Modernūs Viduržemio jūros skoniai Kauno senamiestyje | Kas vyksta Kaune

Modernūs Viduržemio jūros skoniai Kauno senamiestyje

K. Vildžiūno nuotr.

Ne paslaptis, kad kiekvienas maisto entuziastas giliai širdyje nešiojasi svajonę kada nors atidaryti savo restoraną. Tokią pat svajonę savo širdyje daugiau nei 15 metų nešiojosi ir Kaune gyvenantis italas Simone Rotoli, kuris vakar, spalio 30-ąją, atidarė savo restoraną „Juoda druska“.

Antrosios koronaviruso bangos įkarštyje atidaryti restoraną yra mažų mažiausiai drąsu, tačiau anot S. Rotoli, tinkamo laiko įgyvendinti svajonėms – niekada nebūna.

„Tiesiog turi susitaikyti su esama situacija ir judėti pirmyn. Niekas amžinai nesitęsia, pandemija taip pat turi savo galiojimo laiką. Aš nuoširdžiai tikiuosi, kad būdami atsargūs ir laikydamiesi visų saugumo reikalavimų, mes galime gyventi toje naujojoje realybėje, suteikdami sau malonumą išeiti iš namų, ragauti kokybišką maistą, bendrauti ir susikurti sau naujų patirčių“, – sakė naujojo restorano vadovas.

Kai žmogus įgyvendina daugybę metų puoselėtą svajonę atidaryti restoraną, galvoje tik ir sukasi mintis: „kuo šis bus kitoks ir ką atėję žmonės jame ras?“. Kas iš tikrųjų nustebino, kalbantis su S. Rotoli, kad 15 metų keliaudamas po Europą ir išbandęs įvairių šalių virtuvių patiekalus, jis tikrai atrinko Viduržemio regiono skonio perlus.

„Mano restorane nerasite makaronų su „Bolognese“ padažu ar kitų labai itališkų patiekalų. Stengiausi atskleisti subalansuotą modernią Viduržemio jūros regiono skonių paletę, žinoma, pritaikytą jau gerokai išlavintam lietuvių skoniui. Kadangi „Juoda druska“ yra ne tik restoranas, bet ir „Lounge baras“, drauge su barmenu Ryčiu Tamuliu sukūrėme 12 kokteilių, kuriuos būtų galima pavadinti savotišku mūsų parašu. Tai reiškia, kad kiekvienam kokteiliui patys gaminamės sirupus, maišome sultis ir kuriame kitus ingredientus“, – pasakojo S. Rotoli.

Restorano vadovas S. Rotoli / K. Vildžiūno nuotr.

Aptarnavimo kultūra – restorane dirbantys žmonės

Sakoma, kad skonis draugų neturi, bet štai aptarnavimo Lietuvoje – mes jau tikimės europietiško. Tai patvirtino ir naujojo restorano siela bei širdis S. Rotoli. Jo surinkta komanda – tarptautinė ir visiems dirbantiems žmonėms jų darbas nėra tik papildomas.

„Aš tikiu, kad žmogus nuoširdžiai turi mylėti tai, ką daro. Mano tikslas suteikti galimybę žmonėms oriai gyventi dirbant savo darbą, kad nereikėtų blaškytis ir plėšytis bandant suderinti 2 ar 3 skirtingus užsiėmimus. Noriu Lietuvoje garsiai kalbėti ir savo pavyzdžiu rodyti svetingumo (angl. hospitality) kultūrą.

Neužtenka lankytojui pateikti nepriekaištingai pagamintą maistą, lygiai taip pat svarbu jį pagarbiai aptarnauti, leisti kaskart pasijusti svarbiu ir laukiamu. Man
svetingumo kultūra pirmiausia yra apie žmones. Konkurentai gali nukopijuoti tavo receptus, gėrimus, tačiau žmonių – nenukopijuosi“, – apie netradicinį požiūrį į darbuotojus ir klientus kalbėjo restorano vadovas.

Restoranas „Juoda druska“ / K. Vildžiūno nuotr.

Griauna standartus ir siūlo lavinti skonį

Galiausiai pabuvojus restorano viduje, nustebino ne interjeras ar sukurta jauki atmosfera, bet vyno meniu. Tipiškai įprastame tokio pobūdžio meniu, galima rasti vos 2-3 pasirinkimus tam tikrame kainų segmente. Tai reiškia, kad žmonės, turintys ribotą vakarienės biudžetą, gali rinktis ne pagal vynuoges ar regioną, kuriame pagamintas vynas, o, savaime suprantama, pagal kainą.

Čia S. Rotoli taip pat griauna standartus ir siūlo lavinti skonį. Viename ar kitame kainų segmente lankytojai gali rinktis iš mažiausiai 7 variantų, atsižvelgdami į vynuogių rūšį ir gėrimo savybes.

Patirtis Europoje, verslas – Kaune

S. Rotoli pripažįsta, kad po daugybės metų patirties, atidarant restoranus visoje Europoje, Kauną pasirinko ne atsitiktinai, į Lietuvą prieš keletą metų jis atvyko vedamas meilės savo dukrai Leilai.

„Žinote, atvažiavau čia ne tam, kad tapčiau turtingu verslininku. Esu čia tam, kad galėčiau būti arčiau savo septynmetės dukros. Prieš dešimtmetį gyvenau ir dirbau Kanarų salose, kur susipažinau su lietuvaite Gintare. Mes įsimylėjome ir iš tos meilės gimė dukra. Kai Gintarė vieną dieną nutarė su dukra palikti Kanarų salas ir grįžti į Kauną pas savo šeimą, supratau, kad nenoriu gyventi be dukros.

Nenoriu praleisti jos vaikystės, pirmųjų žingsnių į mokyklą. Susikroviau daiktus ir atvažiavau čia. Iš pradžių net nežinojau, ko tikėtis Lietuvoje. Atvykęs supratau, kokia tai puiki šalis, kaip smarkiai Baltijos šalių regione dabar auga restoranų verslas, keičiasi aptarnavimo kultūra, kiek galimybių atsiranda“, – savo jaudinančia gyvenimo istorija pasidalijo S. Rotoli.

Restoranas „Juoda druska“ / K. Vildžiūno nuotr.

Pavadinimas neša žinutę

Pavadinimas „Juoda druska“ naujajam restoranui parinktas ne atsitiktinai. S. Rotoli sieks lavinti lietuvių skonį.

„Ispaniškai „Sal negra“ reiškia juoda druska, o ši yra vienas iš pagrindinių ingredientų Viduržemio jūros virtuvėje. Nenorėjau Lietuvoje atidaryti dar vieno itališko restorano, manau, jų jau yra pakankamai. Siekiu lavinti lietuvių skonį ir pasiūlyti kiek kitokią maisto bei gėrimų patirtį jiems“, – sakė S. Rotoli.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA