Dešinieji sako sutarę dėl 80 proc. koalicijos sutarties, kuria koronaviruso situacijos valdymo grupę | Kas vyksta Kaune

Dešinieji sako sutarę dėl 80 proc. koalicijos sutarties, kuria koronaviruso situacijos valdymo grupę

BNS / Milena Andrukaitytė 2020/11/03 19:35
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Konservatoriai ir dvi liberalų partijos sako sutarę dėl didžiosios dalies koalicijos sutarties punktų, kuria grupę, kuri ruoštųsi perimti koronaviruso (COVID-19) situacijos valdymą.

„Pirmos formalios diskusijos, derybos įvyko, manau, kad produktyviai ir konstruktyviai. Pasikeitėm nuomonėm apie pataisas, kurios buvo suplaukusios per ilgąjį savaitgalį, dabar tiesiog reikia ieškoti tikslesnių formuluočių, kurios atitiktų visų lūkesčius“, – po pirmojo derybinio susitikimo sakė konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis.

Koaliciją buriančių partijų atstovai sako dėl partijų kuruojamų sričių ir postų nekalbėję, pradeda koreguoti susitarimo projektą ir artimiausią susitikimą, taip pat ir koalicijos sutarties pasirašymą, žada artimiausiu metu.

„Akivaizdu, kad dėl darbo krypties iš esmės sutarėme, yra keli diskusiniai punktai, galima apibendrintai sakyti taip, kad dėl 80 procentų sutarėme, 20 yra palikta diskusijai, kuri ir toliau vyks artimiausiomis dienomis“, – sakė Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė pranešė, kad bus buriama darbo grupė, kuris rengsis perimti COVID-19 situacijos valdymą.

„Dėl ko sutarėme, kad labai svarbu spręsti COVID-19 situaciją, periminėti visą informaciją, kuri suplaukusi į institucijas, sudarysime grupelę iš partijų deleguotų žmonių būtent dėl COVID-19 priemonių“, – sakė A. Armonaitė.

Pasak G. Lansbergio, artimiausiu metu bus parengta koalicijos sutarties nauja redakcija, besiderančios partijos įvertins, ar joje atsispindi dalykai, dėl kurių sutarta per susitikimą, ir tuomet bus galima rinktis į kitą derybinį susitikimą.

Klausiamas, kada galėtų būti pasirašyta koalicijos sutartis, G. Landsbergis atsakė, jog „tikrai nedelsiant“. „Nenoriu spekuliuoti, vyksta konstruktyvios diskusijos, bet tikrai nei viena diena ilgiau nei reikėtų“, – sakė konservatorių vadovas.

Vienas iš klausimų, dėl kurių nėra galutinio sutarimo, yra civilinės partnerystės tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties poroms įteisinimas, to siekia liberalų partijos.

„Mes esame derybose ir diskutuosime. Žinoma, kad Laisvės partija siekia, kad būtų partnerystė, matau, kad mus girdi, ir ieškosime kartu formuluočių, kad spręstųsi šis klausimas“, – sakė A. Armonaitė.

G. Landsbergis teigė, kad dėl partnerystės „ieškos formuluočių“, kurios būtų priimtinos konservatorių bendruomenei.

„Mes girdime koalicijos partnerių idėjas, kurios svarbios, ir formuodami koaliciją sakėme, kad ši koalicija turėtų būti įsiklausanti koalicija, ieškome formuluočių, kurios būtų priimtinos ir mūsų bendruomenei“, – pažymėjo konservatorių vadovas.

Jis taip pat patvirtino, kad nebuvo kalbama apie kandidatus į politinius postus, bet „aptartas principas, kaip ir Ingrida Šimonytė buvo įvardinusi, kad ieškotume asmenybių, pirmiausia kurios tinkamai galėtų tai sričiai atstovauti ir jai vadovauti“.

Seimo rinkimus laimėjusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai kartu su Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija antradienį susitiko pirmo oficialaus derybinio susitikimo dėl naujos Vyriausybės.

Jei derybos baigsis sėkmingai, nauja centro dešinės Vyriausybė darbą turėtų pradėti gruodžio mėnesį.

Premjere pretenduoja tapti konservatorių sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė.

Konservatoriai Seime turės 50 mandatų, Liberalų sąjūdžiui atstovaus 13 parlamentarų, Laisvės partija iškovojo 11 mandatų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA