Pirkiniai iš Kinijos brangs: panaikinta PVM lengvata mažos vertės siuntoms | Kas vyksta Kaune

Pirkiniai iš Kinijos brangs: panaikinta PVM lengvata mažos vertės siuntoms

delfi.lt / Edgaras Savickas 2020/11/05 11:30
Asociatyvi / Muitinės departamento nuotr.

Ketvirtadienį Seimas nusprendė panaikinti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą pigesnėms nei 22 eurai siuntoms iš trečiųjų šalių. Tai reiškia, kad tokiose internetinėse parduotuvėse kaip „Aliexpress“ apsiperkantys Lietuvos gyventojai nuo 2021 metų liepos už jas turės susimokėti 21 proc. daugiau.

Už įstatymo pakeitimą balsavo 76 Seimo nariai, o pasisakiusiųjų prieš arba susilaikiusiųjų nebuvo.

„Vartotojai į Europos Sąjungą iš trečiųjų šalių šiuo metu gali importuoti prekes be PVM, jei neviršijama 22 eurų riba. O vykstant nuotolinei prekybai ES viduje tokios nustatytos ribos nėra, kas lemia nepalankią ES asmenų konkurencinę padėtį, nes jie parduodami prekes ES vartotojams PVM turi mokėti, neatsižvelgdami į prekės vertę.

Todėl siūloma ES mastu suvienodinti šias taisykles, t. y. atsisakyti importo PVM lengvatos taikymo tokioms smulkioms prekių siuntoms“, – dėstoma priimto PVM įstatymo aiškinamajame rašte.

Europos Komisijos vertinimu, dėl 22 eurų lengvatos Bendrija per metus netenka apie 1 mlrd. eurų PVM, o dėl piktnaudžiavimo šia lengvata dar 4 mlrd. eurų.

Tuo metu viešosios politikos analizės ir konsultacijų bendrovės ESTEP tyrimas parodė, kad pernai dėl elektroninės prekybos iš trečiųjų šalių Lietuvos prekybos sektorius negavo 142 mln. eurų pajamų, iš jų apie 18 mln. eurų – mažos vertės siuntos. Tai sudaro maždaug 1 proc. visos Lietuvos mažmeninės prekybos apyvartos.

Kaip „Delfi“ pasakojo konsultacijų bendrovės „Rodl & Partner“ vidaus mokesčių skyriaus vadovas Mantas Mališauskas, gana įprasta, kad siuntose iš trečiųjų šalių būna neteisingai nurodoma kaina arba jos deklaruojamos kaip dovana. Tačiau panaikinus lengvatą, sukčiauti tokiu būdu nebepavyks.

Pagal iki 2021 metų liepos 1 dienos galiosiančią tvarką, jei prekės vertė nesiekia 22 eurų, PVM mokėti nereikia. Jei prekė viršija 22 eurus, bet nesiekia 150 eurų, tuomet reikia susimokėti PVM. Lietuvoje standartinis šio mokesčio tarifas yra 21 proc., 9 proc. reikia mokėti už knygas.

Jei prekės vertė yra didesnė nei 150 eurų, tuomet reikia mokėti ne tik PVM, bet ir muitą, kuris priklauso nuo prekės rūšies. Už siuntą dar gali tekti susimokėti akcizą, jei joje yra alkoholio arba tabako. Prie galutinės 150 eurų viršijančios siuntos kainos dar gali prisidėti muitinės procedūrų mokestis, kurį skaičiuoja ją transportuojanti įmonė – pavyzdžiui, Lietuvos paštas.

Naujoji tvarka turėjo įsigalioti nuo 2021 metų sausio 1 dienos, tačiau dėl COVID-19 pandemijos taip vadinamo e-komercijos paketo įgyvendinimo terminas buvo atidėtas 6 mėnesiams.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA