Greta Kauno – pirmas STEAM metodiką diegiantis vaikų darželis Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Greta Kauno – pirmas STEAM metodiką diegiantis vaikų darželis Lietuvoje

R. Tenio nuotr.

Greta Kauno įsikūrusiuose Ramučiuose duris atvėrė pirmasis iš JAV kilusią ir visame pasaulyje išpopuliarėjusią STEAM ugdymo metodologiją taikantis vaikų darželis. Anot jo įkūrėjos Anastasijos Utyrės, tai pirmoji ikimokyklinio ugdymo įstaiga šalyje, kurios infrastruktūra, mokymo programa bei pedagogų komanda suformuota išskirtinai pasaulyje savo naudą jau įrodžiusiai metodologijai diegti.

STEAM (angl. science, technology, engineering, art, mathematics) – tai gamtos, technologijų, literatūros, inžinerijos mokslų, menų bei matematikos sintezė ugdymo procese. Šią JAV užgimusią ugdymo kryptį, įvertinusios šiuolaikiniame pasaulyje kylančius iššūkius, yra pasirinkusios sėkmingiausios bei garsiausios pasaulio ikimokyklinės įstaigos. Ypač šiandien STEAM metodologija populiari Šiaurės ir Skandinavijos šalyse.

Atsižvelgiant į tai, jog STEAM metodologijos taikymui reikalinga ne tik speciali pedagogų kompetencija, bet ir ugdymo įstaigos infrastruktūra bei įrengimas, iki šiol Lietuvoje vien STEAM metodu paremtos ikimokyklinio ugdymo įstaigos nebuvo. Tiesa, situacija pasikeitė šių metų kovo mėnesį, kuomet greta Kauno duris atvėrė vaikų darželis „STEAM pasaulis“.

„Kalbant apie ikimokyklinių vaikų ugdymą, svarbu pažymėti skirtumą tarp pavienių STEAM metodų taikymo ir visapusiško darbo pagal STEAM metodologiją. Vaikų darželis „STEAM pasaulis“ yra pirmasis Lietuvoje, kuris šią metodiką taiko visame ugdymo procese. Mūsų darželyje darbas yra organizuojamas pagal STEAM metodų visumą, atkeliaujančią iš JAV ikimokyklinių įstaigų patirties bei universitetinių įžvalgų ir tyrimų. Galime pasidžiaugti, kad nors ir esame dar nauji, vaikučių pasiekimai akivaizdūs jau šiandien“, – sako vaikų darželio „STEAM pasaulis“ įkūrėja Anastasija Utyrė.

Vaikų darželis „STEAM pasaulis“ / R. Tenio nuotr.

Tikslas – skatinti domėtis, pažinti ir atrasti patiems

Darželio įkūrėjos teigimu, pagrindinis STEAM metodologiją taikančios ugdymo įstaigos skirtumas nuo kitų – ugdymo organizavimo principas. Anot specialistės, STEAM darželiuose visame pasaulyje vaikai skatinami domėtis ir analizuoti jiems pateiktas temas, neįteigiant išankstinės nuomonės ar atsakymo. Pastarąjį jie skatinami atrasti bei išvadas daryti patys.

„Žaidimo forma aktyviai žadiname mažųjų smalsumą. Įdomu tai, jog jie net nepastebi, kiek daug mokosi ir išmoksta žaisdami. Leidžiame vaikams išbandyti įvairius, mus supančius procesus bei objektus. Pavyzdžiui, balas ar purvą, kartu rankomis minkome tešlą, kepame blynus. Taip pat aktyviai į ugdymo procesą įtraukiame ir šeimas.

Vaikų darželis „STEAM pasaulis“ / R. Tenio nuotr.

Mums svarbiausia yra vaikas, tad siekiame, jog tai suvoktų ir kartais kasdieniniuose rūpesčiuose bei darbinėje veikloje įstringantys tėveliai. Dėl šios priežasties nuolat palaikome ryšius su šeima bei skatiname bendrystę – kartą per mėnesį visi susirenkame į šeimų penktadienius, kur kartu pasidžiaugiame rezultatais, aptariame svarbiausius klausimus, priimame pasiūlymus, keičiamės įžvalgomis ir patirtimi“, – ugdymo proceso išskirtinumą pristato darželio įkūrėja.

A. Utyrės teigimu, „STEAM pasaulis“ pedagogų tikslas – užauginti smalsų, drąsų, bendraujantį, kritiškai mąstantį vaiką. Kokybiškai taikoma STEAM metodologija, anot darželio įkūrėjos, yra vienas tinkamiausių būdų šiam tikslui įgyvendinti.

„Prie originalios STEAM gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, menų ir matematikos sintezės pastaraisiais metais prisidėjo ir raidė R, anglų kalboje simbolizuojanti skaitymą bei rašymą (angl. reading + writing). Visos šios šešios mokymosi plotmės, šiandien dažnai įvardinamos trumpiniu STREAM, reikalauja specialiai mokymosi procesui pritaikytų erdvių. Dėl šios priežasties mūsų darželyje suformuota interaktyvi technologijų zona, kurioje – robotai, interaktyvūs ekranai ir grindys, planšetės ir kiti įrenginiai.

Taip pat – gamtos mokslų laboratorija, su mikroskopais, padidinamaisiais stiklais, mėgintuvėliais ir kitais tyrimams bei atradimams reikalingais prietaisais. Šias erdves seka atskiros menų, skaičių, kūrybinių industrijų bei istorijos stotelės. Galiausiai turime didelį kiemą, kuris išskirtinis tuo, jog čia nerasite masiškai gaminamų ir statomų sūpynių ar čiuožyklų. Kiemas skirtas skatinti bei lavinti vaikučių kūrybiškumą. Mažieji čia naudoja visas natūraliai randamas medžiagas ir, patikėkite, rezultatai stebinantys – vaikų išradingumui ribų nėra“, – džiaugiasi „STEAM pasaulis“ darželio įkūrėja.

Vaikų darželis „STEAM pasaulis“ / R. Tenio nuotr.

Dėmesys ne kiekybei, o ugdymo kokybei

Darželio įkūrėjos teigimu, ugdymo kokybei ypatingai svarbu dėmesys kiekvienam vaikui. Atitinkamai, „STEAM pasaulis“ darželyje vietų skaičius – itin ribotas.

„Vienoje grupėje ugdoma iki 15 vaikų ir tai yra maksimalus mūsų numatytas vaikučių skaičius. Esame įsitikinę, jog esant didesniam kiekiui auklėtinių pradeda kentėti ugdymo kokybė. Šiuo metu darželyje formuojamos dvi vaikų grupės – 1-3 metų ir 4-6 metų. Tiesa, amžius labai individualus veiksnys, todėl grupes formuojame atsižvelgdami ir į vaikų gebėjimus“, – teigia A. Utyrė.

Kalbėdama apie ugdymo kokybę, darželio įkūrėja pabrėžia, jog metodologija bei infrastruktūra nublanksta prieš profesionalių ir kompetentingų pedagogų svarbą.

„Ypatingai daug dėmesio skiriame pedagogų atrankai – juos priimame tik su atitinkamu išsilavinimu bei mūsų požiūrį į ugdymo kokybę atitinkančia pasaulėžiūra. Džiaugiuosi, jog turime tikrai profesionalius žmones, įgijusius svarią patirtį dirbant tiek valstybinėse, tiek privačiose įstaigose. Taip pat labai smagu, kad visas personalas įžvelgė ir įvertino STEAM metodologijos naudą“, – sako darželio įkūrėja.

Vaikų darželis „STEAM pasaulis“ / R. Tenio nuotr.

Penkios dienos – bandomosios

Prieš apsisprendžiant lankyti darželį jo įkūrėja visuomet rekomenduoja išsibandyti tiek aplinką, tiek mokymosi metodus. „STEAM pasaulis“ darželyje sukurtos galimybės iki penkių dienų darželį lankyti nemokamai ir tokiu būdu išsibandyti jame organizuojamus darbo metodus.

„Siekiant nuspręsti, ar darželis tinkama vieta vaikui, vien pokalbio su administracija tikrai neužtenka. Juk vaikas visą dieną praleis ne su direktoriumi ar vadybininku, o su pedagogais ir kitais vaikais. Dėl šios priežasties per penkių dienų periodą vaikas spėja susipažinti su aplinka, jau lankančiais vaikais, pedagogais, kasdienine rutina ir mokymosi būdais. Tėvams tai puiki galimybė įsivertinti, kaip jų vaikas jaučiasi mūsų darželyje“, – teigia „STEAM pasaulis“ įkūrėja.

Gluosnių g. 5, Ramučiuose, Kauno rajone įsikūręs darželis vaikučiams atviras visus metus. Užsiregistruoti „STEAM pasaulis“ darželio apžiūrai bei pasibandymui galima telefonu +37069835496 arba el. paštu info@steampasaulis.lt . Daugiau informacijos čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA