Daugėja sunkius simptomus turinčių koronaviruso ligonių: baiminasi, kad pritrūks medikų | Kas vyksta Kaune

Daugėja sunkius simptomus turinčių koronaviruso ligonių: baiminasi, kad pritrūks medikų

BNS 2020/11/03 17:50
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Šalies medikai teigia kasdien sulaukiantys vis daugiau COVID-19 sergančių ligonių, vis didesnė dalis jų yra su sunkiais simptomais.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėjas Linas Svetikas spaudos konferencijoje antradienį tvirtino, kad vadinamuoju „ramybės periodu“ vasarą per parą kreipdavosi 20-30 pacientų, šiuo metu jų atvyksta apie 40 ir ypač padaugėja prieš savaitgalius ar po jų.

Anot jo, lyginant su pirmąja COVID-19 protrūkio banga, kai dauguma pacientų sirgo lengvesne ligos forma, daugėja sunkių ligonių.

„Dabar kiekvieną dieną į priėmimo skyrių atvyksta, iš tikrųjų, sunkiai sergantys ligoniai. Iš tikrųjų, buvo nerimas prieš ilgąjį savaitgalį, ar mes turėsime vietos visiems besikreipiantiems, kuriems reikia stacionarinio gydymo.

Todėl, kad per dieną guldome ne po vieną, ne po du pacientus, kaip galbūt kai kam atrodo, bet dešimtimis yra paguldoma, bent jau pastaruoju metu, daliai pacientų reikalingas iš karto reanimacinis gydymas“, – teigė L. Svetikas.

Pasak klinikų atstovo, drastiškai augant pacientų skaičiui, reikėtų įvertinti, kad „ligoninės nėra guminės ir neišsiplės magiškai per trumpą laiką“, taip pat turės ir toliau gydyti kitus ligonius, tačiau, jo teigimu, didesnių problemų kiltų tik išnaudojus atraminių ligoninių rezervus.

Jis taip pat paneigė įsitikinimą, kad COVID-19 pavojinga tik vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis.

„Tai tikrai nėra tiesa. Elementarus geras pavyzdys: prieš savaitę jauna moteris, tiesiai iš mūsų Priėmimo skyriaus paguldyta į reanimacijos – intensyvios terapijos skyrių, sunkios būklės. Ši infekcija gali paliesti kiekvieną ir kiekvienas gali sirgti sunkiai“, – pabrėžė medikas.

Baiminasi, jog pritrūks medikų

L. Svetikas sako, kad toliau augant užsikrėtimų skaičiui, medikams taip pat kyla nerimas, ar jų pajėgų pakaks situacijai suvaldyti, taip pat ar pakaks personalo gydant kitus ligonius, nes vis daugiau kolegų dėl kontaktų ar pačios ligos izoliuojasi.

„Tikriausiai visiems tampa aišku, kad ne lovų skaičius viską lems, o kas tuos pacientus prižiūrės. Nes lovų ministerija, tikriausiai, mums gali nupirkti ir atvežti nors ir rytoj, kiek tik norime. Bet surasti kvalifikuotų medikų, kurie sugebės užtikrinti tokių pacientų priežiūrą, tikrai, per dieną, per dvi niekas tokių problemų neišspręs“, – kalbėjo jis.

Medikas taip pat piktinosi socialiniuose tinkluose plintančiais vaizdo įrašais, kai slapčia filmuodami gydymo įstaigų patalpas, skirtas užsikrėtusiems koronavirusu, kai kurie asmenys bando sudaryti įspūdį, jog nėra masinio ligonių antplūdžio. Jis prašė žmonių elgtis pagarbiai ir „neužsiimti destruktyvia veikla ypač tokiu jautriu momentu“.

„Gana bjauru žiūrėti tokius video, tai primena iškrypėlius Palangos pliažuose. Kažkaip sunkiai suvokiama – pagalvokite, ar norėtumėte, kai po vaikų darželio langais slankiotų koks nors tipas su kamera ir filmuotų, kas ten vyksta. Protu nesuvokiama ir būtų labai šaunu, jei visuomenė, pamačiusi taip besielgiančius veikėjus, juos sudrausmintų ir galbūt kviestų policiją“, – kalbėjo klinikų atstovas.

L. Svetikas taip pat ragino klausyti medikų, Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų ir nurodymų dėvėti kaukes, laikytis kitų saugumo priemonių ir susiimti.

„Būkime sąmoningi, nes jeigu mes ir toliau elgsimės kaip ką tik iš medžio išlipusios beždžionės, tai ateitis laukia liūdna visų. Taip, kažkuriems pasiseks, kažkurie prasirgs lengvai, tačiau, tikriausiai, ši infekcija, jei ir toliau nevaldysime situacijos, tikrai palies kiekvieną šeimą. Kiekvienoje šeimoje atsiras tokių, kurie neteks artimųjų arba kurių sveikata bus nepataisomai sužalota“, – kvietė jis.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės gydytojas Darius Varaškevičius taip pat patvirtino, kad ligoninėje daugėja sunkių pacientų, medikai dirba po 5-6 valandas be pertraukų, sunkiai dirba ir slaugytojai, jų padėjėjai.

„Visuomenė, kurie kalba, kad COVID-19 infekcija yra išgalvotas dalykas, kad skaičiai išpučiami ir panašiai, jei būtų šalia mūsų, suprastų, kad taip nėra, kad tas darbas ženkliai sunkesnis, nei įprastomis sąlygomis“, – sakė jis.

Santaros klinikos skelbia, jog klinikose antradienį gydoma 120 pacientų, dešimt jų – reanimacijos skyriuose. LSMU Kauno ligoninė gydo apie šimtą COVID-19 sergančių pacientų, šešis iš jų – reanimacijoje.

Pastarosiomis dienomis Lietuvoje kasdien nustatoma po 900-1000 naujų koronaviruso atvejų, šalyje COVID-19 serga apie tūkstantį medikų. Ligoninėse šiuo metu užpildyta daugiau nei pusė visų COVID-19 pacientams skirtų lovų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA