Kauniečių apklausa: labiausiai bijo ne koronaviruso ar nuotolinio darbo | Kas vyksta Kaune

Kauniečių apklausa: labiausiai bijo ne koronaviruso ar nuotolinio darbo

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2020/11/02 15:38
Asociatyvi / D. Biržiečio nuotr.

Milžiniškais tempais įsibėgėjant antrajai koronaviruso pandemijos bangai panašu, jog didžiuosiuose miestuose paskelbtas karantinas, įvesta prievolė net ir lauke dėvėti kaukes yra tik būsimųjų, kur kas griežtesnių ribojimų pradžia. Kauno gatvėse kalbinti vidutinio amžiaus žmonės pasidalijo savo mintimis apie tai, kaip gyvenimas tikriausiai pasikeis artimiausiu metu, bei kaip tam ruošiasi.

Kauniečių šeima jau nusiteikė, kad gali susirgti

Ribojimai bus neišvengiami, tik laiko klausimas, kada mokyklos nutrauks pamokas ir vėl bus įvestas nuotolinis mokymas, verslo lauks neišvengiamos permainos. Taip spėjo Kaune kalbinti vidutinio amžiaus ar vaikus auginantys žmonės.

„Sekame naujienas, matome, kiek užsikrėtimų per dieną registruojama. Dabar jau akivaizdu, kad grėsmė – reali, ją neigti gali tik visiškas beprotis. Su šeima morališkai jau nusiteikėme tam atvejui, jeigu kuris nors susirgsime. Laikomės visų saugos priemonių, bet gyvenimas nesustojo, pasitaiko įvairių kontaktų“, – sakė kaunietis teisininkas.

Jis akcentavo, kad šiuo metu bene aktualiausias klausimas – kaip dirbs švietimo įstaigos, ar bus visiems mokiniams įvestas nuotolinis mokymas. Anot pašnekovo, tėvams tai ypač aktualu, nes reikės perorientuoti savo darbotvarkes, kažkam iš tėvų likti namuose, prižiūrėti mažesnius vaikus, jeigu tokių šeimoje esama.

„Mano dvi dukros dar lanko pradines klases. Dabar žadama, kad pradinukams pamokos vyks, o kaip bus iš tikrųjų – jau labai sunku pasakyti. Užkratui plintant tokiu greičiu, visko gali nutikti. Susirgs kas nors iš klasiokų ar jų tėvų, tada visi į izoliaciją“, – svarstė pašnekovas.

Nuotolinis darbas nebaugina, tik nori, kad veiktų darželiai

Kalbinta jauna moteris sakė labiausiai bijanti dėl tėvų, kurie ne tik dėl savo amžiaus, bet ir šalutinių ligų priklauso padidintos rizikos grupei.

„Nėra smagu skaityti apie tai, kas vyksta ligoninėse. Todėl tėvus perspėju laikytis ypatingų saugos priemonių, be reikalo nevaikščioti į parduotuves, nupirkau daug kaukių, pirštinių ir dezinfekcinio skysčio. Jeigu situacija blogės, maistą jiems reikės užsakyti per kurjerį tiesiai į namus“, – svarstė kaunietė.

Finansų sektoriuje dirbanti, ikimokyklinio amžiaus vaiką auginanti moteris minėjo jau nusiteikusi, kad vėl teks dirbti iš namų.

„Situacija, kuri buvo per karantiną, viską sustygavo. Vyras sumontavo darbo stalą, darbe visiems sukūrė nuotolinius prisijungimus. Šiek tiek sunku buvo gal pradžioje, paskui viskas įsivažiavo. Jeigu reikės, dirbsiu iš namų. Aišku, labai norėtųsi, kad ir darželiai veiktų. Nes tuo pačiu metu prižiūrėti vaiką ir dirbti nėra labai paprasta“, – sakė moteris.

Priemiestyje gyvenanti šeima bijo judėjimo ribojimų

„Pats virusas gal ir nėra toks baisus, daugelis žmonių juo suserga ir be didesnių komplikacijų pasveiksta. Bet nėra aišku, kaip viskas keisis, nes susirgusių žmonių vis daugiau ir daugiau“, – akcentavo sutuoktinių pora. Jie sakė, kad labiausiai neramina tai, ar sugriežtinus karantino sąlygas nebus apribotas patekimas į Kauną.

„Mes gyvename už Kauno ribos, rajone, o dirbame mieste. Registruoti taip pat mieste. Tokių šeimų, kaip mes – labai daug. Pasižiūrėkite, kiek mašinų rytais į miestą važiuoja. Su draugais ir kaimynais vis padiskutuojame, ką reikės daryti, jeigu apribos judėjimą. Kaip tada reikės grįžti namo iš darbo ar vykti į jį, nes formaliai esame Kauno, o ne Kauno rajono gyventojai? Gal keisti deklaracijos vietą į rajoną, kur gyvename? Neaišku, kiek visa tai trunka, anksčiau neteko susidurti“, – svarstė sutuoktiniai.

Kauniečiai teigė jau susitaikę su minti, kad Kalėdų proga nesulauks užsienyje gyvenančių giminaičių, nepavyks iškeliauti net ir į netolimą užsienį. Vaikams sakė jau kalbėję, kad tikriausiai nepavyks susitikti su pusbroliais ir pusseserėmis.

„Labai gaila, kad dalis verslo tiesiog neišgyvens. Pirmiausia kavinės, barai. Jeigu neturi nuosavų patalpų, reikia mokėti nuomą, šildymo išlaidas dengti, mokėti atlyginimus darbuotojams, o lankytojų tik keli per dieną ateina“, – svarstė prekybos maisto produktais srityje dirbantys pašnekovai.

Nerimą kelia ir situacija gydymo įstaigose

„Dirbu mokykloje, mano vyras – elektronikos gamykloje, kur irgi didelis kolektyvas. Tai abu esame tarsi padidintos rizikos grupėje. Nes kuo daugiau kontaktų, tuo didesnė tikimybė užsikrėsti. Nieko čia nepadarysi, saugaisi, tikiesi, kad viskas bus gerai ir tiek“, – sakė kita pašnekovė.

Paklausta, kokios įvykių eigos labiausiai bijanti, moteris minėjo, kad labiausiai nerimą kelia situacija gydymo įstaigose, grėsmė, kad gali sutrikti įprastinių paslaugų teikimas.

„Gali nutikti taip, kad patekti pas gydytoją bus dar sunkiau. Kas iš to, kad jie konsultuos telefonu, juk tinkamai apžiūrėti vis tiek negalės. Gal man tai ir nėra labai svarbu, bet turime vyresnių artimųjų, kuriems su sveikata nemažai problemų“, – minėjo kaunietė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA