Sklypas Savanorių prospekte virto sąvartynu: už nepriežiūrą didins mokesčius | Kas vyksta Kaune

Sklypas Savanorių prospekte virto sąvartynu: už nepriežiūrą didins mokesčius

Skaitytojų nuotr.

Dėl perdėto susirūpinimo vieno namo istorija pasipiktino Savanorių pr. gyventojai. Pasak jų, kol visų miesto ir valstybės institucijų dėmesys nukreiptas į Perkūno al. 11 griaunamą apleistą art deco vilą, mieste metų metais nesprendžiamos kitos apleistų namų ir šiukšlynais tampančių teritorijų problemos.

Vidury miesto – sąvartynas

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai atsiuntė vieno visai šalia Savanorių pr. Žaliakalnyje esančio sklypo nuotraukas, kuriose aiškiai matyti, kad neaptvertoje teritorijoje formuojasi statybinių ir buitinių atliekų sąvartynas. Teritorija yra netoli Savanorių ir Utenos gatvių sankirtos, o ši vieta – gausiai lankoma kauniečių, šalimais įsikūrusiame pastate veikia kelios medicinos įstaigos, parduotuvės, kiek toliau – verslo centras „Blaster“.

„Sakoma, kad vaiduokliai traukia vaiduoklius. Daug metų netvarkomas šalia esantis „Juzės“ pastatas prieš porą metų bent jau buvo aptvertas, o šis sklypas – laisvai prieinamas bet kuriam praeiviui, tad pamažu tapo vieta atsikratyti nereikalingų šiukšlių“, – pasakojo gyventojai.

Pasak jų, itin pablogėjo situacija, kai į sklype esančią buvusio pastato pamatų duobę buvo atgabenti griozdiški pramoniniai stelažai. Vėliau šalia duobės suverstos statybinės betono nuolaužos.

„Pradžioje, kai pamatėme tuos stelažus, pagalvojome, kad sklype prasidės statybos, tačiau jau praėjo metai laiko ir niekas čia nevyksta. Nupjauna porą kartų per metus žolę ir tiek žinių. O šiukšlių krūvos duobėje didėja“, – skundėsi kauniečiai.

Įspėjo savininką susitvarkyti

Paaiškėjo, kad netvarkomo sklypo situacija žinoma ir Kauno miesto savivaldybei. „Žaliakalnio seniūnija palaiko ryšį su sklypo savininku, kuris ne kartą buvo įspėtas susitvarkyti savo teritoriją. Paskutinį kartą įspėjimas buvo duotas šią vasarą. Tuomet sklypo savininkas teritoriją nusišienavo, surinko šiukšles“, – portalui komentavo Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas.

Pasak gyventojų, žolė buvo nupjauta, bet dauguma šiukšlių liko gulėti suverstos duobėje, neišvežti ir vaizdą darkantys stelažai, betono nuolaužos.

R. Vilimas teigė, kad sklype atsirandančios šiukšlės gali būti sunešamos ir praeivių, nes sklypas nėra aptvertas. Tačiau akivaizdu, kad didžiulių įrenginių atgabenimas į teritoriją negalėjo įvykti be jo savininko žinios.

Mokestis gali didėti 16 kartų

Pasak miesto savivaldybės, šiuo metu Vokietaičių g. 3 teritorija yra apmokestinta 0,25 proc. žemės mokesčio tarifu. „Tačiau jeigu sklypo savininkas ateityje piktybiškai nesitvarkys, bus įtrauktas į apleistų žemės sklypų sąrašą, kuriam taikomas padidintas mokestis“, – sakė R. Vilimas.

Jei sklypas būtų įtrauktas į apleistų sklypų sąrašą, mokestis padidėtų net 16-ka kartų ir pasiektų 4 proc.

Pagal miesto savivaldybės patvirtintą nenaudojamos žemės nustatymo tvarką, Kaune pareiga nustatyti nenaudojamos žemės sklypus tenka seniūnams, kurie privalo surinkti įrodymus apie tokias teritorijas. Seniūnai turi pateikti savivaldybei apžiūros aktus su išsamiai aprašyta vaizdine medžiaga, kurioje nurodyta fiksavimo data (aprašymai, nuotraukos, žemėlapiai ir pan.), ar kitaip užfiksuoti požymius, kad žemės sklypas atitinka nenaudojamos žemės aprašą.

Vėliau privalu registruotais laiškais įspėti žemės sklypų savininkus ir nuomininkus (naudotojus) apie ketinimą įtraukti į nenaudojamų sklypų sąrašą, nustatomas protingas terminas (ne mažiau kaip 30 kalendorinių dienų) nustatytiems Tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimams pašalinti ir atliekama pakartotinė tokių sklypų patikra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA