Naujų Seimo narių turtai: penki milijonieriai, tuzino sąskaitose šviečia nuliai | Kas vyksta Kaune

Naujų Seimo narių turtai: penki milijonieriai, tuzino sąskaitose šviečia nuliai

delfi.lt / Ernestas Naprys 2020/11/03 08:32
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Trijų būsimo Seimo narių skolos didesnės nei turtas, o dvylika nurodė, kad jų kišenėse buvo apvalus nulis eurų, rodo deklaracijos. Trys Seimo nariai pernai valstybei nesumokėjo nei vieno euro pajamų mokesčio. Priešingoje pusėje – keliolika parlamentarų turi daugiau nei po 100 tūkst. eurų piniginių lėšų. Iš viso Seime – 5 milijonieriai. „Delfi“ pateikia apibendrintą informaciją, kas būsimame Seime turtingiausi, kas turi daugiausiai skolų, o kas labiausiai prisidėjo prie valstybės biudžeto.

Naujame Seime turtingiausiu parlamentaru išliks Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, kurio deklaruotas turtas pernai siekė 24,3 mln. eurų. Be jo Seime bus dar 4 oficialūs milijonieriai: Antanas Guoga (16,8 mln. eurų), save išsikėlęs Valdemaras Valkiūnas (4,8 mln. eurų), Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis (1,5 milijono eurų) ir Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Glaveckas (1,47 mln. eurų).

Vidutiniškai vienas Seimo narys turi 478 tūkstančius eurų turto, tačiau šį vidurkį gerokai iškreipia du turtingiausi būsimi parlamentarai – R. Karbauskis ir A. Guoga dviese turi daugiau turto, nei visi kiti kartu sudėjus. Atmetus šiuos du turtuolius, bendras Seimo būsimų narių turto vidurkis sumažėtų iki 189 tūkst. Eurų.

Turtingiausia frakcija Seime ir toliau iš liks Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), antroje pozicijoje bus Darbo partija (DP), o trečioji – Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Tačiau dalies parlamentarų sąskaitose šviečia nuliai.

Kas mažiausiai sumokėjo mokesčių?

Trys būsimo Seimo nariai deklaravo pernai Lietuvoje nesumokėję nei vieno euro pajamų mokesčio. Tai Jonas Pinskus, išrinktas su Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP), Laima Liucija Andrikienė (TS-LKD) ir Dalia Asanavičiūtė (TS-LKD). Dvi pastarosios parlamentarės dirbo ne Lietuvoje, tą nurodė deklaracijose.

O Jonas Pinskus taip pat deklaravo pernai negavęs nė cento pajamų – vienintelis iš būsimųjų parlamentarų.

„Nėra jokių klaidų todėl, kad aš kaip pasaulio čempionas gaunu rentą, nuo kurios nemoku jokių mokesčių, neapmokestinamosios pajamos“, – paaiškino būsimasis parlamentaras.

Jonas Pinskus / DELFI nuotr.

45 eurus mokesčių sumokėjo konservatorius Audrius Petrošius, jis nurodo ir pajamų gavęs itin nedaug – 3,8 tūkst. eurų per metus. Pernai jis deklaravo dirbęs valdomos įmonės UAB „Vežesta“ direktoriumi, Klaipėdos savivaldybės taryboje.

130 eurų valstybės biudžetui atnešė Darbo partijos kandidatė Ieva Kačinskaitė – Urbonienė, deklaravusi 8,9 tūkst. eurų pajamų, iš jų – 5,6 tūkst. eurų gauti iš individualios veiklos. Pernai ji deklaravo buvusi vaiko priežiūros atostogose, taip pat savarankiškai dirbo vadovaudama MB „Uostas“.

Dalis ūkininkų deklaravo itin dideles pajamas, tačiau mažą efektyvų pajamų mokesčio tarifą. Tai susiję su tuo, kad VRK deklaracijoje pateikiamos pajamos – prieš leidžiamus atskaitymus.

Pavyzdžiui, konservatorius ūkininkas Kazys Starkevičius gavo 645,7 tūkst. eurų pajamų, o nuo jų sumokėjo 1,66 procento mokesčių. Tačiau detalesni duomenys rodo, kad parlamentarui nuostolingas buvo ūkininkavimas: iš individualios veiklos gavo 504 tūkstančius, o leidžiami atskaitymai buvo gerokai didesni – 575 tūkst. eurų, tad iš šios veiklos mokesčių mokėti nė nereikėjo.

Vienas būsimo Seimo narys vidutiniškai per metus sumokėjo 20,7 tūkst. eurų mokesčių, tačiau atmetus R.Karbauskio indėlį (1,7 mln. eurų), vidurkis krenta iki 8,5 tūkst. eurų.

Trys parlamentarai turi „minusinį“ turtą

Trys būsimo Seimo nariai nurodė, kad turi mažiau turto, nei iš jų galėtų pareikalauti kreditoriai. Štai Darbo partijos kandidatas Vytautas Gapšys „oficialiai“ būtų skurdžiausias būsimo Seimo narys – jo skolos viršija turtą 52 tūkstančių eurų suma. Tačiau pats jis patikina, kad situacija yra geresnė.

„Nežinau, mano ta finansinė būklė yra visai nebloga, tik tos turto deklaracijos yra tai, ką jūs matote. Mes šeimoje turime nuosavą būstą, jis yra žmonos vardu registruotas, tai, atitinkamai, turtas didžiausias ten būtų. O ką jūs matote, minusą, tai jūs matote dėl to, kad tai yra paskola. Ta paskola jau yra iš dalies grąžinta ir ji buvo imama tada, kada buvo įsigyjamas būstas. Mat reikėjo ir remonto, ir visokių kitokių dalykų, tai jūs atitinkamai matote tokią situaciją. Bet mano pajamos buvo didesnės nei vidutinės Lietuvio pajamos iki patenkant į Seimą, tai tikrai negaliu skųstis, kad gyvenu labai jau blogai“, – sako V. Gapšys.

Vytautas Gapšys / DELFI nuotr.

V. Gapšys papildė, kad būsto paskolą paėmusi žmona, kuri ir buvo būsto pirkėją, o jis ėmęs paskolą būsto pagerinimui.

V. Gapšio deklaruota pajamų suma pernai sudarė 33 tūkst. eurų (apie 2,75 tūkst. eurų per mėnesį) – daugiausia iš individualios veiklos. V.Gapšys deklaravo valstybei sumokėjęs1370 eurų GPM, arba 4 proc.

Antra pagal deklaruotą neturtingumą – socialdemokratė Dovilė Šakalienė, dirbsianti jau antrą kadenciją. Jos deklaruotos skolos 13 tūkst. eurų suma viršija turtą. Tačiau tokia situaciją parlamentarę nustebino.

„Mano turtas minusinis? Žinokit bandau suprasti, kaip ten yra. Mano situacija tokia pati yra kaip ir pirmos kadencijos metu: mes turime nuosavybės teise vieną būstą, kurį nuomojame ir taip pat kitą būstą mes išsipirkinėjame – turime banko paskolą ir ją mokėsime gal iki 2035 m.“, – stebėjosi D. Šakalienė.

Patikrinusi skaičius ji įvertino, kad klaidingai VRK duomenyse nurodyta būsto paskola – ji nėra padalinta abiem sutuoktiniams, tuo metu būsto vertė – padalinta per pusę.

„Mano finansų būklė Seime nei ji labai pagerėjo, nei labai pablogėjo. Prieš ateidama į Seimą aš uždirbdavau panašiai. Paskutiniuosius metus, prieš dalyvaudama Seimo rinkimuose, aš uždirbau daugiau negu tapusi Seimo nare. (…) Aš nesu iš tų žmonių, kurie, kaip kai kurie mano kolegos, guodėsi, kad tik tapę Seimo nariais pagaliau pradėjo uždirbti atlyginimą, kuris jiems leido sočiai pavalgyti. Tada, aišku, yra truputį graudu. Bet lygiai taip pat aš nesu milijonierė, kuri atėjo susitvarkyti savo verslo interesų“, – kalbėjo D. Šakalienė ir vadino save idealiste, atėjusia pritaikyti savo kompetencijas ir žinias valstybės problemoms spręsti.

Minusinį turtą dar nurodė konservatorius Andrius Kupčinskas, jo skolos buvo 2,8 tūkst. eurų didesnės už turtą.

Kas daugiausiai uždirbo?

Vertinant pernykščius uždarbius, R. Karbauskis yra vienas pats atskiroje kategorijoje – jo pernykštės pajamos – 16,4 mln. eurų – kone dvigubai didesnės, nei viso likusio būsimo Seimo kartu sudėjus.

Antroje vietoje pagal gautas pajamas prieš mokesčius – jau minėtas K. Starkevičius (646 tūkst. eurų).

Po jo rikiuojasi Antanas Guoga, pernai uždirbęs 611 tūkstančių eurų pajamų prieš mokesčius. Daugiau nei pusė šios sumos – iš individualios veiklos.

Liberalas Kęstutis Glaveckas pernai deklaravo 414 tūkst. eurų pajamas, tačiau didžiąją dalį sunešė turto pardavimo sandoriai (310 tūkst. Eur). LVŽS atstovas Valius Ąžuolas nurodė uždirbęs 401 tūkst. eurų pajamų, daugiau nei pusę jų „suvalgė“ leidžiami atskaitymai iš individualios veiklos.

Save išsikėlęs biržų politikas Valdemaras Valkiūnas nurodė pernykštį 350 tūkst. eurų uždarbį, tačiau didžiąją dalį jo sudarė pajamos, gautos už turto pardavimą (248 tūkst. eurų).

Valdemaras Valkiūnas / DELFI nuotr.

Vidurinis parlamentaras, išrikiavus pagal uždirbtas pajamas – liberalas Ričardas Juška, jo pajamos pernai sudarė 49 tūkst. eurų.

Kas turi daugiausiai pinigų?

Daugiausiai piniginių lėšų naujame parlamente turės Ramūnas Karbauskis (839 tūkst. eurų). Tačiau ne itin daug nuo jo atsilieka Biržų politikas, save iškėlęs kandidatas Valdemaras Valkiūnas, kuris nurodė bankuose ir grynaisiais laikąs 692 tūkstančius eurų.

„Būna, paskolinu, įmonei, ar kaip, kad būtų rezervas. Tai yra rezervas“, – sako V. Valkiūnas, Latvijoje valdantis grupę SIA „Voldemars“.

J. Pinskus – trečias, jis turi 281,7 tūkst. eurų piniginių lėšų. Kodėl pinigus laiko grynaisiais?

„Taip pasilikę, jie kaip ir pajuda, tai ten, atgal, yra kaip yra“, – sako J. Pinskus.

Vienas Seimo būsimas narys grynaisiais pinigais vidutiniškai turi 44,5 tūkstančio eurų. O per vidurį būtų konservatorius Audronius Ažubalis su 15 tūkstančių eurų.

Net 12 Seimo narių deklaravo, kad metų pabaigoje neturėjo nė euro.

Kas didžiausias skolininkas, o kas – kreditorius?

Didžiausia skola absoliučia išraiška priklauso darbiečiui A. Guogai – jis negrąžinęs beveik 800tūkst, eurų. Po jo rikiuojasi konservatorius K. Starkevičius su 338 tūkst. eurų paskolomis, o partietis Dainius Kreivys – pasiskolinęs 286 tūkst. eurų.

Tačiau dalis Seimo narių elgiasi ir priešingai – ir patys skolina kitiems. Sąrašo viršuje vėl A. Guoga – jis išdalinęs 281 tūkst. eurų paskolų.

Antanas Guoga / DELFI nuotr.

Stambi kreditorė yra ir socialdemokratė Rasa Budbergytė, kuri yra suteikusi 174 tūkst. eurų vertės paskolų. Trečias – J. Pinskus su 145 tūkst. eurų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA