Per mėnesį koronavirusu užsikrėtė beveik 11 tūkst. žmonių: nerimą kelia sergantys medikai, įkalinimo ir globos įstaigų židiniai | Kas vyksta Kaune

Per mėnesį koronavirusu užsikrėtė beveik 11 tūkst. žmonių: nerimą kelia sergantys medikai, įkalinimo ir globos įstaigų židiniai

BNS 2020/11/03 17:24
Asociatyvi / DELFI / D. Pipo nuotr.

Antrajai koronaviruso bangai spaudžiant Lietuvą, situacija darosi kritine. Per praėjusį mėnesį užsikrėtė daugiau nei 10 tūkstančių žmonių, virusas stipriai plinta ir tarp medikų, situacijos įkalinimo įstaigose ir globos įstaigose stipriai prastėja. Vyriausybė jau rytoj rinksis į posėdį, kurio metu bus sprendžiama dėl visuotinio karantino įvedimo.

Spalį – beveik 11 tūkst. koronaviruso atvejų

Per spalio mėnesį koronavirusas nustatytas beveik 11 tūkst. žmonių, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

„Spalio mėnesį registruota beveik 11 tūkst. infekcijos atvejų. Palyginti su rugsėjo mėnesiu, tai rugsėjį nebuvo užregistruota nė 2 tūkst. susirgimo atvejų. Jei pažiūrėsime ankstesnius mėnesius – vasaros laikotarpiu ar per pirmąją bangą – tokių rekordinių skaičių nebuvo registruota“, – per spaudos konferenciją antradienį sakė NVSC atstovė.

Pasak D. Razmuvienės, 2 proc. visų šių atvejų yra įvežtiniai, 70 proc. – asmenys, kurie užsikrėtė po kontakto su žinomu sergančiuoju, o 28 proc. – asmenys, kurių užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios.

Jos teigimu, daugumą sergančiųjų – apie 90 proc. – sudaro žmonės iki 65 metų.

„Vaikų iki dešimties metų per spalio mėnesį sirgo 137. Tai sudaro apie pusantro procento“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

NVSC specialistės teigimu, per spalį fiksuoti 69 mirties atvejai nuo koronaviruso. Mirusiųjų amžiaus vidurkis – 85 metai. Rugsėjo mėnesį mirusiųjų buvo 18.

Užsikrėtusių medikų beveik 1 tūkst.

„Dabar vis dar serga beveik tūkstantis medikų – ne tik gydytojų, bet ir slaugytojai ir slaugytojų padėjėjai“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Pasak jos, nuo pandemijos pradžios daugiausiai medikų susirgimų buvo registruota šį rudenį: iš daugiau kaip pusantro tūkstančio medikų, kurie nuo kovo pradžios buvo užsikrėtę koronavirusu, 1132 juo užsikrėtė laikotarpiu nuo rugsėjo iki lapkričio pradžios.

„Per šį laikotarpį susirgusieji medikai sudaro daugiau negu 70 procentų“, – sakė D. Razmuvienė.

Iš viso šalyje nuo pandemijos pradžios koronavirusu užsikrėtė 17 tūkst. 453 asmenys, 12 tūkst. 283 – tebeserga, 4934 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 175 žmonės. Dėl kitų priežasčių mirė 61 užsikrėtusysis.

Nerimą kelia kalinimo įstaigos

Įkalinimo įstaigose šiuo metu patvirtinti 64 koronaviruso atvejai – serga 35 kaliniai ir 29 darbuotojai, antradienį pranešė Kalėjimų departamentas.

Dar praėjusį ketvirtadienį koronaviruso atvejų skaičius įkalinimo įstaigose siekė 19.

Daugiausia atvejų patvirtinta Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje. Įkalinimo įstaigoje, kurioje bausmes atlieka apie 2 tūkst. nuteistųjų, nustatyta 30 koronaviruso atvejų kaliniams, taip pat serga ir 10 darbuotojų.

Laisvės atėmimo vietų ligoninėje kol kas patvirtinta 11 atvejų – serga trys kaliniai ir aštuoni darbuotojai.

Kauno tardymo izoliatoriuje serga penki darbuotojai ir vienas kalinys, Marijampolės pataisos namuose – trys darbuotojai, Šiaulių tardymo izoliatoriuje – du darbuotojai ir vienas kalinys, Vilniaus pataisos namuose – vienas darbuotojas.

Iš viso saviizoliacijoje yra 51 darbuotojas, taip pat 240 nuteistųjų, iš kurių 80 izoliuota po kontakto su sergančiuoju.

Dar 160 kalinių yra saviizoliacijoje, nes yra naujai pristatyti į įkalinimo įstaigas.

Praėjusią savaitę saviizoliacijoje buvo 27 darbuotojai ir 142 nuteistieji.

Įkalinimo įstaigose šiuo metu sustabdyti trumpalaikiai pasimatymai – vietoj vieno tokio pasimatymo, jeigu nuteistasis pageidauja, gali būti trys vaizdo ar telefoniniai skambučiai.

Taip pat uždraustos visų kategorijų nuteistųjų išvykos į namus.

Dėl visuomenės, nevyriausybinių organizacijų atstovų, dvasininkų patekimo į įstaigas kiekvienu atveju individualiai sprendžia laisvės atėmimo vietos įstaigos direktorius.

Židiniai registruoti net 60-yje globos ir slaugos įstaigų

Epidemiologams nerimą kelia COVID-19 židinys Klaipėdos globos įstaigoje, o nuo pandemijos pradžios globos ir slaugos įstaigose registruota apie 60 COVID-19 židinių, pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Aktualus židinys, kuris susiformavo globos bendrijoje, kuri vadinasi „Klaipėdos viltis“. Pirmadienį registruoti 22 nauji infekcijos atvejai, viso šioje įstaigoje jau registruoti 56 atvejai, iš kurių didelė dalis yra gyventojai, likę yra personalas“, – spaudos konferencijoje sakė NVSC užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Jos duomenimis, įstaiga išsidėsčiusi per du pastatus, tačiau infekcija yra apėmusi juos abu.

Per pirmadienį, NVSC atstovės duomenimis, nauji atvejai registruoti dešimtyje medicinos įstaigų.

Nuo pandemijos pradžios globos įstaigose registruota beveik 30 protrūkių. Per 30 – slaugos ir palaikomojo gydymo įstaigose.

„Tai vis dėlto 60 įstaigų Lietuvoje, kur yra įvykę protrūkiai nėra mažas skaičius“, – sakė D. Razmuvienė.

Koronavirusas patvirtintas iš viso 17 tūkst. 453 asmenims, 12 tūkst. 283 iš jų tebeserga, 4934 – pasveiko. Nuo COVID-19 mirė 175 žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA