Epidemiologė apie neatsakingą gyventojų elgesį: 950 koronaviruso atvejų dar ne riba | Kas vyksta Kaune

Epidemiologė apie neatsakingą gyventojų elgesį: 950 koronaviruso atvejų dar ne riba

BNS 2020/10/29 15:46
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Koronavirusas plinta visur ir labai sparčiai, o naujų atvejų skaičius tik augs, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Ketvirtadienį patvirtintas dar vienas naujų užsikrėtimo atvejų rekordas – infekcine liga nustatyta 950 asmenų, taip pat mirė šeši žmonės.

„Gal mes to žodžio rekordinis nebeminėkime, nes tie skaičiai tikrai augs (…). Matant mūsų žmonių tam tikrą elgesį, tikrai virusas plinta labai sparčiai. (…) Puikiai matome, kas vyksta sporto varžybų metu, klubuose, kavinėse“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė D. Razmuvienė.

„Reikėjo anksčiau atsakingiau pasižiūrėti, dabar turime pasekmes ne visada atsakingo elgesio“, – pridūrė specialistė.

NVSC duomenimis, didžiausią sergančiųjų dalį sudaro asmenys iki 65-erių metų, o tai, anot D. Razmuvienės, reiškia, kad jie yra socialiai aktyvūs.

Jos teigimu, Lietuvoje į anksčiau galiojusias rekomendacijas visuomenė žiūrėjo aplaidžiai.

D. Razmuvienė pabrėžė, kad šiuo metu jau nebeįmanoma išskirti sričių, kuriose virusas plinta sparčiausiai. „Virusas plinta visur“, – komentavo NVSC atstovė.

Anot jos, šiuo metu COVID-19 serga apie 700 medikų. „Jei šita grandis iškris, (…) tai čia ir matome pačią didžiausią grėsmę“, – sakė epidemiologė.

NVSC atstovė taip pat teigė teigiamai vertinanti prezidento buriamą ekspertų tarybą.

„Ir tiems, kurie dabar dirba, yra sudėtinga, o naujai atėjusiems (į valdžią – BNS) tikrai bus labai sudėtinga. Tai dabartiniu tuo pereinamuoju laikotarpiu, tai tokia grupė, manau, (…) bus labai naudinga“, – kalbėjo ji.

Ketvirtadienį Prezidentūra pranešė steigianti sveikatos ekspertų tarybą, padėsiančią valdyti koronaviruso (COVID-19) krizę.

Ją sudarys apie 20–30 žmonių, kurie patarinės esamai valdžiai, tačiau taip pat padės „užtikrinti kiek įmanoma sklandesnį koronaviruso krizės valdymo perdavimą“ po Seimo rinkimų keičiantis Vyriausybei. Planuojama, kad ekspertų taryba savo veiklą pradės kitą savaitę.

Iš viso Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė 13 tūkst. 88 asmenys, 8301 – tebeserga, 4582 – pasveiko. Nuo COVID-19 iš viso mirė 150 žmonių, dėl kitų priežasčių mirė 55 žmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA