Atnaujintoje Kauno sporto halėje „Žalgiris“ negalės žaisti penkerius metus | Kas vyksta Kaune

Atnaujintoje Kauno sporto halėje „Žalgiris“ negalės žaisti penkerius metus

„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Kol S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybvietė dėl turkų įmonės fiasko vasarą skendėjo letarge, greta esančioje Kauno sporto halėje sukosi darbininkai. 2019-ųjų gegužę pradėtą istorinės arenos rekonstrukciją užbaigti ketinama kitų metų pavasarį, tačiau čia organizuojama veikla dėl europinio projekto finansavimo bus apribota, specialiai krepšiniui statytoje halėje penkerius metus nebus galima rengti profesionalių sporto varžybų, papildomų sąlygų yra ir komerciniams renginiams.

[galerija kiek=”4″]

Montuos kėdes ir restauruotus šviestuvus

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ prieš kurį laiką minėjo Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius, visoje halėje jau išlietos grindys, viduje įrenginėjamos patalpos, atvežtos teleskopinės kėdės, tokios, kaip „Žalgirio“ arenoje, kurios leis keisti sėdimų vietų išdėstymą, naudoti visą aikštę arba, koncertų metu, dalį jos.

„Jau sugrįžo ir istoriniai prožektoriai, taip vadinamos patrankos. Net jas restauravome pagal paveldo reikalavimus ir pastatysime į vietą, kad žmonės įsivaizduotų, kaip anksčiau vyko renginiai. Tai tikra egzotika, dabar tokios erdvės apšviečiamos LED lempomis, o ten maitinimo blokas kaip du lagaminai“, – pasakojo V. Abramavičius.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis portalui pateiktame komentare pridūrė, kad įrengtas stogas, baiginėjamas fasadas. Minėtas kėdes bei šviestuvus sumontuoti planuojama iki šių metų pabaigos.

„Paskutinis vertingųjų savybių, kurias sudaro tūrinė erdvinė kompozicija, fasadų architektūrinis sprendimas, stogo, pamatų, sienų konstrukcijos, apšvietimo prožektoriai, tikslinimas buvo atliktas 2016 m. ir šio projekto metu vertingosios savybės nekeičiamos“, – pasiteiravus, kurios pastato dalys išsaugotos, o kurios pakeistos naujomis, nurodė T. Metelionis.

Tam tikrai veiklai galios embargas

Sporto halės rekonstrukciją, pažymėjo V. Abramavičius, numatyta baigti kitų metų pavasarį. Tik, prasitarė Statybos valdymo skyriaus vadovas, klausimas, ko ten sugrįžti, kai Kaunas turi „Žalgirio“ areną.

„Juolab, kad pagal europinių pinigų finansavimo sutartį, tik 25 proc. atnaujintoje halėje organizuojamų renginių galės būti komerciniai. Ji bus daugiau pritaikyta bendruomenės veiklai. Na, aš įėjęs jau dabar džiaugiuosi rezultatu, tad turėtų būti gerai. Tik konkuruoti halei su arena sunku, aišku, reikia rasti savo renginių, veiklų segmentą, kad būtų galima ten sugrįžti“, – svarstė V. Abramavičius.

Kaip pridėjo T. Metelionis, objekto kapitaliniam remontui skirtos Europos Sąjungos (ES) lėšos įpareigoja laikytis projekto finansavimo sąlygų. Pagal esamus veiklos apribojimus Kauno sporto halėje numatoma vykdyti neformalaus švietimo bei komercines veiklas. Neformalaus švietimo veikloms, kurias sudaro sporto užsiėmimai ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, numatoma 76 proc. viso halėje planuojamo darbo laiko. Kita dalis proporcingai skiriama komercinei veiklai, kaip koncertai, parodos, spektakliai, konferencijos ir kt.

„Vienas projekto finansavimo sąlygose apibrėžtų reikalavimų yra dėl profesionalaus sporto veiklų vykdymo. Kauno sporto halė numatoma kaip bendruomenės poreikiams pritaikytas daugiafunkcis centras. Profesionalaus sporto veiklų vykdymas prieštarautų projekto finansavimo sąlygoms, todėl ataskaitinio periodo metu, penkerius metus po projekto pabaigos, halėje neplanuojama organizuoti ar vykdyti tokių veiklų“, – paklaustas, ar į istorinę namų areną teoriškai galėtų sugrįžti Kauno „Žalgiris“, aiškino T. Metelionis.

Minėti reikalavimai taikomi penkerius metus po projekto įgyvendinimo pabaigos, o vėliau veiklą bus galima organizuoti be apribojimų. Anot administracijos direktoriaus pavaduotojo, planuojama, kad investicijos į objektą turėtų atsipirkti maždaug po 15 metų.

Planuota baigti iki rudens

Rekonstruoti Kauno sporto halę už 9,3 mln. eurų pernai įsipareigojo bendrovė „Versina“. Darbai pradėti 2019-ųjų gegužę, kaip skelbė savivaldybė, jie turėjo trukti ne ilgiau kaip 15 mėnesių, tad iki šių metų rudens žadėję apsisukti statybininkai atsilieka nuo grafiko. Tiesa, tuomet Lietuva dar nežinojo apie užklupsiančią pandemiją, kurią galima laikyti force majeure faktoriumi.

Po atnaujinimo pastato plotas padidės 1,5 tūkst. kvadratinių metrų, salėje bus įrengtos studomos teleskopinės tribūnos. Halėje taip pat bus įrengta vieta barui, kavinei bei erdvės ekspozicijoms, atnaujinta gaisrinė sauga, inžinerinės sistemos. Atsisakoma pakabinamų dujinių šildytuvų, iš esmės pertvarkoma pastato šildymo ir ventiliacinė sistema.

Antrajame aukšte bus įrengtos šešios universalios patalpos po 50 kv. m, taip pat daugiafunkcė patalpa su transformuojamomis pertvaromis. Joje gali būti įrengtas baras, kavinė, drabužinės, ekspozicijos, čia bus ir dalis stacionarių tribūnų.

Kauno sporto halė pastatyta Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA) pasiūlius 1939 m. trečiąsias Europos vyrų krepšinio pirmenybes surengti Kaune. Pirmojo Lietuvoje tokio techniškai sudėtingo statinio statyba truko mažiau nei pusmetį ir kainavo apie 400 tūkst. litų. Halėje buvo įrengta 11 tūkst. žiūrovų vietų, iš jų 3,5 tūkst. – sėdimos.

1958–1962 m. halė kapitališkai suremontuota: pastatytos gelžbetoninės tribūnos, pagerinta sienų šiluminė izoliacija, apšiltintas stogas, įrengta šildymo sistema. Nuo 1983 m. sporto halė su lengvosios atletikos ir futbolo stadionu sudaro vieną kompleksą, kuris 1993 m. pavadintas S. Dariaus ir S. Girėno sporto centru. 2007 m. Kauno sporto halė įrašyta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA