Lietuvos reakcija į Astravo atominės elektrinės veiklą: išsiųsta protesto nota | Kas vyksta Kaune

Lietuvos reakcija į Astravo atominės elektrinės veiklą: išsiųsta protesto nota

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lapkričio 4 dieną Lietuvos užsienio reikalų ministerija išsiuntė notą Baltarusijos užsienio reikalų ministerijai, reaguodama į vakar užfiksuotus duomenis dėl elektros energijos gamybos nesaugioje Astravo atominėje elektrinėje.

Notoje smerkiami neatsakingi Baltarusijos veiksmai, kurie sustiprina branduolines ir aplinkosaugines grėsmes ne tik Baltarusijai ar Lietuvai, bet ir visai Europai. Baltarusija raginama sustabdyti atominės elektrinės paleidimo darbus, kol nebus įgyvendinti aukščiausi branduolinės saugos standartai ir aplinkosaugos reikalavimai, rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Notoje primenama, kad atominė elektrinė pažeidžia tarptautines Espo bei Orhuso konvencijas, taip pat pabrėžiamas selektyvus bendradarbiavimas su Tarptautine atominės energetikos agentūra (TATENA), Europos Sąjungos (ES) atsparumo testų proceso metu pateiktų rekomendacijų neįgyvendinimas.

Be to, primenami neatsakyti klausimai dėl tinkamo seisminės saugos Astravo aikštelėje poveikio Lietuvos aplinkai ir gyventojams įvertinimo, saugos kultūros užtikrinimo, atominės elektrinės galimybės atlaikyti sunkaus keleivinio lėktuvo kritimą ir kiti klausimai, kuriuos kelia atsakingos Lietuvos institucijos.

Užsienio reikalų ministerija, kartu su kitomis Lietuvos institucijomis, toliau tęs veiksmus ES, tarptautinių konvencijų ir kituose tarptautiniuose formatuose, siekdama sprendimų dėl nesaugios atominės elektrinės Baltarusijoje keliamų grėsmių mažinimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA