie sukelia kraujagyslių spazmus. Taigi, norint išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, svarbiausia – atkreipti dėmesį į savo kasdieninę gyvenseną“, – sako Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro direktorius Laurynas Dilys.

Siekiant mažinti širdies ir kraujagyslių susirgimų skaičių, Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras inicijuoja nemokamą projektą „Sveika širdis – laimingas gyvenimas“. Projekto metu, nuotolinių užsiėmimų pagalba Kauno rajono visuomenės biuro specialistai į rizikos grupę patenkančius 40-65 metų amžiaus gyventojus edukuos sveikatos puoselėjimo ir stiprinimo temomis.

„Nuotolinių užsiėmimų metu gyventojus motyvuos gyventi sveikiau ir tokiu būdu sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto riziką. Mokymus sudarys 7 teoriniai ir praktiniai užsiėmimai, kuriuos ves savo srities profesionalai: gydytoja, psichoterapeutė, dietologė ir kineziterapeutė“, – teigia visuomenės sveikatos biuro specialistė Karolina Brazaitytė.

Nuotolinių užsiėmimų ciklas / Organizatorių nuotr.

Susitikimų su gydytoja metu bus aptartos sveikos gyvensenos ir jos reikšmės lėtinių neinfekcinių ligų prevencijai temos. Taip pat – širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto rizikos veiksniai, jų įtaka sveikatai, galimos komplikacijos bei svarbiausi sveikatos rodikliai. Užsiėmimų metu su gydytoja bus galima konsultuotis dominančiomis temomis bei pasitarti dėl asmeninių sveikatos problemų.

Susitikimo su dietologe metu bus aptarta mitybos reikšmė širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto atsiradimui bei prevencijai, sveikos mitybos principai, sveikatai palankaus maisto pasirinkimas, antsvorio ir nutukimo prevencija bei mažinimas. Praktinio užsiėmimo metu dietologė mokys kaip tinkamai pasirinkti produktus bei planuoti savo mitybą. Šių užsiėmimų metu diplomuota ugdančioji virėja padės sugriauti mitus apie sveikos mitybos sudėtingumą ir nepatrauklumą.

Dalyvių lauks ir nuotoliniai susitikimai su kineziterapeute. Teorinio užsiėmimo metu bus aptarta fizinio aktyvumo reikšmė širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto prevencijai, pristatytos PSO fizinio aktyvumo rekomendacijos, tinkamo fizinio aktyvumo ir krūvio pasirinkimas. Praktinio užsiėmimo metu dalyviai bus mokomi mankštos pratimų, kuriuos galėtų nesunkiai atlikti savarankiškai namuose.

Susitikimo su psichoterapeute metu dalyviai sužinos apie streso reikšmę širdies ir kraujagyslių ir cukrinio diabeto atsiradimui, darbo ir poilsio režimo svarbą. Užsiėmimas padės dalyviams suvokti streso prigimtį, teigiamo bei neigiamo poveikio aspektus, streso ryšį su gyvensena, vertybėmis, nuostatomis. Praktinio užsiėmimo metu dalyviai išmoks naudoti dėmesingo įsisąmoninimo, dar žinomo „Mindfulness“ terminu, streso valdymo technikos elementus. Jų tikslas – padėti mažinti ar net visiškai užkirsti kelią stresui.

„Siekiant maksimalaus mokymų efektyvumo, dalyviui sutinkant, bus prašoma išsimatuoti ir kuruojančiam asmeniui pateikti svarbiausius savo kūno rodiklius: kūno masės indeksą (arba ūgį ir svorį), liemens apimtis ir arterinį kraujo spaudimą“, – sako Kauno rajono visuomenės biuro specialistė.

Mokymai „Sveika širdis – laimingas gyvenimas“ Kauno rajono gyventojams organizuojami nemokamai, tačiau būtina išankstinė registracija. Užsiregistruoti bei gauti daugiau informacijos gyventojai gali el. paštu karolina.brazaityte@kaunorvsb.lt arba telefonu +370 600 98392.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA